Ξανά στην κορυφή! Σιγά μην έχανε την ευκαιρία… (φώτος)

Συνεχίζοντας την παράδοση των τελευταίων πέντε χρόνων που τον φέρνει να περνάει εύκολα ή δύσκολα από το «Δασάκι», ο  ΑΠΟΕΛ  επικράτησε του Εθνικού Άχνας με 3-1 και ανέβηκε ξανά στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα. 

Οι «γαλαζοκίτρινοι» του Τιμούρ Κετσπάγια δεν θα μπορούσε ν’ αφήσουν την πρόκληση της επιστροφής στην κορυφή να πάει χαμένη και πραγματοποιώντας σοβαρή εμφάνιση καθάρισαν από νωρίς. Με δυο προσωπικά γκολ του Σωτηρίου (18’, 42’) πήρε προβάδισμα στο ημίχρονο με 2-0, ενώ στο 67’ με το που μπήκε στο παιχνίδι, ο Καβενάγκι με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι ανέβασε το δείκτη του σκορ σε 3-0. Το μόνο που κατάφερε ο Εθνικός ήταν να μειώσει στο 90’ με τον Ηλία με ωραίο σουτ έξω από την περιοχή. 

Πλέον, με το πέρας 22 αγωνιστικών ο ΑΠΟΕΛ αναρριχήθηκε στους  50 βαθμούς και πάει με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες στο ντέρμπι των αιωνίων απέναντι στην Ομόνοια. Στους 22 βαθμούς παρέμεινε η ομάδα της Άχνας η οποία είναι σε επισφαλή θέση. 

Πίεση ψηλά και πρώτο καλό σουτ
Από το πρώτο λεπτό οι δυο ομάδες έδειξαν τις προθέσεις τους. Ο Εθνικός με πολυπρόσωπη άμυνα θέλησε να βγει με κλεψίματα στην κόντρα επίθεση και ο ΑΠΟΕΛ με κατοχή και πίεση ψηλά ν’ αναγκάσει την αντίπαλη άμυνα σε αβίαστο λάθος. Μάλιστα, με την συμπλήρωση του 5λέπτου οι φιλοξενούμενοι δημιούργησαν την πρώτη καλή φάση σε σουτ του Μιλάνοφ. Αυτή ήταν και η αφετηρία ώστε οι φιλοξενούμενοι να επιβάλουν πλήρως το ρυθμό τους.  

Πρώτη ευκαιρία για Εθνικό με Πουτζιουρή…
Στην πρώτη του οργανωμένη επιθετική προσπάθεια στο 9’ ο Εθνικός Άχνας απείλησε με καλό σουτ του Πουτζιουρή το οποίο πέρασε λίγο έξω από την εστία του Πάρντο. Αυτή η φάση δεν διαφοροποίησε ωστόσο τα δεδομένα του αγώνα καθώς ο ΑΠΟΕΛ συνέχισε να έχει τον πλήρη έλεγχο και να γίνεται επικίνδυνος από τα άκρα με τους κινητικούς Γιαννιώτα και Βάντερ. 

Εξαργύρωση υπεροχής με Πιέρο στο 17’ 
Στο 17’ σε μια φάση διαρκείας στα καρέ του Εθνικού, ο Μερκής κέρδισε τις εναέριες μονομαχίες και με κεφαλιά προς τα πισω βρήκε τον Πιέρο Σωτηρίου ο οποίος κινούμενος έξυπνα στο χώρο από κοντά έγραψε το 0-1 εξαργυρώνοντας την υπεροχή της ομάδας του.

-Έντονη και συγκινητική ήταν η στιγμή που κύπριος επιθετικός έτρεξε προς τους οργανωμένους φίλους της ομάδας που είχαν αναρτήσει πανό εις μνήμη του Μιχάλη Καρή, αφιερώνοντας του το γκολ σαν φόρο τιμής.  

