Τι αλλάζει από την Τρίτη στο ΓΕΣΥ / Τι θα δικαιούμαστε

Τι αλλάζει από την Τρίτη στο ΓΕΣΥ / Τι θα δικαιούμαστε

Ολοένα και πιο κοντά στην ολοκλήρωση της Β φάσης οδεύει το ΓΕΣΥ, με την είσοδο από αύριο (1/12) νέων Ειδικοτήτων Ιατρών στο Σύστημα, οι οποίες, βάσει των χρονοδιαγραμμάτων θα εντάσσονταν την 1η Ιουνίου αλλά πήραν 6μηνη αναστολή.

Με την είσοδο και των νέων Ειδικοτήτων, η μόνη εκκρεμότητα για ολοκλήρωση και πλήρη λειτουργία του ΓΕΣΥ θα μένει η είσοδος των Τμημάτων Πρώτων Βοηθειών των Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων στο Σύστημα, κάτι που, όπως όλα δείχνουν, θα γίνει αρχές του 2021.

Ποιες, όμως, είναι οι νέες Ειδικότητες Ιατρών που εντάσσονται από την Τρίτη (1/12) στο ΓΕΣΥ και τι θα δικαιούμαστε; Ποιο το κόστος των προσφερόμενων υπηρεσιών για τους ασθενείς; Πώς θα γίνεται η παραπομπή σε αυτούς και μέχρι πόσες επισκέψεις θα δικαιούμαστε;

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Παπακωνσταντίνου από αύριο θα ενταχθούν στο ΓΕΣΥ οι άλλοι Επαγγελματίες Υγείας των οποίων η ένταξη υπό κανονικές συνθήκες θα γινόταν την 1η Ιουνίου. Πρόκειται για:

Κλινικούς Ψυχολόγους
Κλινικούς Διαιτολόγους
Λογοπαθολόγοι
Εργοθεραπευτές
Φυσιοθεραπευτές

Πέραν των πιο πάνω Επαγγελματιών, συνέχισε, στο ΓΕΣΥ από αύριο θα ενταχθούν και οι Οδοντίατροι, οι οποίοι θα προσφέρουν στους δικαιούχους του Συστήματος ένα δωρεάν καθαρισμό τον χρόνο.

Όπως ανέφερε ο κ. Παπακωνσταντίνου για τους Οδοντιάτρους θα υπάρχει απευθείας πρόσβαση στους ασθενείς, ενώ για τους άλλους Επαγγελματίες Υγείας οι δικαιούχοι θα παραπέμπονται από τους Ειδικούς Ιατρούς, σημειώνοντας πως «θα ετοιμαστεί και θα δοθεί κατάλογος με τις Ειδικότητες Ιατρών που θα μπορούν να παραπέμψουν ασθενείς στους άλλους Επαγγελματίες Υγείας που εντάσσονται στο ΓΕΣΥ».

Κληθείς να εξηγήσει τη διαδικασία παραπομπής ασθενών στους άλλους Επαγγελματίες Υγείας είπε ότι, «θα επισκεφθούμε τον Προσωπικό Ιατρό ή τον Ειδικό Ιατρό απευθείας, αλλά εκείνος που θα παραπέμπει είναι ο Ειδικός Ιατρός. Για παράδειγμα, εάν αντιμετωπίζουμε κάποιο πρόβλημα με το πόδι μας, θα πάμε στον Προσωπικό μας Ιατρό και αν κρίνει ότι πρέπει να μας παραπέμψει σε Ειδικό Ιατρό, Ορθοπεδικό, θα το πράξει και στη συνέχεια εάν ο Ειδικός Ιατρός κρίνει ότι χρειαζόμαστε κάποιας μορφής φυσιοθεραπείας και αυτή η διάγνωση που έχει κάνει καλύπτεται από το Σύστημα, γιατί δεν θα καλύπτονται τα πάντα, θα μας παραπέμψει σε Φυσιοθεραπευτή. Εκεί ο Φυσιοθεραπευτής θα κάνει την αξιολόγηση και θα μας ενημερώσει πόσες επισκέψεις θα χρειαστούν για να ολοκληρώσουμε την θεραπεία», εξήγησε.

