Πρίγκιπας Χάρι: Έτοιμος για τη δικαστική «μάχη» με τον όμιλο Mirror

Πρίγκιπας Χάρι: Έτοιμος για τη δικαστική «μάχη» με τον όμιλο Mirror

Ηλεκτρισμένη αναμένεται να είναι η ατμόσφαιρα στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου την επόμενη εβδομάδα, όταν ο πρίγκιπας Χάρι θα βρεθεί - σύμφωνα με το BBC - ενώπιον των δικαστών για να δικαιολογήσει τους ισχυρισμούς περί τηλεφωνικών υποκλοπών από τον μιντιακό όμιλο της Mirror.

Ο Χάρι έχει δηλώσει ότι η αλλαγή του τοπίου των μέσων ενημέρωσης είναι το «έργο της ζωής του» και αυτή η δικαστική μονομαχία με τη Mirror θα μπορούσε να είναι μια από τις δικές του καθοριστικές στιγμές. Μάλιστα, διαθέτει δύο βασικά στοιχεία που του επιτρέπουν να προχωρήσει την υπόθεση μέχρι τέλους: πρώτον, την αποφασιστικότητα να συνεχίσει χωρίς να συμβιβαστεί και δεύτερον, είναι αρκετά πλούσιος ώστε να αναλάβει το οικονομικό κόστος, αν τελικά χάσει.

meghan_harry

Ωστόσο, το να καταθέσει αυτοπροσώπως σε αυτή τη δίκη κατά της Mirror Group Newspapers, θα έχει και μεγάλους κινδύνους γι' αυτόν, καθώς θα βρεθεί αντιμέτωπος με την ανοιχτή, δημόσια και σκληρή ανάκριση, που απέχει πολύ από οποιαδήποτε προηγούμενη βασιλική συνέντευξη στην οποία έχει συμμετάσχει.

«Αυτό δεν θα είναι σαν να δέχεται ερωτήσεις από την Όπρα Γουίνφρι σε μια συνέντευξη διασήμων», λέει ο Τιμ Μάλτιν, διευθύνων σύμβουλος της Maltin PR, η οποία ειδικεύεται στη διαχείριση της φήμης υψηλών προσώπων.

«Πρόκειται για μια εχθρική συνάντηση με έναν εξαιρετικά εξειδικευμένο αντεξεταστή οπλισμένο με μια σειρά από τεχνικές για να υπονομεύσει την αξιοπιστία του. Η κατάθεση μαρτυρίας είναι τρομακτική... και η αντεξέταση είναι συχνότερα τραυματική παρά καθαρτική», προσθέτει.

Ο πρίγκιπας Χάρι είναι πιθανό να αντιμετωπίσει λεπτομερή ανάκριση σχετικά με άκρως προσωπικές πληροφορίες που ισχυρίζεται ότι αποκτήθηκαν με παράνομα μέσα - έναν ισχυρισμό τον οποίο ο όμιλος εφημερίδων αμφισβητεί. Θα μπορούσε να αντιμετωπίσει εξαντλητικές ερωτήσεις σχετικά με ιστορίες που αφορούν τις σχέσεις του, τις φίλες του, τη μητέρα του Νταϊάνα, τη μεταχείριση της Μέγκαν και τη ζωή του, μεγαλώνοντας στη βασιλική οικογένεια.

Έχουν ήδη υπάρξει αμφισβητήσεις στους ισχυρισμούς του πρίγκιπα Χάρι και των συνυποστηρικτών του. Οι δικηγόροι του ομίλου Mirror δήλωσαν ότι οι αποδείξεις για το χάκινγκ είναι «ισχνές» σε ορισμένες περιπτώσεις και «εντελώς ανύπαρκτες» σε άλλες.

Spare_Harry

Μάλιστα, ο συγγραφέας σερ Άντονι Σέλντον πιστεύει ότι ο πρίγκιπας Χάρι δεν είναι συνετό να εμφανιστεί στο δικαστήριο με αυτόν τον τρόπο. «Ο Χάρι δεν θα έπρεπε ποτέ να βρίσκεται εκεί», λέει, υποστηρίζοντας ότι η βασιλική οικογένεια πρέπει να στέκεται υπεράνω τέτοιων αντιπαραθέσεων. «Το κύρος και η πορεία του Χάρι μόνο ζημιά θα υποστούν, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα. Το κοινό χάνει τη συμπάθειά του γι' αυτόν», λέει ο σερ Άντονι. «Οι συνεχιζόμενες αρνητικές ιστορίες του Χάρι και της Μέγκαν κάνουν τον Γουίλιαμ και την Κέιτ να φαίνονται πολύ καλύτεροι από κάθε άποψη», προσθέτει.

Την ίδια στιγμή, πάντως, η σχολιάστρια βασιλικών θεμάτων Πολίν Μακλαράν πιστεύει ότι η υπόθεση αυτή θα μπορούσε να ενισχύσει τη δημοτικότητα του πρίγκιπα Χάρι, ιδίως μεταξύ των νέων. «Αντί να κατηγορηθεί ότι είναι προνομιούχος ή δικαιούχος, σε αυτή τη δικαστική υπόθεση θα τον βλέπουν ως τον αδικημένο, και αυτή είναι μια καλή θέση για εκείνον». Όσο για την υπόλοιπη Βασιλική Οικογένεια, θα παρακολουθεί «με μια διάθεση τρόμου», προσθέτει.

Σε μια προηγούμενη υπόθεση hacking φέτος εναντίον της News Group Newspapers (διαχειρίζεται τους Sunday Times και τη The Sun) είχε διαρρεύσει ότι ο πρίγκιπας Ουίλιαμ κατέληξε σε ιδιωτικό διακανονισμό με τους εκδότες των εφημερίδων.

Σημειώνεται πως ο τελευταίος ανώτερος βασιλικός που κατέθεσε με αυτόν τον τρόπο ήταν ο Εδουάρδος Ζ΄, ως πρίγκιπας της Ουαλίας, τον 19ο αιώνα, όταν εμφανίστηκε σε δύο υποθέσεις - η μία σε μια διαμάχη για απάτη και η άλλη σε μια υπόθεση διαζυγίου, στην οποία ο πρίγκιπας αρνήθηκε οποιαδήποτε «ανάρμοστη συμπεριφορά».

Το 2002, η πριγκίπισσα Άννα εμφανίστηκε στο δικαστήριο για να δηλώσει την ενοχή της, αφού τα σκυλιά της δάγκωσαν δύο παιδιά.

Ωστόσο, αυτές οι βασιλικές εμφανίσεις ήταν πολύ σύντομες και διαφορετικού τύπου.

protothema.gr