Πίεση για δεύτερο γκολ…
Στο ίδιο τέμπο η συνέχεια της αναμέτρησης με τους γαλαζοκίτρινους της Λευκωσίας να ψάχνουν ένα δεύτερο γκολ ώστε να ξεγνοιάσουν νωρίς.  Με τον Τιμούρ Κετσπάγια να δίνει οδηγίες όπως μείνουν ψηλά, δημιούργησαν αρκετές καλές προϋποθέσεις.  

Απειλή στο ημίωρο με Αράμπαλ…
Στην συνέχεια, μη έχοντας άλλη επιλογή ο Εθνικός βγήκε μπροστά και ισορρόπησε το ματς στο επόμενο δεκάλεπτο. Στο διάστημα αυτό μάλιστα απώλεσε σημαντική ευκαιρία για να φέρει το ματς στα ίσα με τον Αράμπαλ. Συγκεκριμένα, ο Κότο Παγιές από αριστερά ξέφυγε από τα μαρκαρίσματα και με σέντρα ακριβείας βρήκε τον Αράμπαλ στη μικρή περιοχή όμως η κεφαλιά που επιχείρησε δεν ήταν αυτή που ίδιος ήθελε με την μπάλα να φεύγει ψηλά έξω. 

Εκπληκτική πάσα Βινίσιους και Σωτηρίου 0-2!
Εκεί που ο ρυθμός έπεφτε σταδιακά και με παιχνίδι διαχείρισης έδειχνε ότι θα πήγαινε στα αποδυτήρια με το 1-0, ο ΑΠΟΕΛ σ’ ένα καίριο χρονικό σημείο (41') πέτυχε το 2-0.  Συγκεκριμένα, ο Βινίσιους εκμεταλλεύτηκε το λάθος της μεσαίας γραμμής του Εθνικού και με έξοχη πάσα στον κενό χώρο, βρήκε τον Πιέρο Σωτηρίου που μόνος απέναντι στον Μπογκαντίνοφ με αρχοντικό στιλ τον πέρασε πετυχαίνοντας το δεύτερο προσωπικό του γκολ.  

Τα εναπομείναντα λεπτά δεν διαφοροποίησαν το σκορ μέχρι την ανάπαυλα ωστόσο οι γηπεδούχοι απώλεσαν μια καλή ευκαιρία για να επιτύχουν την μείωση με μακρινό σουτ του Πράκερ. 

Φουριόζος και στην επανάληψη…
Όπως στο πρώτο, έτσι και στο δεύτερο, από τα πρώτα δευτερόλεπτα  ο ΑΠΟΕΛ μπήκε δυνατά για να καθαρίσει το ματς. Μάλιστα, πριν καλά-καλά οι μηχανές ζεσταθούν και πάλι απώλεσε σημαντική ευκαιρία όταν ο Σωτηρίου σε μια κόντρα επίθεση έκανε το γύρισμα στην περιοχή ωστόσο δεν βρέθηκε κανείς συμπαίχτης του για να την εκμεταλλευτεί τη φάση. 

Φάουλ Ντε Βινσέντι, όχι από Μπογκαντίνοφ…
Στο 57’ ο ΑΠΟΕΛ κέρδισε φάουλ σε πλεονεκτική θέση για να πετύχει ένα τρίτο γκολ και έτσι να καθαρίσει τη νίκη. Ο παθών Ντε Βινσέντι εκτέλεσε απευθείας όμως ο Μπογκαντίνοφ έπεσε έξοχα στη δεξιά του γωνιά και έδιωξε την μπαλα. 

Προστασία και ξεκούραση Ντέβι
Με το παιχνίδι να εξελίσσεται όπως ακριβώς σχεδίαζε ο Τιμούρ Κετσπάγια, προχώρησε σε αλλαγή με τη συμπλήρωση μια ώρας βάζοντας τον Στίλιτς στη θέση του Ντε Βινσέντι. Μια κίνηση λογική αφού ακολουθεί το ντέρμπι ενάντια στην Ομόνοια και ο Αργεντινός βρίσκεται στο όριο κίτρινων καρτών. 

