(ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ/ Π.Σάββα) Ο... ΧΡΥΣΟΣ σκόρερ της ΑΕΛ το 1989, μιλάει στο kerkida.net

Ένα όνομα βαρύ για την ιστορία της ΑΕΛ. Τα λόγια περιττεύουν… Ένας ποδοσφαιριστής που διέπρεψε στη δεκαετία του '80 με τα ηγετικά του προσόντα και ξεχώρισε.

Ο παίκτης-σύμβολο τότε των «Λεόντων», ο άνθρωπος των τελικών όπου ήταν και είναι πάντα «σημείο αναφοράς».

Το όνομα του συζητιέται ακόμα και σήμερα, εν έτει 2019 στα «στέκια των Λεόντων», όταν έρχονται στο μυαλό αναμνήσεις του παρελθόντος, αφού ήταν ο άνθρωπος που «χάρισε» την ιστορική νίκη στον τελικό του 1987 απέναντι στον Απόλλωνα, αλλά και απέναντι στον Άρη την «χρυσή τότε πενταετία»,1985-1989….

Ο Παύλος Σάββα αγαπήθηκε όσο λίγοι από τον «κίτρινο» λαό, αλλά συνδέθηκε και με την ιστορία και την ιδέα της ομάδας στην οποία αγωνιζόταν και έδινε τη «ψυχή» του στον αγωνιστικό χώρο. Έβαλε τη δική του σφραγίδα στα κυπριακά γήπεδα και δόξασε τη φανέλα της ΑΕΛ όσο λίγοι.

Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι, ο Παύλος Σάββα ήταν ένας θρύλος για την ΑΕΛ, σε εποχές όπου το ποδόσφαιρο, είχε… άλλη αίγλη, έβγαζε απαράμιλλο πάθος στον αγωνιστικό χώρο, «κουβαλώντας» την ομάδα στις «πλάτες» του.

Έπαιξε στον πρώτο τελικό το 1984-85, όταν η ΑΕΛ κέρδισε 1-0 την ΕΠΑ στο Μακάρειο. Στους άλλους δύο τελευταίους τελικούς όπου η ΑΕΛ κατέκτησε το τρόπαιο, ο Π. Σάββα είχε βάλει την προσωπική του σφραγίδα με τις γνωστές... κανονιές του. 

Το 1987 η ΑΕΛ κέρδισε 1-0 τον Απόλλωνα με σουτ του από 25 μέτρα, ενώ είχε αποκλείσει στα ημιτελικά τον ΑΠΟΕΛ με τον Π. Σάββα πάλι να σκοράρει.

Στον τελικό του 1989 με τον Άρη ο Π. Σάββα πέτυχε το πρώτο τέρμα, το παιχνίδι πήγε στην παράταση και με μια κανονιά έκανε το τελικό 3-2, δίνοντας το τρόπαιο στην ΑΕΛ.

Έκλεισε την καριέρα του το 1999 σε ηλικία 34 χρονών στην ΑΕΛ, κερδίζοντας την αναγνώριση του φίλαθλου κόσμου για την προσφορά και το ήθος του στα γήπεδα.

Η ιστοσελίδα μας επικοινώνησε μαζί του με αφορμή τον τελικό του κυπέλλου....

Διαβάστε όσα είπε στον Γιώργο Χρυσοστόμου…

Ακόμη ένας τελικός για την ΑΕΛ. Η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει για τα καλά. Πείτε μου λίγα λόγια για το πώς φαντάζεστε το παιχνίδι.

"Σίγουρα το παιχνίδι δεν θα είναι εύκολο για καμιά από τις δύο ομάδες. Φαβορί είναι το ΑΠΟΕΛ όμως αυτό δεν λέει κάτι. Το ΑΠΟΕΛ κέρδισε πολλούς τίτλους, η ΑΕΛ έχει μια αφλογιστία 6 χαμένων τελικών. Υπάρχει μεγαλύτερο κίνητρο στην ΑΕΛ από το ΑΠΟΕΛ, αρκεί να μπουν οι παίκτες παθιασμένοι και να δείξουν από την αρχή ότι το Κύπελλο θέλουν να το φέρουν Λεμεσό."

Η ΑΕΛ επιστρέφει σε τελικό Κυπέλλου για 18η φορά στην ιστορία της. Θέλει να κατακτήσει το τρόπαιο μετά από 30 ολόκληρα χρόνια. Το τελευταίο ήταν το 89’. Η αλήθεια είναι ότι έχει πληγωθεί από τελικούς τόσο η ομάδα όσο και ο κόσμος της…

"Είναι αλήθεια. Είναι ένα πολύ άσχημο συναίσθημα που νιώθει όλος ο φίλαθλος κόσμος της ΑΕΛ. Που να ήξερε ότι πριν 30 χρόνια, που έβλεπε την ομάδα του να μετράει τρεις κατακτήσεις και ένα χαμένο τελικό σε μία πενταετία, ότι θα περίμενε τρεις δεκαετίες και ακόμα δεν θα ήταν σίγουρος αν τελικά θα είναι αυτός που θα πανηγυρίσει το βράδυ της 22ας Μαϊου του 2019, κι ένω έχουν προηγηθεί έξι σερί χαμένοι τελικοί με κάθε πιθανό και απίθανο τρόπο.