Επιπρόσθετα, συνέχισε ο κ. Παπακωνσταντίνου, «ο Φυσιοθεραπευτής θα ενημερώσει, επίσης, τον ασθενή ότι εάν ο αριθμός των θεραπειών θα είναι μεγαλύτερος από αυτόν που καλύπτει το ΓΕΣΥ, γιατί υπάρχουν οροφές, το κόστος των επιπρόσθετων θεραπειών θα το καλύψει ο ίδιος ο ασθενής. Για παράδειγμα, εάν οι θεραπείες που χρειάζονται είναι 15 και το ΓΕΣΥ καλύπτει τις 10, εάν ο ασθενής αποφασίσει ότι θα τις κάνει όλες, τις υπόλοιπες 5 θα τις καλύψει κανονικά ο ίδιος».

Σε σχέση με το κόστος για τις παρεχόμενες υπηρεσίες, ο Διευθυντής του ΟΑΥ επεσήμανε πως, «για κάθε θεραπεία που λαμβάνουμε εντός ΓΕΣΥ από τους άλλους Επαγγελματίες Υγείας θα καταβάλλουμε το ποσό των 10 ευρώ ως συμπληρωμή».

Ερωτηθείς πόσες επισκέψεις σε Κλινικούς Ψυχολόγους, Κλινικούς Διαιτολόγους, Φυσιοθεραπευτές, Εργοθεραπευτές και Λογοπαθολόγους θα δικαιούνται οι πολίτες μέσω του ΓΕΣΥ τόνισε πως «οι οροφές στις επισκέψεις για κάθε κατηγορία των άλλων επαγγελματιών υγείας είναι διαφορετικές και ανάλογα με την διάγνωση που θα γίνει καθώς και την ηλικία των ασθενών. Το μόνο όμοιο ότι θα υπάρχουν τα 10 ευρώ ως συμπληρωμή», εξήγησε περαιτέρω.

Υπάρχει ενδιαφέρον για ένταξη αυτών των Ειδικοτήτων;
Ερωτηθείς εάν υπάρχει ενδιαφέρον από πλευράς των άλλων Επαγγελματιών Υγείας για ένταξή τους στο ΓΕΣΥ ο κ. Παπακωνσταντίνου απάντησε καταφατικά. «Υπάρχει αρκετό ενδιαφέρον και προσπαθούμε μέχρι το τέλος της άλλης εβδομάδες να υπογράψουμε τις σχετικές συμβάσεις με όσους ήδη εκδήλωσαν ενδιαφέρον και πληρούν τις προϋποθέσεις για ένταξή τους στο Σύστημα, ούτως ώστε να αρχίσουν το συντομότερο να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους ασθενείς».

«Είμαστε αισιόδοξοι πως μέχρι τις αρχές του νέου χρόνου θα ενταχθεί ο απαιτούμενος αριθμός ιατρών αυτών των ειδικοτήτων για να μπορεί να καλύψει όλες τις ανάγκες των ασθενών εντός ΓΕΣΥ», τόνισε σημειώνοντας, ωστόσο, ότι «από αύριο η συμμετοχή θα είναι πολύ περιορισμένη γιατί είναι η αρχή». 

«Το σημαντικό είναι να αρχίσουμε, να αρχίσουν και να συνεχιστούν οι εγγραφές, ούτως ώστε σιγά-σιγά να δημιουργηθεί ένας όγκος που να μπορεί να καλύψει τις ανάγκες», υπέδειξε.

Κληθείς να πει από που μπορούν να ενημερωθούν οι δικαιούχοι για όσους θα ενταχθούν στο ΓΕΣΥ, ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι, θα μπορούν να τους εντοπίσουν μέσω της ιστοσελίδας του Συστήματος κάνοντας αναζήτηση την Ειδικότητα που τους ενδιαφέρει.

Ερωτηθείς εάν υπάρχει οποιαδήποτε εξέλιξη αναφορικά με τα Τμήματα Πρώτων Βοηθειών Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων και πότε αυτά θα ενταχθούν στο ΓΕΣΥ, ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε πως, «για τις Πρώτες Βοήθειες οι διαβουλεύσεις άρχισαν την προηγούμενη βδομάδα και αναμένουμε ότι θα ολοκληρωθούν στα μέσα αυτής της εβδομάδας». 

Για τα αποτελέσματα της διαβούλευσης, συμπλήρωσε, θα ενημερωθεί το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΥ κατά την συνεδρία του, πιθανότατα την Πέμπτη (3/12).

«Μέχρι την Παρασκευή (4/12) ή το αργότερο την άλλη Δευτέρα (7/12) θα είμαστε σε θέση, πιστεύω, να ανακοινώσουμε τα αποτελέσματα και το τι μέλλει γενέσθαι σε σχέση με το θέμα», κατέληξε.

brief.com.cy