Τι συμβαίνει τελικά με τις μάσκες – Να τις φοράμε ή όχι, τι απαντούν οι ειδικοί

Τι συμβαίνει τελικά με τις μάσκες – Να τις φοράμε ή όχι, τι απαντούν οι ειδικοί

Παραμένουν τα ερωτηματικά σχετικά με τη χρήση προστατευτικής μάσκας, μαζικά από τον πληθυσμό, ως ένα ακόμη μέσο για να αντιμετωπιστεί η διασπορά του κοροναϊού. Σύμφωνα με ορισμένους επιστήμονες οι μάσκες εμποδίζουν την μετάδοσή του, όμως αυτό δεν είναι κάτι που επιβεβαιώνεται πλήρως.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, αναθεώρησε την αρχική του θέση σχετικά με τις μάσκες υπό το πρίσμα των δεδομένων από το Χονγκ Κονγκ, που υποδεικνύουν ότι η ευρεία χρήση μασκών μπορεί να έχει συμβάλλει στη μείωση της εξάπλωσης του κοροναϊού σε ορισμένες περιοχές.

Ωστόσο, στις επικαιροποιημένες οδηγίες του ΠΟΥ τη Δευτέρα, ο Οργανισμός υποστηρίζει ότι ενώ οι μάσκες θα μπορούσαν να συμβάλουν στον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου, εντούτοις από μόνες τους δεν είναι αρκετές.

«Δεν υπήρξε καμία απόδειξη ότι η χρήση  μάσκας εμπόδισε τους υγιείς ανθρώπους να «κολλήσουν» αναπνευστικές λοιμώξεις συμπεριλαμβανομένου του Covid-19», ανέφερε.

Ο καθηγητής David Heymann της Σχολής Υγιεινής  του Λονδίνου, ο οποίος προήδρευσε της ομάδας επιστημονικών και τεχνικών συμβούλων του ΠΟΥ για τους μολυσματικούς κινδύνους, δήλωσε ότι με εξαίρεση όσους εργάζονται στην υγεία, οι υπόλοιποι πρέπει να γνωρίζουν πως η μάσκα «είναι μόνο για την προστασία των άλλων και όχι του εαυτού μας».

Τι λένε οι ειδικοί
«Οταν κινούμαστε σε ανοιχτούς χώρους δεν τίθεται ζήτημα. Αντιθέτως στους κλειστούς χώρους, όπως είναι για παράδειγμα το σουπερμάρκετ ή το φαρμακείο, όπου συχνά είναι δύσκολο να τηρηθούν οι αποστάσεις, τότε η χρήση μάσκας ακόμη και από υγιείς πιθανόν να βοηθά στη μη μετάδοση της νόσου», εξηγεί στα ΝΕΑ ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου.

«Το πρόβλημα είναι ότι ορισμένοι αγοράζουν μάσκες υψηλής προστασίας (FFP2) – αυτές με τη βαλβίδα εκπνοής -, οι οποίες όμως πρέπει να προορίζονται μόνον για το υγειονομικό προσωπικό.

Εξίσου σημαντικό είναι να κατανοήσει ο κόσμος ότι η μάσκα αυτή ελευθερώνει κατά την εκπνοή τον αέρα, συνεπώς ένας ασυμπτωματικός πολίτης που νοσεί και κινείται σε κλειστό χώρο πιθανόν να μεταδώσει την ασθένεια στους γύρω του», τονίζει ο ειδικός.

Παράλληλα απευθύνει έκκληση στους πολίτες να μην καταναλώνουν ούτε χειρουργικές μάσκες, καθώς  ο τύπος αυτός κρίνεται απαραίτητος για το ιατρικονοσηλευτικό προσωπικό.

«Οι υφασμάτινες είναι η καλύτερη επιλογή, δεδομένου ότι είναι επαναχρησιμοποιούμενες. Αρκεί να τις πλύνει κανείς σε υψηλή θερμοκρασία – στους 60 βαθμούς Κελσίου – με απορρυπαντικό για να τις απολυμάνει».

Η άποψη του Σωτήρη Τσιόδρα
Στο θέμα αναφέρθηκε και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κοροναϊό, Σωτήρης Τσιόδρας, υπενθυμίζοντας ότι «ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων έχουν πει ότι μόνο τα άτομα με συμπτώματα του ιού και όσοι τα φροντίζουν θα πρέπει να φορούν μάσκες».

Σχετικά με τη διχογνωμία για το αν τελικά βοηθούν ή όχι οι μάσκες ο κ. Τσιόδρας μίλησε για «πανδημία των πολλών αβεβαιοτήτων και ερωτηματικών», συμπληρώνοντας ότι το μέγιστο όφελος από τις μάσκες είναι στα νοσοκομεία, στους γιατρούς και σε όσους περιποιούνται ασθενείς με κοροναϊό.

Παράλληλα, εξήγησε πως εάν όλοι μας τηρούσαμε τις προβλεπόμενες αποστάσεις, δηλαδή τα 2 μέτρα ανάμεσά μας, δεν θα υπήρχε λόγος να χρησιμοποιούμε τις μάσκες.

Σημείωσε πάντως ότι ζήτησε από το ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων να τοποθετηθεί επί του θέματος.

Αθ. Εξαδάκτυλος : Απαραίτητη στους ασθενείς η μάσκα
Σε αυτό το θέμα αναφέρθηκε και ο κ. Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, σημειώνοντας ότι η μάσκα για κάποιον που είναι υγιής και τηρεί τις αποστάσεις δεν είναι απαραίτητη.

Για κάποιον όμως που είναι ασθενής ή μπορεί να είναι ασθενής, είναι απαραίτητη προκειμένου να προστατεύει όσους είναι κοντά του.

Επιπλέον, για όσους έρχονται σε επαφή με πολύ κόσμο- για παράδειγμα στα σούπερ μάρκετ- είναι καλό να φορούν μάσκα για να προστατεύονται οι ίδιοι.

«Οι μάσκες που πρέπει να φορούν οι πολίτες είναι οι απλές, και όχι εκείνες με το φιλτράκι. Αυτές με το φιλτράκι είναι επικίνδυνες, διότι αν κάποιος έχει κοροναϊό «ψεκάζει» τον ιό στους γύρω του» υπογράμμισε.

ΠΗΓΗ:www.in.gr