Ματσάρα… Γλύτωσε τουλάχιστον το βαθμό (φώτος)

Εξαιρετικό παιχνίδι διεξήχθη στο «Τάσος Μάρκου»  με τη Νέα Σαλαμίνα κόντρα στη ροή του αγώνα να προηγείται με δυο γκολ στο α’ ημίχρονο και την ΕΝΠ να μειώνει αρχές της επανάληψης και στις καθυστερήσεις να παίρνει τουλάχιστον τον ένα βαθμό.  

Το τελικό 2-2 τόσο με βάση της εξέλιξης του αγώνα, όσο και της συνολικής απόδοσης, δεν αφήνει καμία ομάδα ικανοποιημένη αφού έκαναν βήμα σημειωτόν στο δρόμο προς την επίτευξη των στόχων τους. Οι μεν γηπεδούχοι με τους 19 βαθμούς παραμένουν σε επισφαλή θέση όντας στη ζώνη που οδηγεί στον απευθείας υποβιβασμό, ενώ οι δε φιλοξενούμενοι επειδή για άλλη μια φορά δεν κατάφεραν να εδραιώσουν τη θέση τους στην πρώτη 6άδα.   

Η Νέα Σαλαμίνα με πέναλτι του Μακρίεφ άνοιξε το σκορ στο 30’ ενώ ο ίδιος ποδοσφαιριστής στο 42’ πέτυχε το 2-0. Στην πρώτη φάση της επανάληψης στο 47’ ο Μπάουμαν μείωσε για να έρθει στο 91’ ο  Μπόγιοβιτς με προβολή (έπειτα από τραγικό λάθος του τερματοφύλακα Μιχαήλ) να διαμορφώσει το τελικό 2-2. 

Με δέκα ποδοσφαιριστές αγωνίστηκαν στο τελευταίο 10λεπτο οι ερυθρόλευκοι λόγω αποβολής του Φούσκο με δεύτερη κίτρινη κάρτα. 

Με ρυθμό και πάθος στα πρώτα λεπτά…
Με διάθεση να παίξουν γρήγορο ποδόσφαιρο μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο οι δύο ομάδες. Μετά την έλευση των πρώτων αναγνωριστικών λεπτών, οι γηπεδούχοι ήταν αυτοί που έδειχναν να έχουν ελαφριά υπεροχή βγαίνοντας πιο ορθόδοξα στην επίθεση. Παρόλα αυτά το 15λεπτο πέρασε άδοξα δίχως κάτι το αξιόλογο μπροστά στις δύο εστίες. 

Αργή κυκλοφορία και σίγουρες μπαλιές…
Έχοντας αμφότερες προβληματικές άμυνες απέφυγαν τα ρίσκα στις μεταβιβάσεις τους παίζοντας κοντινές πάσες. Αυτό είχε σαν συνεπακόλουθο να είναι αργές και προβλέψιμες επιθετικά. Ό,τι καλύτερο ήταν από ένα κόρνερ που όμως πέρασαν ανεκμετάλλευτα. 

Πρώτη φάση στο 20’ με Τουνκαρά…
Χρειάστηκαν να περάσουν 20 λεπτά για να δημιουργηθεί η πρώτη τελική προσπάθεια. Ο κινητικός Τουνκαρά, αφού πρώτα διένυσε αρκετά μέτρα, δοκίμασε το πόδι του όμως δεν ανησύχησε τον Μιχαήλ. Αυτή η φάση αποτέλεσε και την αφετηρία ώστε οι γηπεδούχοι να  κερδίσουν μέτρα και να πιέσουν για ένα γκολ. 

Δεύτερη ευκαιρία με κεφαλιά Μπόγιοβιτς…
Στο 28΄ η ΕΝΠ άγγιξε το γκολ όταν σε εκτέλεση κόρνερ του Σαλάι, ο Μπόγιοβιτς έπιασε την κεφαλιά όμως η μπάλα έφυγε ελάχιστα έξω από την εστία του Μιχαήλ. Αυτή ήταν και η καλύτερη φάση της αναμέτρησης, επιβεβαιώνοντας την πρωτοβουλία των γηπεδούχων. 

