Κίνδυνος… παράλυσης στο Χόλιγουντ: Ετοιμάζουν απεργία και οι ηθοποιοί

Κίνδυνος… παράλυσης στο Χόλιγουντ: Ετοιμάζουν απεργία και οι ηθοποιοί

H Ένωση Σεναριογράφων της Αμερικής συνεχίζει εδώ και πάνω από ένα μήνα την απεργία της που έχει αναγκάσει πολλές κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές να κατεβάσουν διακόπτες. Η Ένωση Σκηνοθετών απείλησε με απεργία αλλά φαίνεται ότι τελικά θα τα βρει με τα στούντιο. Και τώρα είναι η σειρά της Ένωσης των Ηθοποιών (SAG - AFTRA) να μπει στο χορό των διεκδικήσεων.

Τα μέλη του σωματείου που αντιπροσωπεύει ηθοποιούς της τηλεόρασης και του κινηματογράφου το εξουσιοδότησαν να προχωρήσει σε απεργία απέναντι στα μεγάλα στούντιο αν δεν συμφωνήσουν σε νέα σύμβαση μέχρι τις 30 Ιουνίου, που λήγει η τωρινή τους.

Στην ψηφοφορία συμμετείχαν περίπου 65.000 μέλη, το 47,69% του συνόλου, και ψήφισαν υπέρ της απεργίας σε ποσοστό 97,91%.

Η ψήφος δεν είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε απεργία. Οι διαπραγματεύσεις για μια νέα συμφωνία θα ξεκινήσουν την Τετάρτη 7 Ιουνίου. Αλλά αυτή τη στιγμή το χάσμα ανάμεσα στις δύο πλευρές δείχνει αρκετά μεγάλο.

Οι διεκδικήσεις

Στις διεκδικήσεις των ηθοποιών περιλαμβάνονται αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, καλύτερη ασφάλιση, υψηλότερα δικαιώματα από τις δουλειές τους που προβάλλονται σε πλατφόρμες streaming. Εκφράζουν επίσης ανησυχίες για την τεχνητή νοημοσύνη και ζητούν να εξασφαλιστεί ότι δεν θα χρησιμοποιηθούν ψηφιακά αντίγραφα ηθοποιών χωρίς την άδεια ή/και την πληρωμή του.

Η τελευταία απεργία της Ένωσης των Ηθοποιών πραγματοποιήθηκε το 2000 και κράτησε έξι μήνες.

cnn.gr