Τα νέα μέτρα από 30 Νοεμβρίου

Close
Τα νέα μέτρα από 30 Νοεμβρίου

Όλες οι ανακοινώσεις

Τα νέα περιοριστικά μέτρα που θα ισχύουν από την Δευτέρα στην Κύπρο ανακοίνωσε ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου. 

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο Υπουργός Υγείας από την 30η Νοεμβρίου θα ισχύουν μεταξύ άλλων τα εξής μέτρα:

  • Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ
  • Κλείσιμο χώρων εστίασης από τις 7 το βράδυ
  • Εκκλησιασμός με μέγιστο αριθμό 75 άτομα
  • Απαγορεύονται δεξιώσεις
  • Αίρεται η απαγόρευση για τις μετακινήσεις

- Δεν κλείνουν τα σχολεία
Επιστρέφουν κανονικά στο σχολείο οι μαθητές Λυκείων σε Λεμεσό και Πάφο - Δεν επηρεάζονται τα σχολεία

- Οι χαλαρώσεις μετά τις 14/12
''Αν η εικόνα το επιτρέψει θα προχωρήσουμε σε χαλαρώσεις από τις 14 Δεκεμβρίου μέχρι τις 7 Ιανουαρίου. Η απαγόρευση διακίνησης θα ισχύει από τις 11 το βράδυ. Θα εξαιρείται η 31η Δεκεμβρίου και η 24η Δεκεμβρίου που η απαγόρευση θα ισχύει από τις 2 τα ξημερώματα μέχρι τις 6 το πρωί. Ο μέγιστος αριθμός στις συναθροίσεις από τις 23 Δεκεμβρίου μέχρι την 1η Ιανουαρίου θα είναι στα 15 άτομα. Θα επιτρέπεται η λειτουργία κλειστών και ανοικτών αθλητικών εγκαταστάσεων''

Αναλυτικά όλα τα έκτακτα μέτρα:

Α. Έκτακτα Μέτρα σε Παγκύπρια Κλίμακα με ισχύ από 30/11/2020 (01.00πμ) έως 13/12/2020 (μεσάνυκτα)

Απαγόρευση κυκλοφορίας μεταξύ 21.00 μ.μ. έως 05.00 π.μ. εξαιρουμένων των ακόλουθων περιπτώσεων:

Μετάβαση από και προς τους χώρους εργασίας, καθώς και για σκοπούς εργασίας με τη χρήση του Εντύπου Βεβαίωσης Κυκλοφορίας Εργαζομένου, μετάβαση σε ιατρικό κέντρο ή νοσηλευτήριο ή φαρμακείο ή κτηνίατρο για επείγοντα ιατρικά περιστατικά, και διακίνηση κυνηγών προς και εντός μη απαγορευμένων περιοχών κυνηγίου, όπως καθορίζονται στους περί Προστασίας και Διαχείρισης Άγριων Πτηνών και Θηραμάτων Νόμους του 2003 έως 2017, από τις 03.00 π.μ. μόνο κατά τις επιτρεπόμενες ημέρες κυνηγίου (νοείται ότι πρέπει να μεταφέρουν μαζί τους την άδεια κυνηγίου για σκοπούς ελέγχου).  

Επιτρέπεται η παρουσία μέχρι 10 προσώπων σε οικίες, περιλαμβανομένων των ανήλικων παιδιών.  

Ο εκκλησιασμός και άλλες μορφές θρησκευτικής λατρείας σε θρησκευτικούς χώρους, καθώς και οι θρησκευτικές τελετές τελούνται με μέγιστο αριθμό προσώπων τα 75 πρόσωπα και τηρουμένων των κατευθυντήριων οδηγιών του Υπουργείου Υγείας.

Επιτρέπονται οι θρησκευτικές τελετές (γάμοι, βαπτίσεις, κηδείες) με μέγιστο αριθμό τα 10 πρόσωπα. 

