Ουκρανία-Ρωσία: Νέα ανταλλαγή 120 αιχμαλώτων

Ουκρανία-Ρωσία: Νέα ανταλλαγή 120 αιχμαλώτων

Ρωσία και Ουκρανία ανακοίνωσαν σήμερα ότι αντάλλαξαν 60 αιχμαλώτους πολέμου από την κάθε πλευρά, στην τελευταία από μια σειρά τέτοιων ανταλλαγών.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι οι 60 απελευθερωμένοι Ρώσοι στρατιώτες θα μεταφερθούν στη Μόσχα για να λάβουν ιατρική φροντίδα και ψυχολογική υποστήριξη.

Ο επικεφαλής του γραφείου του Ουκρανού προέδρου, Αντριι Γερμάκ, χαιρέτισε τους Ουκρανούς που επέστρεψαν ως ήρωες και είπε ότι μεταξύ αυτών υπάρχουν δεκάδες που αντιστέκονταν στην πόλη της Μαριούπολης -συμπεριλαμβανομένης της χαλυβουργίας Αζοφστάλ, που πολιορκείτο από ρωσικές δυνάμεις- έως ότου παραδόθηκαν στους Ρώσους, τον Μάιο.

«Συνεχίζουμε την επάνοδο των υπερασπιστών της Μαριούπολης. Στη σημερινή "λίστα των 60" υπάρχουν 34 από αυτούς, συμπεριλαμβανομένων 14 από το Αζοφστάλ. Ορισμένοι είναι τραυματίες και θα λάβουν όλη την απαραίτητη βοήθεια στην Ουκρανία», είπε ο Γερμάκ.

Κάποιοι από τους απελευθερωθέντες κρατήθηκαν σε ρωσικό έδαφος και άλλοι στο Ολενίβκα, ένα στρατόπεδο αιχμαλώτων πολέμου στην κατεχόμενη από τη Ρωσία ουκρανική επαρχία Ντονέτσκ, είπε.

Η Ουκρανία κατηγόρησε τη Ρωσία τον Ιούλιο ότι διέπραξε έγκλημα πολέμου βομβαρδίζοντας το Ολενίβκα και σκοτώνοντας δεκάδες κρατούμενους. Η Ρωσία υποστήριξε ότι ουκρανικές δυνάμεις άνοιξαν πυρ στο στρατόπεδο.

iefimerida.gr