Γκολ χωρίς φάση, 0-1  στο 30' με πέναλτι…
Δίχως να δημιουργήσει επιθετική προσπάθεια η Νέα Σαλαμίνα κατάφερε ν’ ανοίξει το σκορ. Σε μια επιπόλαια ενέργεια ο Σίλβα ανέτρεψε τον Λίλιου και ο διαιτητής της αναμέτρησης έδειξε αμέσως την άσπρη βούλα (σωστά όπως έδειξε η επαναληπτική προβολή). Ο Μακρίεφ με αρχοντικό στιλ πλάσαρε εύστοχα γράφοντας κόντρα στη ροή του αγώνα το 0-1. 

Μακρίεφ και πάλι, 0-2 στο 42’ 
Σε ένα καίριο χρονικό σημείο της αναμέτρησης και συγκεκριμένα στο 42’ ο Μακρίεφ με ένα εξαίσιο σουτ πέτυχε το δεύτερο προσωπικό του γκολ ανεβάζοντας τον δείκτη του σκορ σε 2-0.  Ο Πεδρίτο έφυγε ταχύτατα από δεξιά, έδωσε στον Γκόμες που με την σειρά του έστρωσε στον Βούλγαρο που με δυνατό σουτ νίκησε τον Σαντίνι. 

Τεράστια ευκαιρία με Γκόμες για να καθαρίσει το ματς…
Με την ψυχολογία στα ύψη και την ΕΝΠ να δείχνει σαστισμένη στο 44’ η Νέα Σαλαμίνα έφτασε μια ανάσα για να κάνει το 3-0. Συγκεκριμένα, σε μια πανομοιότυπη φάση με το γκολ που προηγήθηκε, ο Πεδρίτο ξέφυγε από δεξιά, έκανε το γύρισμα στο ύψος της μικρής περιοχής και ο Γκόμες εντελώς μόνος έστειλε την μπάλα πάνω από την εστία. Αυτή ήταν μια τεράστια ευκαιρία για να «κλειδώσει» τη νίκη το συγκρότημα του Γιαν Ντε Γιόνγκε.  

Ξανά στο παιχνίδι με άμεση μείωση του σκορ…
Πριν καλά-καλά ζεσταθούν οι μηχανές για το β’ μέρος η ΕΝΠ μείωσε το σκορ 1-2 μπαίνοντας ξανά στη διεκδίκηση του παιχνιδιού. Στο 47’ με τσαμπουκά ο Τουνκάρα απέφυγε τους προσωπικούς του αντιπάλους και γυρίζοντας έξοχα στον Μπάουμαν με δυνατό σουτ νίκησε τον Μιχαήλ (απέκρουσε ασταθώς).  Κάπως έτσι έπιασε νωρίς και το ρίσκο του τεχνικού των γηπεδούχων που έριξε στο ματς τον Μπούντιρ μετατρέποντας τον σχηματισμό σε 4-4-2.  

Ευκαιρία για άμεση ισοφάριση…
Δεν πέρασε αρκετή ώρα από την μείωση του σκορ και η ΕΝΠ απώλεσε μεγάλη ευκαιρία για να φέρει το ματς στα ίσα.  Στο 52’  ο Μπόγιοβιτς με δυνατή κεφαλιά ανάγκασε τον κήπερ της Νέας Σαλαμίνας, Μιχαήλ, να «κατεβάσει τα ρολά» και να διώξει σε κόρνερ. Κάπως έτσι δημιουργήθηκε σκηνικό έντονης πίεσης αφού οι γηπεδούχοι δεν έχουν άλλη επιλογή από το να επιτεθούν. 

Φωνές για πέναλτι, φάουλ έδωσε ο βοηθός…
Σε μια φάση που θα συζητηθεί στο 53’ η ΕΝΠ ζήτησε σε πέναλτι σε χέρι του Λίλιου. Ο βοηθός υπέδειξε παράβαση όμως εκτός περιοχής γεγονός που εξόργισε τους γηπεδούχους. Όπως έδειξε η επαναληπτική προβολή δεν μπορεί να γίνει συζήτηση αν ήταν εντός ή εκτός η παράβαση αφού ο ποδοσφαιριστής της Νέας Σαλαμίνας είχε μαζέψει το χέρι του και η μπάλα κτύπησε απλά στην αγκώνα του. Την εκτέλεση του φάουλ ανέλαβε ο Παπαδόπουλος όμως έστειλε την μπάλα αρκετά πάνω από την εστία. 

Πρώτη ευκαιρία στο β’ μέρος…
Νιώθοντας πως ήταν αναγκαίο να επιτεθεί η Νέα Σαλαμίνα δημιούργησε την πρώτη της τελική προσπάθεια στο 57’ σε μια κόντρα αντεπίθεση. Μετά από γρήγορη εναλλαγή της μπάλας, αυτή στρώθηκε στον Τζούρτζουρτις που με δυνατό σουτ την έστειλε λίγο έξω. 

