Ουκρανοί πράκτορες έχουν διεισδύσει στη Ρωσία - Συνδέονται με την επίθεση στο Κρεμλίνο

Ουκρανοί πράκτορες έχουν διεισδύσει στη Ρωσία - Συνδέονται με την επίθεση στο Κρεμλίνο

Δίκτυο πρακτόρων και υποστηρικτών της μέσα στη Ρωσία έχει δημιουργήσει η Ουκρανία με στόχο να πραγματοποιήσει χτυπήματα κατά ρωσικών στόχων.

Μάλιστα όπως αποκαλύπτουν υψηλοί αξιωματούχοι των αμερικανών μυστικών υπηρεσιών αποκλειστικά στο CNNi τους έχουν ήδη προμηθεύσει drone τους σαμποτέρ για να μπορούν να πραγματοποιήσουν τις επιθέσεις.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι είναι αυτοί οι πράκτορες που πραγματοποίησαν την επίθεση με drone κατά του Κρεμλίνου. Επιπλέον είναι ασαφές αν άλλες επιθέσεις με drone όπως εκείνη κατά γειτονιάς στη Μόσχα και εκείνη κατά των διυλιστηρίων στη νότια Ρωσία έγιναν από αυτό το δίκτυο.

Είναι, ωστόσο, πεπεισμένοι ότι η Ουκρανία έχει προχωρήσει στην ανάπτυξη του δικτύου, ενώ δεν γνωρίζουν αν κάποιες επιθέσεις έγιναν με αμερικανικά drone.

Οι αξιωματούχοι δεν ήταν σε θέση να καταλήξουν σε συμπέρασμα για το πως πέρασαν τα drone τις εχθρικές γραμμές αλλά δύο πηγές ανέφεραν στο CNNi ότι έχουν δημιουργήσει διαδρομές λαθρεμπορίου που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για μεταφορά drone είτε ολόκληρων είτε τμηματικά.

Ευρωπαίος αξιωματούχος των μυστικών υπηρεσιών με τη σειρά του σημειώνει ότι τα ρωσο-ουκρανικά σύνορα καλύπτουν μια μεγάλη έκταση και είναι δύσκολο να ελεγχθούν.

«Πρέπει κανείς να σκεφτεί ότι πρόκειται για περιφερειακή περιοχή της Ρωσίας. Η επιβίωση είναι πρόβλημα για όλους οπότε τα χρήματα κάνουν θαύματα».

Το ποιος έχει τον έλεγχο αυτού του δικτύου είναι ασαφές αν και οι Αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι υπάρχει εμπλοκή των μυστικών υπηρεσιών της Ουκρανίας. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει θέσει τις γενικές παραμέτρους του τι αποστολές μπορούν να γίνουν, αλλά δεν είναι εκείνος που δίνει πάντα το πράσινο.

Όταν ρωτήθηκε για σχόλιο εκπρόσωπος του επικεφαλής της Ουκρανικής Υπηρεσίας Ασφαλείας άφησε να εννοηθεί ότι οι μυστηριώδεις εκρήξεις και οι επιθέσεις με drone στο εσωτερικό της Ρωσίας θα συνεχιστούν.

Δημόσια οι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν καταδικάσει τις επιθέσεις εντός της Ρωσίας αλλά ανεπίσημα πιστεύουν ότι πρόκειται για μια έξυπνη στρατιωτική τακτική που θα αναγκάσει τη Ρωσία να στρέψει την προσοχή της στην προστασία των εδαφών της καθώς η Ουκρανία ετοιμάζεται για την μεγάλη αντεπίθεση.
 

cnn.gr