Ζελένσκι: Υπέγραψε διάταγμα που καθιστά αδύνατη κάθε διαπραγμάτευση με τον Πούτιν

Ζελένσκι: Υπέγραψε διάταγμα που καθιστά αδύνατη κάθε διαπραγμάτευση με τον Πούτιν

Ο Ουκρανός πρόεδρος είχε δηλώσει προ ημερών πως η χώρα του  θα κάτσει στο τραπέζι με τη Ρωσία, μόνο αν έχει άλλο πρόεδρο.

Διάταγμα που καθιστά αδύνατη την οποιαδήποτε διαπραγμάτευση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, έπειτα και από τα ψευτοδημοψηφίσματα της Ρωσίας για την προσάρτηση ουκρανικών περιοχών, υπέγραψε ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι.

Το συγκεκριμένο διάταγμα υιοθετεί σχετική απόφαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας, στην οποία τονιζόταν η «αδυναμία διεξαγωγής διαπραγματεύσεων με τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντιμίρ Πούτιν», ενώ έδινε έγκριση στην κοινή απόφαση του Προέδρου της Ουκρανίας, του Προέδρου της βουλής της Ουκρανίας και του Πρωθυπουργού της Ουκρανίας για αίτημα ταχείας ένταξης στο ΝΑΤΟ.

Επιπλέον, η απόφαση δίνει εντολή στο Υπουργικό Συμβούλιο να προετοιμάσει προτάσεις για ένα πολυεπίπεδο σύστημα εγγυήσεων ασφάλειας με βάση τις πολυμερείς και διμερείς συμφωνίες της Ουκρανίας, οι οποίες αποσκοπούν στην ανάδειξη του αμυντικού δυναμικού της χώρας σε επίπεδο που θα εξασφαλίζει την εγγυημένη απόκρουση της ένοπλης επίθεσης της Ρωσικής Ομοσπονδίας, την ενίσχυση της στρατιωτικής υποστήριξης της Ουκρανίας για την ανάπτυξη των αμυντικών δυνατοτήτων της, την προώθηση της ανάπτυξης του αμυντικοβιομηχανικού συμπλέγματος και τη σημαντική αύξηση του εύρους και του όγκου της ατομικής και συλλογικής εκπαίδευσης των Ουκρανών στρατιωτών.

Επίσης - σε συνθήκες κλιμάκωσης εκ μέρους της Ρωσίας, το Υπουργικό Συμβούλιο έχει εντολή να διασφαλίσει την ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων με την αύξηση της παροχής στρατιωτικής και τεχνικής βοήθειας στην Ουκρανία.

protothema.gr