ΚΥΠΡΟΣ/12 νέα κρούσματα

ΚΥΠΡΟΣ/12 νέα κρούσματα

Ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας σχετικά με νέα περιστατικά της νόσου COVID-19

Το Υπουργείο Υγείας ενημερώνει ότι, σύμφωνα με ενημέρωση που έλαβε σήμερα η Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης από συμβαλλόμενα εργαστήρια, από σύνολο 3,147 εργαστηριακών διαγνώσεων εντοπίστηκαν 12 νέα περιστατικά της νόσου COVID-19.

Αναλυτικά, τα θετικά στον ιό άτομα προέκυψαν ως εξής:

Από 655 δείγματα που λήφθηκαν μέσω ιδιωτικής πρωτοβουλίας, εντοπίστηκε 1 κρούσμα.
Από 180 δείγματα που λήφθηκαν μέσω της διαδικασίας της ιχνηλάτησης των επαφών ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, εντοπίστηκαν 7 κρούσματα.
Από 875 δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο του δειγματοληπτικού εργαστηριακού ελέγχου 3,000 ατόμων στην Επαρχία Λάρνακας, εντοπίστηκαν 3 κρούσματα.
Από 939 δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο ελέγχου επιβατών και επαναπατρισθέντων, εντοπίστηκε 1 κρούσμα.
Επιπλέον, διεκπεραιώθηκαν οι ακόλουθες εργαστηριακές εξετάσεις, χωρίς τον εντοπισμό κρούσματος:

Από δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος παραπομπών από Προσωπικούς Ιατρούς και ελέγχου ειδικών ομάδων μέσω των Ιατρείων Δημόσιας Υγείας, ολοκληρώθηκαν 225 εργαστηριακές εξετάσεις,
Από δείγματα που λήφθηκαν από τα Μικροβιολογικά Εργαστήρια των Γενικών Νοσοκομείων, διεκπεραιώθηκαν 104 εργαστηριακές εξετάσεις,
Από πρόγραμμα που διενεργεί το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως για τον έλεγχο του προσωπικού που εργάζεται στους χώρους των Δικαστηρίων, είχαμε αποτέλεσμα για 2 δείγματα, και
Από δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος ελέγχου μαθητών, εκπαιδευτικών και προσωπικού σχολικών μονάδων, ολοκληρώθηκαν 167 εργαστηριακές διαγνώσεις.
Συνεπώς και με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 1,755.

Επιπρόσθετα, στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου νοσηλεύονται συνολικά 11 άτομα θετικά στον ιό SARS-CoV-2, τρία εκ των οποίων στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. Επίσης, μεταφέρθηκε σήμερα και νοσηλεύεται διασωληνωμένος στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας ένας ασθενής COVID-19.

Ολες οι λεπτομέρειες από τα 12 σημερινά κρούσματα:

Επισυνάπτεται το δελτίο Τύπου με τα σημερινά νέα περιστατικά COVID-19, που εντοπίστηκαν από τους ακόλουθους ελέγχους:
 
7 x ινχηλάτηση:
Τα τρία άτομα είναι επαφές από το οικογενειακό περιβάλλον ποδοσφαιριστή του ΑΣΙΛ Λύσης, που ανακοινώθηκε στις 27/9.
Άλλα τρία άτομα είναι επαφές από το οικογενειακό περιβάλλον του Βρετανού που ανακοινώθηκε στις 28/9 από τα Μικροβιολογικά Εργαστήρια των Γενικών Νοσοκομείων. Υπενθυμίζεται ότι είχαν έρθει από την Αγγλία στις 18/9 για διακοπές και στις 27/9 το 1ο άτομο ανέπτυξε συμπτώματα.
Ένα άτομο είναι επαφή ποδοσφαιριστή του Εθνικού Άχνας που ανακοινώθηκε στις 22/9. Παρόλο που είχε προγραμματισμένα 2 ραντεβού για δειγματοληψία στα Ιατρεία Δημόσιας Υγείας, εντούτοις δεν πήγε για τη δειγματοληψία και έκανε την εξέταση ιδιωτικά. Επίσης έχει συμπτώματα (κατάποση και πονόλαιμο).

1 x πτήση: Πρόκειται για άτομο ήρθε από το Μάντσεστερ στην Πάφο στις 29/9. 