Απαγορεύεται η διεξαγωγή γευμάτων / δείπνων και οποιονδήποτε άλλων εκδηλώσεων για γάμους και βαφτίσεις (πέραν εκδήλωσης σε οικία με μέγιστο αριθμό 10 προσώπων περιλαμβανομένων των ανηλίκων παιδιών)

Απαγορεύονται τα επισκεπτήρια σε νοσηλευτήρια, κλινικές,  ιατρικά και διαγνωστικά κέντρα. η λειτουργία όλων των χώρων εστίασης (εστιατόρια, ταβέρνες, καφετέριες, μπυραρίες, σνακ-μπαρ και μπαρ, καφενεία και χώρoι εστίασης εντός κυλικείων ή/και αθλητικών ομίλων, πολιτιστικών ομίλων, σωματείων, συλλόγων, κλπ) με εξαίρεση τις υπηρεσίες τους που αφορούν σε κατ΄ οίκον διανομή και take away μέχρι τις 19.00 μ.μ. (Μετά τις 19.00 μ.μ.  επιτρέπεται μόνο κατ΄ οίκον διανομή). 

Σημειώνεται ότι, οι χώροι εστίασης εντός ξενοδοχείων και τουριστικών καταλυμάτων δύνανται να λειτουργούν μέχρι τις 22:30 μ.μ. μόνο για εξυπηρέτηση των προσώπων που διανυκτερεύουν στα εν λόγω ξενοδοχεία/τουριστικά καταλύματα.

Επιπρόσθετα, επιτρέπεται η λειτουργία των χώρων εστίασης στους Αερολιμένες Κυπριακής Δημοκρατίας.  
Οι δημόσιες μεταφορές θα λειτουργούν στο 50% της χωρητικότητας τους.

Αναστέλλεται η λειτουργία γυμναστηρίων. 

Αναστέλλεται η λειτουργία επιχειρήσεων τυχερών παιγνίων και   στοιχημάτων.

Αναστέλλεται η λειτουργία των καζίνο.

Αναστολή της λειτουργίας των κολυμβητηρίων εξαιρούμενης της χρήσης από πρόσωπα με αναπηρίες για θεραπευτική άσκηση ή για προπονήσεις μέχρι 4 προσώπων, συμπεριλαμβανομένου του προπονητή. 

Γυμναστήρια, πισίνες και spa καθώς και χώροι εστίασης εντός των ξενοδοχείων και τουριστικών καταλυμάτων δύνανται να λειτουργούν μόνο για εξυπηρέτηση των προσώπων που διανυκτερεύουν στα εν λόγω ξενοδοχεία/τουριστικά καταλύματα (οι χώροι εστίασης εντός ξενοδοχείων και τουριστικών καταλυμάτων δύνανται να λειτουργούν μόνο μέχρι τις 22:30).

Οι Λιμένες της Κυπριακής Δημοκρατίας θα λειτουργούν μόνο για εμπορικές Συναλλαγές και δραστηριότητες. Απαγορεύεται η αποβίβαση επιβατών κρουαζιερόπλοιων. (Παγκύπριο)

Αθλητισμός: 

(α) Αναστολή των προπονήσεων και των αθλητικών διοργανώσεων  για πρόσωπα κάτω των 18 ετών 

(β)  αναστολή των προπονήσεων και των αθλητικών διοργανώσεων, εξαιρουμένων των πρωταθλημάτων Α΄, Β΄ και Γ΄ Κατηγορίας και των αγώνων Εθνικών Ομάδων. 

(γ) αναστολή της λειτουργίας και χρήσης οργανωμένων αθλητικών εγκαταστάσεων, εξαιρουμένων των ακόλουθων περιπτώσεων: 

(i) Της λειτουργίας ανοικτών αθλητικών εγκαταστάσεων αποκλειστικά και μόνο για χρήση από πρόσωπα ή ομάδες έως τεσσάρων (4) προσώπων, συμπεριλαμβανομένου του προπονητή και χωρίς την παρουσία θεατών, και

(ii) της λειτουργίας των αθλητικών εγκαταστάσεων για προπονήσεις και αγώνες, χωρίς την παρουσία θεατών, για τα πρωταθλήματα των ομάδων Α΄, Β΄ και Γ΄ κατηγορίας και εθνικών ομάδων.

