Τι εισηγήθηκαν οι Ειδικοί/Ξανά Προεδρικό την Παρασκευή

Τι εισηγήθηκαν οι Ειδικοί/Ξανά Προεδρικό την Παρασκευή

Ενημέρωσαν και αποχώρησαν από το Προεδρικό τα μέλη της Επιδημιολογικής Ομάδας, όπου είχαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Οι Επιδημιολόγοι ανεβαίνουν ξανά τον Λόφο την Παρασκευή, για να οριστικοποιηθούν τα μέτρα, καθώς απ’ότι φαίνεται δεν θα «κλειδώσουν» σήμερα. 

Μετά την πολύωρη σύσκεψη που είχαν χθες το βράδυ τα μέλη της Επιδημιολογικής Ομάδας, κατέληξαν και κατέθεσαν τρεις προτάσεις οι οποίες είναι οι εξής:

-Αυστηροποίηση των υφιστάμενων μέτρων παγκύπρια, παραμένει σε lockdown η Λεμεσός & χαλαρώνουν τα μέτρα στην Πάφο
-Πλήρη χαλάρωση των μέτρων
-Γενικό lockdown

Όπως πληροφορούμαστε, το γενικό lockdown, θεωρείται απομακρυσμένο σενάριο τη δεδομένη στιγμή, λόγω του ότι θα επηρεαστεί κατά πολύ η οικονομία του τόπου αλλά και η ψυχολογία των πολιτών. 

Σε ό,τι αφορά την πλήρη χαλάρωση των μέτρων, αρμόδια πηγή ανέφερε στην Offsite πως αυτή τη στιγμή αυτό δεν είναι δυνατό να γίνει. 

Ο αυξημένος αριθμός νοσηλευόμενων τις τελευταίες εβδομάδες, προκαλεί πονοκέφαλο στο Υπουργείο Υγείας και στα μέλη της Επιδημιολογικής Ομάδας. Ο δείκτης με τις νοσηλείες θεωρείται ο πιο σημαντικός σχετικά με τις αποφάσεις που λαμβάνονται για τα περιοριστικά μέτρα. Τουναντίον, πλην της Πάφου που καταγράφει σταδιακή μείωση στον αριθμό των κρουσμάτων, στις υπόλοιπες πόλεις παρατηρείται έξαρση του ιού. 

Παράλληλα, αυτό που μας λέχθηκε είναι πως σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να επιβαρυνθεί κι άλλο το σύστημα υγείας, το οποίο τις τελευταίες ημέρες κυρίως βρίσκεται στα όριά του.

Το επικρατέστερο σενάριο

Όπως γράψαμε και σε προηγούμενο ρεπορτάζ, το σενάριο το οποίο φαίνεται να επικρατεί, είναι αυτό με την αυστηροποίηση των μέτρων παγκύπρια.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Offsite, η Πάφος «αποχαιρετά» το lockdown στις 30 Νοεμβρίου. 

Σε ό,τι αφορά τη Λεμεσό, παρόλο που ξεκίνησαν να σταθεροποιούνται οι αριθμοί των κρουσμάτων, θα συνεχίσει να είναι υπό καθεστώς τοπικού lockdown. Ωστόσο υπάρχει επίσης εισήγηση να γίνει η άρση του μέτρου για τις διακινήσεις από και προς την επαρχία Λεμεσού.

Παράλληλα, λόγω του ότι ξεκίνησε να παρατηρείται έξαρση του ιού και στις υπόλοιπες επαρχίες, η Κυβέρνηση αναμένεται ότι θα προχωρήσει σε αυστηροποίηση των μέτρων ανά το παγκύπριο. Μάλιστα ανοικτό είναι και το ενδεχόμενο κάποια από τα μέτρα της Λεμεσού να τεθούν σε ισχύ σε παγκύπρια κλίμακα. 

Επιπλέον, ένα άλλο σενάριο το οποίο συμπεριλαμβάνεται στην πρόταση των Ειδικών, είναι το κλείσιμο των Λυκείων σε παγκύπρια βάση, πριν από τις 23/12, όπου και θα έκλειναν για τις γιορτές. 

Καταληκτικά όπως μας αναφέρθηκε από αρμόδια πηγή, υπήρξε εισήγηση για εντατικοποίηση ελέγχων και εργαστηριακών εξετάσεων σε οίκους ευγηρίας, όπου τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται έξαρση των κρουσμάτων, καθώς επίσης και επέκταση εργαστηριακών ελέγχων και επανειλημμένοι έλεγχοι με rapid σε κλειστές δομές, στρατό, σχολεία.

Τα μέτρα για τα Χριστούγεννα

Στο τραπέζι τέθηκαν επίσης και εισηγήσεις για μέτρα τα οποία θα ισχύουν την περίοδο των γιορτών. Σε περίπτωση που το επιτρέπει η επιδημιολογική εικόνα της χώρας, οι Ειδικοί για την περίοδο των γιορτών εισηγήθηκαν όπως αυξηθεί ο αριθμός στις συναθροίσεις καθώς επίσης να υπάρξει χαλάρωση σε ότι αφορά την ώρα απαγόρευσης διακίνησης.

Την Παρασκευή οι ανακοινώσεις

Την Παρασκευή αναμένεται να γίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις για τα μέτρα, δια στόματος Υπουργού Υγείας. Τα μέτρα αναμένεται να τεθούν σε ισχύ από την 1η Δεκεμβρίου και κάποια από αυτά θα ισχύουν μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου. 

«Κλειδί» για τις αποφάσεις αποτελεί η εθνική αναφορά, καθώς τόσο οι Ειδικοί, όσο και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θέλουν να έχουν μια πιο ξεκάθαρη εικόνα σε ό,τι αφορά τους επιδημιολογικούς δείκτες κάθε επαρχίας.

offsite.com.cy