Παρ’ ολίγον τραγικό λάθος…
Στο 67’ λίγο έλειψε η άμυνα της Νέας Σαλαμίνα να δώσει δώρο την ισοφάριση στην ΕΝΠ. Μετά από ασυνεννοησία των αμυντικών, ο Παπαδόπουλος πρόλαβε τον Μιχαήλ και με την μπάλα να κατευθύνεται προς την εστία σαν φύλακας άγγελος ο Κούσουλος έδιωξε τον κίνδυνο.  

Πάνω – κάτω η μπάλα…
Το ρευστό 1-2 επέφερε τρομερά γρήγορο ρυθμό στη συνέχεια με την μπάλα να ανεβοκατεβαίνει δημιουργώντας ένα άναρχο ματς.  Η ΕΝΠ τα έδινε όλα στην επίθεση και την ίδια στιγμή, η Νέα Σαλαμίνα όλα στην άμυνα. Πολλές προσπάθειες εκατέρωθεν ωστόσο έμειναν ημιτελείς ή δεν έβρισκαν στόχο.  

Κόκκινη σε Φούσκο και πλεονέκτημα στα τελευταία λεπτά…
Έχοντας κάρτα, σ’ ένα ανόητο φάουλ στον Τουνκάρα, Φούσκο αποβλήθηκε αφήνοντας με δέκα ποδοσφαιριστές τη Νέα Σαλαμίνα. Έτσι, με την αλλαγή των αριθμητικών δεδομένων  το ματς πήρε άγρια ομορφιά στα τελευταία λεπτά. 

2-2 στις καθυστερήσεις και αγχωτικό φινάλε…
Εκεί που έδειχνε πως με νύχια και δόντια θα κρατούσε το πολύτιμο 2-1 στις καθυστερήσεις η ΕΝΠ ισοφάρισε έπειτα από ένα τραγικό λάθος του Μιχαήλ (ίσως η μπάλα κτύπησε στο οριζόντιο δοκάρι όταν την μπλόκαρε).  Ενώ ο νεαρός κήπερ μπλόκαρε τη μπάλα, αυτή του ξέφυγε μέσα από τα χέρια στο 91' και ο Μπόγιοβιτς με κοντινή προβολή πέτυχε την "λυτρωτική" ισοφάριση. Έτσι, οι δυο ομάδες παρότι ήθελαν διακαώς της νίκη μοιράστηκαν βαθμούς και εντυπώσεις. 

ΕΝΠ: Σαντίνι, Πιερέττης, Σίλβα (85’ Φαν Ράνσπεκ), Μπάουμαν, Παπαδόπουλος (76’ Μπασόφ) , Μπόγιοβιτς, Τουνκάρα, Κουμής (46' Μπούντιρ), Βαλλιάνος, Μπούκορατς, Σαλάι

ΝΕΑ ΣΑΛΑΜΙΝΑ: Μιχαήλ, Τσιγκουίνι, Φούσκο, Γκράιμς, Χριστοφή, Κούσουλος, Γκόμες (79’ Άντιτς) , Τζούρτζουριτς, Πεδρίτο (81' Παύλου), Λίλιου (71' Τσίνα), Μακρίεφ

ΚΙΤΡΙΝΕΣ: Σίλβα, Μπούκορατς / Χριστοφή, Άντιτς (4η)
ΚΟΚΚΙΝΗ: Φούσκο (δεύτερη κίτρινη)

*Διαιτητής της αναμέτρησης ήταν ο Κώστας Ψευδιώτης με βοηθούς τους Νίκο Καλησπέρα και Κυριάκο Σωκράτους.

*Τα 14 γκολ στο πρωτάθλημα έφτασε ο Βούλγαρος επιθετικός της Νέας Σαλαμίνας Ντίμιταρ Μακρίεφ. 

*Πρώτο γκολ στο πρωτάθλημα  για τον Μπάουμαν και 4ο για τον Μπόγιοβιτς από πλευράς ΕΝΠ. 

*Στον αγώνα του α’ γύρου (10η αγωνιστική) η Νέα Σαλαμίνα επικράτησε της ΕΝΠ 3-1

ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ (24η): Εθνικός Άχνας – ΕΝΠ / Νέα Σαλαμίνα - ΑΕΛ