1 x ιδιωτική πρωτοβουλία: Πρόκειται για άτομο που ήρθε από την Ρωσία στις 18/9 και έκανε την εξέταση τη 12η μέρα για να αποδεσμευτεί από την καραντίνα, σύμφωνα με το σχετικό Διάταγμα.

 3 x πρόγραμμα ελέγχου 3,000 ατόμων στην Επαρχία Λάρνακας:
Το 1ο αφορά άτομο που έχει συμπτώματα (μυαλγίες) στις 28/9.
Το 2ο άτομο είναι εργαζόμενη σε επιχείρηση στελέχους της Διοίκησης του Εθνικού Άχνας και παράλληλα εργάζεται σε τμήμα του Εθνικού Άχνας. Λόγω των πολλών κρουσμάτων στην αλυσίδα του Εθνικού, έστειλαν όλους τους εργαζόμενους της επιχείρησης για εξέταση μέσω του δειγματοληπτικού. Έχει συμπτώματα (καταρροή και απώλεια γεύσης) από τις 28/9.
Το 3ο άτομο είναι επίσης εργαζόμενη σε επιχείρηση στελέχους της Διοίκησης του Εθνικού και έκανε το τεστ μέσω του προγράμματος επειδή έστειλαν όλο το προσωπικό της επιχείρησης. Έχει συμπτώματα από τις 29/9 (καταρροή και μυαλγίες).
Από το πρόγραμμα στάλθηκαν σήμερα άλλα 2 θετικά περιστατικά, που αφορούν σε άτομα που ανακοινώθηκαν ήδη χθες μέσω της ιχνηλάτησης και αφορούν επαφές κρούσματος. Χθες και παράλληλα με το προγραμματισμένο τους ραντεβού για δειγματοληψία μέσω της ιχνηλάτησης, από δική τους πρωτοβουλία έκαναν το τεστ και μέσω του προγράμματος.

Στο νοσοκομείο αναφοράς νοσηλεύονται 11 ασθενείς, εκ των οποίων τρεις στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. Μεταφέρθηκε σήμερα και νοσηλεύεται διασωληνωμένος στη ΜΕΘ Λευκωσίας ένας ασθενής από την Αμμόχωστο.
 
Σημειώνεται ότι από τη δειγματοληψία της Λάρνακας εντοπίστηκαν μέχρι στιγμής 16 κρούσματα. Τα 4 εξ αυτών είχαν συμπτώματα και αντί να επικοινωνήσουν με τον Προσωπικό τους Ιατρό μετέβησαν για δειγματοληψία μέσω του προγράμματος. Επίσης, 7 άτομο είναι από το cluster του ΑΣΙΛ Λύσης και 2 ήταν στενές επαφές που έπρεπε να βρίσκονται σε περιορισμό. Πέραν του ότι αυτό πιθανόν να αλλοιώνει το αποτέλεσμα του δειγματοληπτικού ελέγχου, αυξάνει τις πιθανότητες διασποράς του ιού σε άλλα άτομα που βρίσκονταν στον χώρο για δειγματοληψία. Επίσης, προβληματισμό ανησυχεί το περιστατικό ατόμου που αρνήθηκε 2 φορές να πάει σε προγραμματισμένο ραντεβού για δειγματοληψία μέσω της διαδικασίας της ιχνηλάτησης και έκανε την εξέταση ιδιωτικά και πάλι θέτοντας σε κίνδυνο άλλα άτομα που πιθανόν να είχαν έρθει σε επαφή μαζί του.

Για ακόμα μια φορά, το Υπουργείο Υγείας απευθύνει έκκληση σε όλους τους πολίτες να ακολουθούν αυστηρά τις οδηγίες που τους δίνονται από τη Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης σε περίπτωση που είναι στενές επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Έκκληση απευθύνεται επίσης σε όσους αναπτύσσουν συμπτώματα να περιορίζουν ΑΜΕΣΩΣ τις επαφές τους με άλλα άτομα, να απομονώνονται και να επικοινωνούν με τον Προσωπικό τους Ιατρό για ιατρική συμβουλή. Βρισκόμαστε σε πολύ κρίσιμο στάδιο της πανδημίας και η μη τήρηση των οδηγιών εγκυμονεί κινδύνους για εκτροχιασμό της κατάστασης.