Ο πρώτος πρόεδρος!

Ο Ορφέας Λευκωσίας ετοίμασε ένα ωραίο αφιέρωμα στον Κώστα Καλησπέρα, τον πρώτο πρόεδρο της ομάδας.

 

Ο Κώστας Καλησπέρας γεννήθηκε το 1911 και υπήρξε εκ των ιδρυτών και ο πρώτος πρόεδρος του ΟΡΦΕΑ Λευκωσίας. Υπήρξε επίσης ιδρυτικό μέλος άλλων δύο σωματείων της Λευκωσίας, του Ολυμπιακού και της Ομόνοιας.
 
Υπήρξε από τους πρώτους developers στην Κύπρο αφού αγόραζε και πωλούσε οικόπεδα και σπίτια ενώ κοντά στο 1950 αποφάσισε να αγοράσει μία μεγάλη έκταση την οποία ονόμασε Δασούπολη και στην οποία φύτευε ακακίες οι οποίες όμως δεν επιβίωναν αφού της έτρωγαν οι γύπες. Ο γιος του Ραμόν, όταν επέστρεψε από τις σπουδές του έκτισε την πολυκατοικία του Καλησπέρα ενώ τα φωτα τροχαίας στην εν λόγω περιοχή είναι γνωστά ως "Τα φώτα του Καλησπέρα".
 
Καλησπέρας ο Τερματοφύλακας:
Ο Κώστας Καλησπέρας υπήρξε τερματοφύλακας του Τράστ, ενός από τα πρώτα ποδοσφαιρικα σωματεία στην Κύπρο η οποία ήταν η πρώτη πρωταθλήτρια και η πρώτη κυπελλούχος στην ΚΟΠ.
 
Κατά την περίοδο 1933-1934 υήρχε σοβαρή έλλειψη από τερματοφύλακες και ο Καλησπέρας ήταν ο άνθρωπος που εισήγαγε την τεχνική του τερματοφύλακα στο Κυπριακό ποδόσφαιρο. Περίπου 40 χρόνια αργότερα, πολλές από τις αρχές που καθιέρωσε, παρέμεναν το άλφα και το ωμέγα για τους τερματοφύλακες, σύμφωνα με άθρο του Κωστάκη Αντωνίου που δημοσιεύτηκε τον Δεκέμβριο του 1973 σε εφημερίδα της εποχής.
 
Μελετούσε τον Ζαμόρα:
Κατά την περίοδο που αγωνιζόταν μελετούσε τον τότε μεγάλο ισπανό τερματοφύλακα Ricardo Zamora ο οποίος κατά την περίοδο 1930-1936 αγωνιζόταν στη Ρεάλ Μαδρίτης. Κυρίως παρακολουθούσε τις κινήσεις του μέσα από τις φωτογραφίες. Όπως δήλωνε ο Καλησπέρας, σκοπός του ήταν να πετύχει το ωραίο και το ασφαλές.

Πηγές:
 
1. Η ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ
2. ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΑΓΩΝ"