Η ΔΟΕ εγκαινιάζει το νέο της εντυπωσιακό Ολυμπιακό Μέγαρο

Στην τελετή εγκαινίων στη Λωζάνη, την Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή θα εκπροσωπήσει ο πρόεδρος κ. Ντίνος Μιχαηλίδης

Ανήμερα της επετείου των 125 χρόνων από την ίδρυση της, στις 23 Ιουνίου 1894 στο Παρίσι, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) διοργανώνει στην Ολυμπιακή πρωτεύουσα, τη Λωζάνη της Ελβετίας, στα πλαίσια της 134ης Συνόδου της, τα εγκαίνια του καινούργιου Ολυμπιακού Μεγάρου!

Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό κτίριο, το οποίο έχει ήδη λάβει τρεις σημαντικές διεθνείς πιστοποιήσεις αναφορικά με την αειφόρο της σχεδίαση. Αρχιτεκτονικά, θυμίζει την κίνηση ενός αθλητή, ενώ στο λειτουργικό κομμάτι θα στεγάσει όλα τα τμήματα της ΔΟΕ, τα οποία μέχρι σήμερα ήταν διάσπαρτα σε διάφορα σημεία της Λωζάνης. Φιλοδοξία είναι να αποτελέσει τον χώρο συνάντησης του Παγκόσμιου Ολυμπιακού Κινήματος.

Η ΔΟΕ προσκάλεσε για την τελετή εγκαινίων τους 206 προέδρους των Εθνικών Ολυμπιακών Επιτροπών, ανάμεσα τους και τον πρόεδρο της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής (ΚΟΕ) κ. Ντίνο Μιχαηλίδη, ο οποίος θα βρίσκεται για το σκοπό αυτό στην Ελβετία.

Πέραν από τα εγκαίνια του νέου της Μεγάρου, η 134η Σύνοδος είναι ιδιαίτερα σημαντική για μια σειρά από θέματα, μεταξύ των οποίων η απόφαση για το ποια υποψηφιότητα θα αναλάβει τη διοργάνωση των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2026. Υποψήφιες είναι οι Στοκχόλμη-Άρε (Σουηδία) και οι Μιλάνο-Κορτίνα (Ιταλία). Η συγκεκριμένη απόφαση θα ληφθεί στις 24 του μήνα.

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) δημιουργήθηκε το 1894 στο Παρίσι, μετά από πρωτοβουλία του Πιερ ντε Κουμπερτέν, ο οποίος προσκάλεσε στη γαλλική πρωτεύουσα άτομα υψηλού κύρους για να υλοποιήσουν την προσπάθεια αναβίωσης των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων. Ως πρώτος πρόεδρος της ΔΟΕ υπηρέτησε, για τα πρώτα δύο χρόνια, μέχρι και τους Α΄ Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896 στην Αθήνα, ο Δημήτριος Βικέλας. Η ΔΟΕ σήμερα είναι υπεύθυνη για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων, άλλων διεθνών Αγώνων, καθώς και για τη διάδοση των Αξιών του Ολυμπισμού παγκοσμίως.