Ένα άγγιγμα Καβενάγκι και… 0-3
Στο 68’  με μια ατομική ενέργεια ο Γιαννιώτας μπήκε στην περιοχή και ο Ατάντα τον ανέτρεψε. Ο διαιτητής της αναμέτρησης έδειξε αμέσως την άσπρη βούλα και προ του «κλειδώματος» της νίκης, ο Τιμούρ Κετσπάγια έριξε στο παιχνίδι τον Καβενάγκι στη θέση του Σωτηρίου. Έτσι, ο Αργεντινός πήρε την ευθύνη εκτέλεσης και στην πρώτη του επαφή με την μπάλα χρίστηκε σκόρερ γράφοντας το 0-3. 

Ηρεμία και διαχείριση…
Με τα τρία γκολ διαφορά ελευθερώθηκαν τα πόδια των ποδοσφαιριστών του ΑΠΟΕΛ. Αυτό είχε σαν λογικό επακόλουθο να ελέγξει πλήρως και να διαχειριστεί την αναμέτρηση. Ταυτόχρονα, η εξέλιξη αυτή έφερε αύξηση της συχνότητας των επιθετικών προσπαθειών αφού ο Εθνικός χαλάρωσε τα μαρκαρίσματα και ήταν πιο εύκολο να βρεθούν ανοιχτοί χώροι.   

Εξαιρετικό γκολ της τιμής με Ηλία…
Εκεί που όλα έδειχναν ότι ο Εθνικός αποδέχτηκε την μοίρα του ο νεαρός Ηλία με ένα ασύλληπτο σουτ (δείγμα του μεγάλου του ταλέντου) έστειλε την μπάλα στο παραθυράκι της εστίας του Πάρντο πετυχαίνοντας το γκολ της τιμής στο 90΄. Ένα γκολ που έμελλε να διαμορφώσει και το τελικό 1-3. 

ΕΘΝΙΚΟΣ ΑΧΝΑΣ: Μπογκαντίνοφ, Έβερτον (68' Γκριγκαλασβίλι), Πιντσέλι, Αραμπάλ, Κότο Παγές, Πουτζιουρής (46' Ντε Πάουλα), Ντε Βρίσε, Πράκερ (80' Ηλία), Ατάντα, Κυριάκου, Μιράντα

ΑΠΟΕΛ: Πάρντο, Μιλάνοφ, Μερκής, Καρλάο, Αντωνιάδης, Μοράις (73' Σέρτζιο), Βινίσιους, Ντε Βινσέντι (60' Στίλιτς), Γιαννιώτας, Βάντερ, Σωτηρίου (66' Καβενάγκι)

ΚΙΤΡΙΝΕΣ: Έβερτον / Καρλάο

*Τα 19 γκολ στο πρωτάθλημα έφτασε ο Καβενάγκι και οδηγεί εκ του ασφαλούς των πίνακα των σκόρερ. 

*Τα πέντε γκολ στο πρωτάθλημα έφτασε ο επιθετικός του ΑΠΟΕΛ, Πιέρος Σωτηρίου. 

*Με δύο αλλαγές παρέταξε το ΑΠΟΕΛ ο Tιμούρ Κετσπάγια (Διαβάστε Περισσότερα...)

*Στο παιχνίδι του α’ γυρου (9η αγωνιστική) ο ΑΠΟΕΛ επικράτησε 3-0

*Διαιτητής της αναμέτρησης είναι ο Κώστας Ψευδιώτη με βοηθούς του Αθηνόδωρο Ιωάννου και Στέλιο Νικήτα. 

-EΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ (23η): Άρης-Εθνικός Άχνας / ΑΠΟΕΛ-Ομόνοια