Πόλεμος στο Σουδάν: Μάχες στην πρωτεύουσα Χαρτούμ - Έκκληση από τον ΟΗΕ για ειρηνευτική δύναμη

Πόλεμος στο Σουδάν: Μάχες στην πρωτεύουσα Χαρτούμ - Έκκληση από τον ΟΗΕ για ειρηνευτική δύναμη

Εκατοντάδες οικογένειες τρέπονται σε φυγή υπό τον φόβο της κλιμάκωσης του πολέμου.

Εκατοντάδες οικογένειες εγκατέλειψαν τα σπίτια τους χθες Σάββατο, τράπηκαν σε φυγή σε προάστιο της σουδανικής πρωτεύουσας Χαρτούμ όπου κλιμακώθηκαν εχθροπραξίες ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις και τους παραστρατιωτικούς γύρω από στρατιωτική βάση, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Από την Τετάρτη, οι παραστρατιωτικοί των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ) επιτίθενται σε μεγάλη βάση στην κοινότητα Μπάχρι, βόρειο προάστιο της πρωτεύουσας του Σουδάν. Η βάση αυτή, γνωστή με την ονομασία Χάταμπ, παραμένει στα χέρια των σουδανικών ενόπλων δυνάμεων (ΣΕΔ) από το ξέσπασμα του πολέμου στη χώρα της Αφρικής, στα μέσα του Απριλίου του 2023.

«Από το πρωί (χθες Σάββατο), ο στρατός βάλλει με πυροβολικό νότια της βάσης Χάταμπ, ενώ στρατιωτικά αεροσκάφη κάνουν υπερπτήσεις» στη ζώνη, εξήγησε αυτόπτης μάρτυρας.

Ταυτόχρονα, παραστρατιωτικοί των ΔΤΥ «επιτέθηκαν σε σπίτια νότια της (βάσης) Χάταμπ, αιχμαλώτισαν πολίτες και σκότωσαν άλλους», είπε κάτοικος, που δεν θέλησε να δώσει τα στοιχεία του εξαιτίας του φόβου πως θα υποστεί αντίποινα.

«Από το πρωί, εκατοντάδες οικογένειες έφυγαν κατευθυνόμενες προς βορρά, μεταφέροντας κάποια υπάρχοντά τους στα κεφάλια τους», για να σωθούν από τις μάχες, επιβεβαίωσε άλλος αυτόπτης μάρτυρας, ζητώντας επίσης να μην κατονομαστεί.

sdna.gr