Οι πλείστοι σκέφτονται να παν στο γήπεδο μην τυχών και έρθει αποτυχία, όμως χωρίς να το παλέψουμε χωρίς να το διεκδικήσουμε χωρίς να είμαστε κοντά στην ομάδα, αυτό που νιώθουν είναι πιο εύκολο να το πάθουμε.

Αν είμαστε κοντά στην ομάδα και ενθαρρύνουμε τους ποδοσφαιριστές και νιώθουν οι ποδοσφαιριστές ότι έχουν τον κόσμο δίπλα τους, έτσι θα τους δώσουμε και εμείς ένα περισσότερο κίνητρο, μια ώθηση να διεκδικήσουν το τρόπαιο."

 

Η ΑΕΛ έχει καταφέρει στην μέχρι τώρα ιστορία της να αποκτήσει 6 φορές το τρόπαιο με τις 3 να είστε πρωταγωνιστής. Θεωρήστε ο άνθρωπος των τελικών αφού αγωνιστήκατε στους 3 τελευταίους την «χρυσή τότε πενταετία»,1985-1989 και τους κατακτήσατε. Ποιο ήταν το κλειδί τις επιτυχίας…

"Σίγουρα τότε, εκείνη η χρυσή πενταετία, ήταν μια φανταστική φουρνιά ποδοσφαιριστών ιδίως Κυπρίων ποδοσφαιριστών που υπήρχαν στην ΑΕΛ και συνάμα το οικογενειακό κλίμα που υπήρχε στην ΑΕΛ την τότε περίοδο. Ένα ακόμα στοιχείο που έπαιζε σημαντικό ρόλο την τότε εποχή, ήταν ότι αν πηγαίναμε τελικό και το χάναμε, τότε ήταν πρόβλημα να κυκλοφορήσουμε στην Λεμεσό. Σκεφτόμασταν και τον κόσμο αλλά και την στεναχώρια που ήταν να του δώσουμε. Μας προβλημάτιζε αφάνταστα."

Για τα τελευταίο γκολ που πετύχατε στον τελικό του 1989 με τον Άρη αλλά και με Απόλλωνα το 1987…

'Ήταν γκολ που είχαν πολλές ιδιαιτερότητες. Ήταν σε τελικό κυπέλλου, που έφερε τίτλους για το σωματείο και με αντίπαλο την άλλη ομάδα της πόλης. Αυτά μετρούν περισσότερο στον κόσμο. Σημείωσα τα γκολ στους δύο τελευταίους τελικούς της ΑΕΛ όμως ήταν μια συνολική προσπάθεια. Όπως προανέφερα ήταν μια δυνατή φουρνιά και ταυτόχρονα δεμένοι, σαν φίλοι σαν οικογένεια."

Για τον Ντούσαν Κέρκεζ και την προσπάθεια φέτος που κάνει στην ΑΕΛ; 

"Αναμφίβολα η σεζόν θεωρείται ήδη πετυχημένη στην ΑΕΛ. Η ομάδα από την αρχή της φετινής αγωνιστικής περιόδου είχε ως στόχο την κατάκτηση ενός Ευρωπαϊκού εισιτηρίου, κάτι το οποίο έγινε πράξη ήδη. Ο Ντούσαν Κέρκεζ φέτος διανύει μια καταπληκτική χρονιά. Κατάφερε πάρα πολλά. Πολλοί πίστευαν ότι η ΑΕΛ δεν θα πάει στην Ευρώπη με το μπάτζετ και ρόστερ που ξεκίνησε, όμως τους διέψευσε και αυτή τη στιγμή η ομάδα βρίσκεται στο τελικό και στην Ευρώπη."

Για τους παίκτες κλειδιά;

"Πιστεύω ότι ο Χουράδο, Ντα Σίλβα, ο Λαφράνς, ο Ντόσα, ο  Βοζίνια είναι σημαντικοί ποδοσφαιριστές που μπορούν να δώσουν το κάτι παραπάνω και με την εμπειρία τους να βοηθήσουν την ΑΕΛ στην κατάκτηση."

Για την κατάκτηση…

"Σίγουρα θέλω να το κατακτήσει η ΑΕΛ και έχω ελπίδες. Παίζεις με το ΑΠΟΕΛ στο τελικό, μια δυνατή ομάδα, είναι το φαβορί, αλλά δεν παύεις να έχεις ελπίδες. Βρίσκεσαι εκεί. Με όσο δυνατό παραπάνω πάθος και θέληση και ελπίζω στο τέλος να καταφέρουμε να σπάσουμε την κατάρα 30 χρόνων. Είναι και αυτή η κατάρα από το 89’ που δεν έχουμε πάρει κάποιο κύπελλο και πρέπει σε κάποια φάση να σπάσει και αυτή η ανομβρία. Ελπίζουμε αυτή τη φορά να τα καταφέρουμε.

Η χρονιά να κλείσει με τον ιδανικότερο τρόπο. Έχουν την ευκαιρία να κατακτήσουν ένα τρόπαιο. Ασφαλώς και πρόκειται για έναν τίτλο που τον θέλουν διακαώς στην ΑΕΛ και θα δώσουν «ψυχή και αίμα» για να τον κατακτήσουν".