ΝΑΤΟ/Στον... πόλεμο κατά του κορωνοϊού!

ΝΑΤΟ/Στον... πόλεμο κατά του κορωνοϊού!

Οι Υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, οι οποίοι συνήλθαν για πρώτη φορά στην ιστορία του ΝΑΤΟ τη Πέμπτη με τηλεδιάσκεψη, κάλεσαν το ανώτατο διοικητή του ΝΑΤΟ, στρατηγό Γουόλτερς, να συντονίσει την απαραίτητη στρατιωτική υποστήριξη για την καταπολέμηση της κρίσης του COVID19 και να αρχίσει να χρησιμοποιεί ταχέως διαδρομές μέσω του ευρωπαϊκού εναέριου χώρου για στρατιωτικές πτήσεις που μεταφέρουν ιατρικά εφόδια, ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτεμπεργκ.

«Το ΝΑΤΟ δημιουργήθηκε για να αντιμετωπίζει κρίσεις, μπορούμε να βοηθήσουμε και η Συμμαχία μας θα παίξει το ρόλο της», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του οργανισμού. Οι Υπουργοί συμφώνησαν επίσης να διοργανώσουν μέσα τον Απρίλιο μια έκτακτη σύνοδο των Υπουργών Άμυνας για να εξετάσουν την υποστήριξη που παρέχεται στους Συμμάχους και να λάβουν αποφάσεις για οποιαδήποτε περαιτέρω βήματα.

Σημειώνεται ότι η Συμμαχία συντονίζει και υποστηρίζει ήδη τις εθνικές προσπάθειες κατά της πανδημίας με υλικοτεχνική, μεταφορική και ιατρική βοήθεια.

«Είμαι ευγνώμων για τις περαιτέρω προσφορές βοήθειας που έκαναν σήμερα οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ και για την ουσιαστική υποστήριξη που έχουν ήδη προσφέρει», ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας επικαλούμενος την αεροπορική μεταφορά ιατρικών προμηθειών, παροχή ιατρικού προσωπικού και χρήση καινοτόμων τεχνολογιών.

Ο Γενς Στόλτεμπεργκ τόνισε ότι το κύριο καθήκον του ΝΑΤΟ παραμένει η προστασία του σχεδόν ενός δισεκατομμυρίου ανθρώπων και ότι δεν είχε υπονομευθεί η ικανότητα του ΝΑΤΟ να διεξάγει επιχειρήσεις.

Η σημερινή συνεδρίαση επικεντρώθηκε επίσης στις αποστολές του ΝΑΤΟ στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν και στη στήριξη της Γεωργίας και της Ουκρανίας.

Σχετικά με το Ιράκ, ο Γενικός Γραμματέας σημείωσε ότι το ΝΑΤΟ θα αναλάβει ορισμένες πρόσθετες δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης των σωμάτων ασφαλείας. Σχετικά με το Αφγανιστάν, ο Γενικός Γραμματέας εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις προσπάθειες για τις δια-αφγανικές διαπραγματεύσεις, καλώντας τους Ταλιμπάν και όλους τους πολιτικούς παράγοντες να διαδραματίσουν το ρόλο τους.

Σημειώνεται τέλος, ότι η Βόρεια Μακεδονία, η οποία την Παρασκευή 27 Μαρτίου 2020 έγινε το 30ο μέλος της Συμμαχίας, συμμετείχε για πρώτη φορά σε υπουργικό επίπεδο στο ΝΑΤΟ ως σύμμαχος.

Αναλυτικά σε δήλωση που  υιοθέτησαν οι Υπουργοί Εξωτερικών της  Συμμαχίας αναφέρουν ότι «εμείς, οι Υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, συναντιόμαστε σήμερα μέσα σε μια πρωτοφανή πανδημία που πλήττει όλους τους Συμμάχους και τους εταίρους, επιβάλλοντας τεράστιο κόστος και απώλεια ζωών, καθώς και ξαφνικό και σοβαρό πλήγμα για τις οικονομίες μας».

Εκφράζουν «τη βαθύτατη συμπάθεια μας με όλα τα θύματα της νόσου(COVID-19) και με όλους αυτούς που επηρεάζονται από τις συνέπειές της».

«Αποτίουμε φόρο τιμής στους εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, καθώς και σε όλους όσους βρίσκονται στην πρώτη γραμμή στη μάχη μας ενάντια στην ασθένεια αυτή. Σε αυτές περιλαμβάνονται οι άνδρες και οι γυναίκες με στολή που συνεχίζουν να εργάζονται καθημερινά για τη συλλογική μας ασφάλεια. Και ευχαριστούμε τους πολίτες μας που καταλαβαίνουν ότι, συνεργαζόμενοι, θα νικήσουμε αυτή την πρόκληση πιο γρήγορα και θα σώσουμε ζωές», αναφέρουν.
 
Το ΝΑΤΟ, σημειώνουν, «έχει το δικό του ρόλο. Οι σύμμαχοι υποστηρίζουν ο ένας τον άλλον - συμπεριλαμβανομένων των ιατρικών επαγγελματιών, των νοσοκομειακών κλινών, του ζωτικού ιατρικού εξοπλισμού και των βέλτιστων πρακτικών και ιδεών για τον τρόπο καταπολέμησης αυτής της θανατηφόρας νόσου».

«Διαθέτουμε κρίσιμα ιατρικά εφόδια σε όλο τον κόσμο, παρέχουμε ιατρικό προσωπικό, βασικά υλικά και ζωτικό εξοπλισμό από στρατιωτικές και πολιτικές πηγές και εκμεταλλευόμαστε τις ιατρικές, επιστημονικές και τεχνολογικές γνώσεις και τους πόρους μας για να βοηθήσουμε στην παροχή καινοτόμων απαντήσεων», προσφέρουν.

«Οι σύμμαχοι συνεργάζονται επίσης για να εξασφαλίσουν την πρόσβαση του κοινού σε διαφανείς, έγκαιρες και ακριβείς πληροφορίες, οι οποίες είναι κρίσιμες για την αντιμετώπιση αυτής της πανδημίας και την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης», σημειώνουν.

«Επειδή χρειαζόμαστε μια συντονισμένη και ολοκληρωμένη προσέγγιση, το ΝΑΤΟ συνεργάζεται στενά με άλλους διεθνείς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Εθνών, της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης», συνεχίζουν.

«Ακόμη και όταν κάνουμε το μέγιστο για να περιορίσουμε και να ξεπεράσουμε αυτήν την πρόκληση, το ΝΑΤΟ παραμένει ενεργό, επικεντρωμένο και έτοιμο να εκτελέσει τα βασικά του καθήκοντα: συλλογική άμυνα, διαχείριση κρίσεων και συνεταιριστική ασφάλεια», αναφέρουν.

«Η ικανότητά μας να διεξάγουμε τις επιχειρήσεις μας και να διασφαλίσουμε την αποτροπή και την άμυνα εναντίον όλων των απειλών που αντιμετωπίζουμε είναι αμετάβλητη. Και έχουμε πάρει σήμερα περαιτέρω αποφάσεις για την ενίσχυση του ρόλου του ΝΑΤΟ στην αντιμετώπιση των τρεχουσών και μελλοντικών προκλήσεων στον τομέα της ασφάλειας», καταλήγουν.

(ΚΥΠΕ)