Με κουβέρτες και τσάι οι πιστοί στη χριστουγεννιάτικη λειτουργία

Με κουβέρτες και τσάι οι πιστοί στη χριστουγεννιάτικη λειτουργία

Παγωμένα Χριστούγεννα θα κάνουν φέτος οι πιστοί στη Γερμανία στις χριστουγεννιάτικες θείες λειτουργίες, λόγω της έκρηξης των τιμών της ενέργειας.

Προσαρμοζόμενες στο πνεύμα των καιρών επισκοπές της καθολικής και της ευαγγελικής εκκλησίας καλούν ενορίες στη Γερμανία να σφίξουν το ζωνάρι συμβουλεύοντας, σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο, είτε να μη θερμαίνονται οι ναοί, είτε να ρυθμιστεί ο θερμοστάτης στους 5 βαθμούς Κελσίου, αντί για 10 C, που ίσχυε μέχρι τώρα. Σημειώνουν δε ότι για κάθε βαθμό Κελσίου θα ρυθμίζεται χαμηλότερα ο θερμοστάτης θα γίνεται εξοικονόμηση ενέργειας κατά 10%. Σύμφωνα με υπολογισμούς της Ευαγγελικής - Λουθηρανικής Εκκλησίας στη βόρεια Γερμανία, με μια μείωση της θερμοκρασίας κατά έναν βαθμό στους 1.900 ναούς της, που θερμαίνονται με φυσικό αέριο ή πετρέλαιο, θα εξοικονομούνται έως και 240.000 ευρώ ετησίως.

Υπογραμμίζουν επίσης ότι η μείωση της θερμοκρασίας δεν θα βλάψει τα εκκλησιαστικά όργανα, αρκεί η υγρασία να παραμένει κάτω από το 70%. Πολλές ενορίες στη Γερμανία καλούν ήδη από τώρα τους πιστούς να ντύνονται ζεστά για να μην τουρτουρίζουν και μάλιστα τους επιτρέπουν να κουβαλούν μαζί τους θερμός με ζεστό τσάι, ενώ αρκετές μοιράζουν και… κουβέρτες. Στην Κολωνία δε τοποθετούν θερμαινόμενα μαξιλάρια στα στασίδια, με την Αρχιεπισκοπή της γερμανικής μεγαλούπολης να υπολογίζει σε 95% εξοικονόμηση ενέργειας αν δεν ανάψουν τα καλοριφέρ στους ναούς.

iefimerida.gr