Τα νέα δεδομένα, το μοντέλο της Μίντιλαντ και οι παρουσιάσεις στο εξωτερικό

Υπάρχουν δύο δεδομένα όσον αφορά την πρόσληψη νέου προπονητή στην Ένωση. 

Τα δεδομένα

Tο πρώτο, έχει να κάνει με την διάθεση για να παρθεί σύντομα η απόφαση για να μπορεί ο νέος τεχνικός να δουλέψει στις ημέρες που υπάρχουν μέχρι το επόμενο παιχνίδι, μιας και μεσολαβούν οι υποχρεώσεις της Εθνικής μας ομάδας. 

Και το δεύτερο, η πρόθεση να προσληφθεί ένας προπονητής ο οποίος δεν θα είναι απλά κάποιος που θα αναλάβει να τελειώσει την τρέχουσα σεζόν αλλά που θα έχει τις περγαμηνές για να παραμείνει αρκετό καιρό στους «βυσσινί» και να… χτίσει μια ομάδα με την δική του φιλοσοφία. 

Οι… χθεσινοί 

Διερευνητική κρούση έγινε στους προπονητές που γράψαμε χθες, ωστόσο με κανέναν δεν προέκυψε θετική έκβαση μέχρι σήμερα. Υπήρχαν κάποιοι που ήταν θετικοί, αλλά δεν υπήρξε συμφωνία. Με βάση και το πρώτο δεδομένο (διάθεση για πρόσληψη νέου κόουτς το συντομότερο), η ΕΝΠ προχώρησε και σε άλλες περιπτώσεις, αξιολογώντας μερικά καλά ονόματα που έχουν προταθεί από το εξωτερικό. 

Το… θαύμα της Μίντιλαντ 

Η μία περίπτωση, η οποία φαντάζει και εξαιρετική, είναι αυτή του Glen Riddersholm(φώτο). Πρόκειται για 46χρονο Δανό τεχνικό, ο οποίος ήταν προπονητής στο… θαύμα της Μίντιλαντ και την κατάκτηση του πρωταθλήματος την σεζόν 2014-15, με ελάχιστο μπάτζετ συγκριτικά με τις μεγάλες ομάδες της χώρας (Κοπεγχάγη, Μπρόντμπι). Όταν ανέλαβε, για να καλύψει το ελλειμματικό μπάτζετ της ομάδας να κάνει μεταγραφές με βάση ένα πρόγραμμα που αναλύει χαρακτηριστικά των παικτών, πέρα από τα προφανή που παρατηρούν οι κλασικοί σκάουτερς.

Η ομάδα του κάνει ένα απίστευτο ρεκόρ συνεχόμενων νικών και μερικά χρόνια αργότερα κατακτά το πρωτάθλημα. Μόνο έτσι μπορούσε να επιτευχθεί το… θαύμα την σεζόν 2011-12. Η ΕΝΠ είναι μια ομάδα σαν την Μίντιλαντ, με χαμηλό μπάτζετ (ΔΕΝ θα έχει ποτέ μπάτζετ ανάλογο με τις ομάδες που διεκδικούν τον τίτλο και τα Ευρωπαϊκά εισιτήρια) με υψηλές ωστόσο φιλοδοξίες και που διαχρονικά δημιουργεί παίκτες από τις ακαδημίες της. Γι’ αυτό πρόθεση της διοίκησης είναι να προσπαθήσει να εφαρμόσει νέες και καινοτόμες ιδέες που θα μπορούν σε βάθος χρόνου να ανταγωνιστούν τις ομάδας με τους μεγαλύτερους προϋπολογισμούς. Στην Μίντιλαντ έμεινε από το 2011 έως το 2015 και από την επόμενη διετία ήταν προπονητής στην Άαρχους. 

Στο εξωτερικό...

Το επόμενο δεκαπενθήμερο ο Πρόεδρος της Εταιρείας Γιώργος Τσόκκος θα απουσιάσει στο εξωτερικό και θα παρευρεθεί σε παρουσιάσεις με γκρουπ επενδυτών και Προέδρους άλλων ομάδων Αγγλίας, Ισπανίας, Ντουμπάι, Ρωσίας, Γερμανίας και Σκανδιναβικών χωρών. Ο κ. Τσόκκος εμφανίζεται αρκετά σίγουρος ότι οι συνεργασίες που θα προκύψουν μέσω των συνεργειών που προσφέρει η ΕΝΠ αλλά και η περιοχή της ελεύθερης Αμμοχώστου γενικότερα, θα αντλήσουν σημαντικά κεφάλαια για την ομάδα.

Ο Βόσνιος 

Δεύτερη επιλογή, είναι ο Βόσνιος Meho Kodro. Σαν ποδοσφαιριστής έχει φτάσει στο ανώτατο επίπεδο που μπορεί να θέσει ως στόχο κάποιος, παίζοντας στην Μπαρτσελόνα την σεζόν 1995-96. Σαν προπονητής έχει θητεύσει σε Ρεάλ Σοσιεδάδ (βοηθός), Εθνική Βοσνίας, Ρεάλ Σοσιεδάδ (ακαδημίες και Β’ ομάδα) ΦΚ Σαράγιεβο και τελευταία του ομάδα ήταν η Ελβετική Σερβέτ (2016-18). Ξανά από Δανία Υπάρχει και ένας τρίτος στην λίστα, ο οποίος ήταν μέλος στο τεχνικό τιμ της Νόρτζελαντ την σεζόν 2011-12, η οποία επίσης με πολύ χαμηλό μπάτζετ κατάφερε να κερδίσει το πρωτάθλημα Δανίας. 

Βροχή… οι προτάσεις

Απ’ εκεί και πέρα, οι προτάσεις πέφτουν… βροχή τόσο από την εγχώρια όσο και από την ξένη αγορά. Κάθε όνομα που φτάνει στα γραφεία φιλτράρεται από την διοίκηση της Εταιρείας της ΕΝΠ και όσοι θεωρηθούν ότι έχουν τα στοιχεία που ψάχνει η ομάδα, τότε υπάρχει επαφή μαζί τους. Είτε επί προσωπικού, είτε μέσω τηλεφώνου, είτε μέσω skype με τον καθένα να αναλύει το πλάνο του και τις ιδέες του.

Πάνω από 50 ονόματα!

Μέσα σε ένα 24ωρο, απ’ την στιγμή του τερματισμού της συνεργασίας με τον Αντρέ Πάους και έπειτα, πέραν των 50 ονομάτων είτε έχουν προταθεί είτε η ΕΝΠ τους βολιδοσκόπησε. Μερικά εξ’ αυτών: Πάμπος Χριστοδούλου, Τιμούρ Κετσπάγια, Τόμας Κρίστιανσεν, Ιμανόλ Ιντιάκεθ, Τσέντομιρ Γιανέφσκι, Νίκος Παναγιώτου, Νικόλας Μαρτίδης, Αλέκος Αλεξανδρής, Βέσκο Μιχαήλοβιτς, Σίνισα Γκόγκιτς, Σάββας Δαμιανού, Στάικος Βεργέτης, Άκης Μάντζιος, Μπρούνο Μπαλταζάρ και Ντούσαν Ούχριν! Για την ώρα τουλάχιστον, κανείς από την πιο πάνω λίστα δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες…