Το μεγάλο ερώτημα: Μπορώ να πάω στο Τρόοδος;

Το μεγάλο ερώτημα: Μπορώ να πάω στο Τρόοδος;

Τι επιτρέπεται, τι απαγορεύεται

Τα πρώτα χιόνια έπεσαν στο Τρόοδος, είδαμε τα πρώτα βίντεο αλλά σαφέστατα πολλοί θα ήθελαν να δουν και από κοντά τι γίνεται. 

Τι γίνεται όμως με το lockdown; Ποιοι επιτρέπεται να επισκεφθούν τις περιοχές Τροόδους και για ποιο λόγο;

Κατ’ αρχάς να αναφέρουμε ότι το Διάταγμα αναφέρει ότι: 

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ:

Η πρόσβαση και οι κοινωνικές συναθροίσεις σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους συναθροίσεων, και συγκεκριμένα σε πλατείες, πάρκα, φράγματα, εκδρομικούς χώρους, μαρίνες, παραλίες, πεζόδρομους, κτλ.

ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΑΣΚΗΣΗ

Η πρόσβαση επιτρέπεται μόνο σε πάρκα, γραμμικά πάρκα και παραλίες αποκλειστικά για σκοπούς φυσικής άσκησης εφόσον δεν υπερβαίνουν τα δύο ενήλικα άτομα εξαιρουμένων των ανήλικων τέκνων και περιορίζονται στους χώρους όπου επιτρέπεται η πρόσβαση. 

Επιτρέπεται επίσης η μετάβαση προσώπων σε άλλη Επαρχία, πέραν αυτής που μόνιμα διαμένουν (πρώτη κατοικία), για σκοπούς ατομικής άθλησης στη θάλασσα, νοουμένου ότι δεν υπερβαίνουν τα δύο άτομα, εξαιρουμένων των ανήλικων τέκνων που συνοδεύονται από τους γονείς τους. Η μετάβαση είναι για εύλογο διάστημα και τα πρόσωπα πρέπει να επιστρέψουν την ίδια μέρα στη μόνιμη κατοικία τους, το αργότερο μέχρι τις 9 το βράδυ. Οι μόνιμα διαμένοντες κάτοικοι σε Επαρχίες στις οποίες έχουν πρόσβαση στη θάλασσα, δεν δύνανται να μεταβούν σε άλλη Επαρχία για σκοπούς φυσικής άθλησης.

Επιτρέπεται η μετακίνηση μεταξύ των Επαρχιών;

Η μετακίνηση μεταξύ των Επαρχιών επιτρέπεται νοουμένου ότι ο σκοπός για τον οποίο γίνεται η μετακίνηση εμπίπτει στα σημεία της χρήσης SMS που κατά κανόνα δεν υπερβαίνει τις τρεις (3) ώρες, με συγκεκριμένες εύλογες εξαιρέσεις, όπως μετακίνηση για σκοπούς κυνηγίου και ψαρέματος, για μεταφορά οπλιτών και για μετακίνηση από και προς το αεροδρόμιο, για κηδεία, για φροντίδα ηλικιωμένων και μη αυτό-εξυπηρετούμενων σε διαφορετική Επαρχία από αυτή της μόνιμης διαμονής ή για σκοπούς γεωργικών και κτηνιατρικών εργασιών.

Μόνο για θάλασσα σε άλλη επαρχία για άσκηση

Με βάση το Διάταγμα η μετάβαση σε άλλη επαρχία για σκοπούς άσκησης επιτρέπεται μόνο για άθληση στη θάλασσα. 

Όσον αφορά το σκι δεν υπάρχει κάποια διευκρίνηση. Περιλαμβάνεται γενικά στο ότι αναφέρεται για την άσκηση και άθληση.

Τι λέει το Τμημα Δασών:

Σε ανακοίνωση του το Τμήμα Δασών για το τι επιτρέπεται και το τι απαγορεύεται στα Δάση αναφέρει:

Στη βάση του Περί Λοιμοκαθάρσεως (Καθορισμός μέτρων για παρεμπόδιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού Covid-19) Διατάγματος (Αρ. 2) του 2021, με ισχύ από τη 10η Ιανουαρίου μέχρι την 31η Ιανουαρίου, πληροφορεί το κοινό ότι η πρόσβαση στους παιδότοπους, εκδρομικούς και κατασκηνωτικούς χώρους του Τμήματος απαγορεύεται.

Περαιτέρω, πληροφορείται το κοινό ότι και πάλι σύμφωνα με το εν λόγω Διάταγμα, στους υπόλοιπους χώρους των κρατικών δασών επιτρέπεται η πρόσβαση μόνο για σκοπούς φυσικής άσκησης ή ατομικής άθλησης και νοουμένου ότι δεν υπερβαίνουν τα δύο άτομα, εξαιρουμένων των ανήλικων τέκνων.

Επικοινωνήσαμε με τον Διευθυντή του Τμήματος Δασών κ. Χαράλαμπο Αλεξάνδρου για να διευκρινίσουμε ότι στην φράση ''υπόλοιποι χώροι των κρατικών δασών'' όπου επιτρέπεται η άσκηση περιλαμβάνονται και τα μονοπάτια της φύσης. Μας απάντηση ότι ναι επιτρέπεται η πρόσβαση στα μονοπάτια της φύσης για σκοπούς φυσικής άσκησης νοουμένου ότι τηρείται το διάταγμα. Ότι δηλαδή δεν υπερβαίνουν τα δύο άτομα,  εξαιρουμένων των ανήλικων τέκνων.

Επαρχία Λεμεσού η πλατεία Τροόδους

Σημειώνουμε ότι η πλατεία Τροόδους και η χιονίστρα είναι στην Επαρχία Λεμεσού.  Υπάρχουν όμως περιοχές στο Τρόοδος που είναι χιονισμένες και ανήκουν στην Επαρχία Λευκωσίας. 

Άρα στην πλατεία Τροόδους με βάση το Διάταγμα μπορούν να πάνε μόνο άτομα από την Επαρχία Λεμεσού για άσκηση ή άθληση. Άτομα από την Επαρχία Λευκωσίας μπορούν να πάνε σε περιοχές της Επ. Λευκωσίας επίσης μόνο για άσκηση ή άθληση.

Αυτά λοιπόν είναι τα δεδομένα με το Διάταγμα στο οποίο παραπέμπει το Υπουργείο Υγείας για τις σχετικές ερωτήσεις.

offsite.com.cy