Παγκύπριο κέρφιου από τις 9 το βράδυ

Close
Παγκύπριο κέρφιου από τις 9 το βράδυ

ΕΠΙΣΗΜΟ

Α. Έκτακτα Μέτρα σε Παγκύπρια Κλίμακα με ισχύ από 30/11/2020 (01.00πμ) έως 13/12/2020 (μεσάνυκτα)

Nωρίτερα ρεπορτάζ offsite...

Με αυστηρότερα μέτρα παγκύπρια προχωρά σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες η κυβέρνηση. 

Ένα από τα σημαντικότερα μέτρα είναι η επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας παγκύπρια από τις 9 το βράδυ. 

Θα τεθούν επιπλέον αυστηρότερες απαγορεύσεις σε όλες τις πόλεις ενώ το lockdown συνεχίζεται στη Λεμεσό για άλλη μια εβδομάδα. 

ΤΙ ΓΡΑΨΑΜΕ ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Με μία ώρα καθυστέρηση θα ανακοινώσει τελικά ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου, τα νέα μέτρα που θα ισχύσουν στην Κύπρο από την Τρίτη 1/12 αλλά και κατά την περίοδο των εορτών κατά την οποία αναμένονται κάποιες χαλαρώσεις. 

Η συνέντευξη τύπου θα γίνει στην 1:00 το μεσημέρι. 

Αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη το Υπουργικό Συμβούλιο το οποίο θα σφραγίσει τα μέτρα ενώ νωρίτερα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση της Ειδικής ομάδας του Υπουργείου Υγείας με τον Πρόεδρος Αναστασιάδη στο Προεδρικό. 

Οριζόντια μέτρα

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες τα μέτρα θα χωριστούν σε δύο δέσμες. Η πρώτη δέσμη μέτρων θα έχει ισχύ μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου και η δεύτερη θα ισχύει για την περίοδο των γιορτών.

Ειδικοί και Κυβέρνηση προσανατολίζονται στη λογική των οριζόντιων μέτρων τα οποία θα ισχύουν μέχρι τις 23 Δεκεμβρίου. Σε όλες τις επαρχίες, πλην της Λεμεσού, αναμένεται να επεκταθούν τα υφιστάμενα μέτρα. Δηλαδή παραμένει ως έχει ο αριθμός στις συναθροίσεις, οι ώρες απαγόρευσης της μετακίνησης καθώς και η ώρα κλεισίματος των χώρων εστίασης. 

Μόνη η Λεμεσός

Η Λεμεσός, όπως όλα δείχνουν δεν αποχαιρετά το lockdown. Παρόλο που ξεκίνησαν να σταθεροποιούνται οι αριθμοί των κρουσμάτων, θα συνεχίσει να είναι υπό καθεστώς τοπικού lockdown, για τουλάχιστον μία εβδομάδα, με μερικές χαλαρώσεις.

Όπως ανέφερε στην Offsite αρμόδια πηγή, αναμένεται ότι θα αρθεί το μέτρο των περιορισμών στη διακίνηση για όσους εξέρχονται και όσους εισέρχονται στην επαρχία. Γίνονται παράλληλα σκέψεις όπως η απαγόρευση της διακίνησης να μην ξεκινά από τις 20:00 αλλά από τις 21:00. Επιπλέον ανοικτό παραμένει και το ενδεχόμενο να ανοίξουν κάποιες επιχειρήσεις όπως, κομμωτήρια, κουρεία και ινστιτούτα αισθητικής.

Σε περίπτωση που παρατηρηθεί σημαντική βελτίωση, τότε θα ισχύσουν και στη Λεμεσό οι παγκύπριοι περιορισμοί.

Κλείνουν τα Λύκεια;

Ερωτηματικό υπάρχει ακόμα για τα σχολεία. Η αλλαγή που υπάρχει στο τραπέζι είναι να κλείσουν τα Λύκεια ανά το παγκύπριο και να συνεχιστεί η διδασκαλία εξ αποστάσεως. Οι μαθητές Γυμνασίων και Δημοτικών, θα συνεχίσουν κανονικά τη φοίτησή τους με φυσική παρουσία. 

Πέραν τούτου, οι ειδικοί εισηγούνται όπως σε Γυμνάσια και Δημοτικά η φυσική παρουσία των μαθητών να σταματήσει μια εβδομάδα νωρίτερα πριν από την καθορισμένη ημέρα που θα έκλειναν λόγω γιορτών. 

Ειδικά μέτρα λόγω γιορτών

Η δεύτερη δέσμη των μέτρων αφορά τα μέτρα που θα ισχύουν από την 24η Δεκεμβρίου μέχρι και τα Θεοφάνεια. 

Εάν το επιτρέψει η επιδημιολογική εικόνα της χώρας, κατά την περίοδο των γιορτών, αναμένεται ότι θα αυξηθεί ο αριθμός ατόμων στις συναθροίσεις και από 10 άτομα, θα επιτρέπονται 20, ενώ θα υπάρξει μερική χαλάρωση και στην ώρα απαγόρευσης της διακίνησης.