Aπαγόρευση όλων των ομαδικών αθλητικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων για παιδιά κάτω των 18 ετών, περιλαμβανομένων των δραστηριοτήτων ποδοσφαίρου, χορού, θεάτρου, κολύμβησης σε κολυμβητήρια, πολεμικών τεχνών, κ.ά. 

Απαγορεύονται οι συναθροίσεις σε δημόσιους χώρους (πάρκα, πλατείες, φράγματα, εκδρομικούς χώρους, παραλίες, πεζόδρομους και Μαρίνες, κλπ.), νοουμένου ότι δεν θα υπερβαίνουν τα δύο άτομα, εξαιρουμένων των ανήλικων τέκνων των γονέων που αθλούνται.  

Συνεχίζεται η λειτουργία των Δικαστηρίων, με βάση σχετικές κατευθυντήριες γραμμές του Ανωτάτου Δικαστηρίου, σε συνεννόηση με το Υπουργείο Υγείας. 

Απαγόρευση μαζικών ή άλλων εκδηλώσεων, συγκεντρώσεων σε δημόσιους ή ιδιωτικούς χώρους (Χριστουγεννιάτικα χωριά, παζαράκια,  πλην εκείνων που διοργανώνονται σε αμφιθέατρα/θέατρα και διέπονται από υγειονομικά πρωτόκολλα- πληρότητα χώρου 50% καθήμενοι) 

Σε υπηρεσίες τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημοσίου τομέα που εξυπηρετούν κοινό, Για εξυπηρέτηση κοινού θα επιτρέπεται η φυσική παρουσία στο χώρο 1 προσώπου ανά 8 τ.μ. και μόνο κατόπιν διευθέτησης ραντεβού (όπου εφαρμόζεται)

Οι λαϊκές αγορές  θα λειτουργούν με 50% πληρότητα και 1.5 μέτρο μεταξύ των προσώπων βάσει πρωτοκόλλου

Αναστολή λειτουργίας παιδότοπων, λουνα παρκ και θεματικών πάρκων

Αναστολή της λειτουργίας των κατασκηνωτικών χώρων.

Απαγόρευση διαδηλώσεων.
Α.2 Διευκρινήσεις επί των περιοριστικών μέτρων που είναι σε ισχύ για τις Επαρχίες Λεμεσού και Πάφου και επαναδραστηριοποίησή τους σε παγκύπρια βάση: 

Αίρεται  η Απαγόρευση μετακίνησης προσώπων από και προς τις Επαρχίες Λεμεσού και Πάφου καθώς και μεταξύ των δύο Επαρχιών

Επιτρέπεται η λειτουργία του λιανικού εμπορίου  υπερκαταστήματα και πολυκαταστήματα καθώς και τα μεγάλα καταστήματα, με περιορισμό στη φυσική παρουσία των εξυπηρετούμενων (1 άτομο ανά 10τμ με ανώτατο αριθμό ταυτόχρονης φυσικής παρουσίας.) 

Λειτουργία κέντρων αισθητικής και δερματοστιξίας.

Λειτουργία κομμωτηρίων. 

Λειτουργία Σχολών Οδηγών. 

Λειτουργία αρχαιολογικών χώρων, μουσείων, ιστορικών χώρων.

Της λειτουργίας υπαίθριων και κλειστών θεάτρων, αιθουσών θεαμάτων και κινηματογράφων σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους με πληρότητα στο 50% της χωρητικότητάς τους. 

Λειτουργία  εμπορικών κέντρων (malls) (1 άτομο ανά 10τμ με ανώτατο αριθμό ταυτόχρονης φυσικής παρουσίας.)

Λειτουργία γκαλερί, πινακοθήκες, εικαστικές εκθέσεις.

ΕΔΩ LIVE οι τοποθετήσεις του Υπουργού