Ο πρόεδρος του Ιράν αποχώρησε από συνέντευξη επειδή η δημοσιογράφος αρνήθηκε να φορέσει μαντήλα!

Ο πρόεδρος του Ιράν αποχώρησε από συνέντευξη επειδή η δημοσιογράφος αρνήθηκε να φορέσει μαντήλα!

Ο Ιρανός πρόεδρος αποχώρησε από την πολυαναμενόμενη συνέντευξη με την επικεφαλής παρουσιάστρια του CNN, Κριστιάν Αμανπούρ, κατά τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη την Τετάρτη, καθώς η τελευταία απέρριψε την τελευταία στιγμή το αίτημά του να φορέσει μαντήλα.

Η έναρξη της συνέντευξης είχε καθυστερήσει ήδη περίπου 40 λεπτά, όταν ένας βοηθός είπε στη δημοσιογράφο του CNN ότι ο πρόεδρος του Ιράν είχε ζητήσει να φορέσει εκείνη μαντήλα, με την Αμανπούρ να «απορρίπτει ευγενικά» το αίτημα.

Η δημοσιογράφος του CNN είναι μεγαλωμένη στο Ιράν
Η Αμανπούρ, η οποία μεγάλωσε στην πρωτεύουσα του Ιράν, την Τεχεράνη και μιλάει άπταιστα Φαρσί, δήλωσε ότι φοράει μαντήλα όταν κάνει ρεπορτάζ στο Ιράν για να συμμορφωθεί με τους τοπικούς νόμους και τα έθιμα, «αλλιώς δεν θα μπορούσα να λειτουργήσω ως δημοσιογράφος». Σημείωσε, όμως, ότι δεν θα έκανε το ίδιο για μία συνέντευξη με Ιρανό αξιωματούχο σε μια χώρα που δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο.

«Εδώ στη Νέα Υόρκη, ή οπουδήποτε αλλού εκτός του Ιράν, δεν μου ζήτησε ποτέ κανένας Ιρανός πρόεδρος -και έχω πάρει συνέντευξη από τον καθένα από αυτούς από το 1995- είτε εντός είτε εκτός Ιράν, να φορέσω μαντήλα. Αρνήθηκα πολύ ευγενικά για λογαριασμό μου και λογαριασμό του CNN και των γυναικών δημοσιογράφων παντού γιατί δεν αποτελεί προϋπόθεση», είπε η δημοσιογράφος στην εκπομπή «New Day» του CNN την Πέμπτη.

«Ζήτημα σεβασμού» χαρακτήρισε ο Ραΐσι τη μαντήλα από την Κριστιάν Αμαναπούρ
Η ιρανική νομοθεσία απαιτεί από όλες τις γυναίκες να φορούν μαντήλα και φαρδιά ρούχα όταν εκτίθενται δημοσίως. Ο κανόνας επιβάλλεται στο Ιράν από την Ισλαμική Επανάσταση του 1979 και είναι υποχρεωτικός για κάθε γυναίκα στη χώρα -συμπεριλαμβανομένων των τουριστών, των επισκεπτών πολιτικών προσωπικοτήτων και δημοσιογράφων.

Η Αμανπούρ είπε ότι ο βοηθός του Ραΐσι κατέστησε σαφές ότι η συνέντευξη -η οποία θα ήταν η πρώτη του Ιρανού προέδρου σε αμερικανικό έδαφος- δεν θα γινόταν εάν εκείνη δεν φορούσε μαντήλα. Μάλιστα, αναφέρθηκε στο θέμα ως «ζήτημα σεβασμού», δεδομένου ότι είναι οι ιεροί μήνες του Μουχαρέμ και του Σαφάρ, και μίλησε, επίσης, για την κατάσταση στο Ιράν και τις διαδηλώσεις που σαρώνουν τη χώρα, σύμφωνα με τη δημοσιογράφο.

iefimerida.gr