Υπήρχε και αγώνας: Η μάχη των πάγκων, το σωστό διάβασμα και ο παίκτης-παντού!

Ο απόηχος του γειτονικού ντέρμπι ανάμεσα σε Αναγέννηση και Ένωση είναι μεγάλος.

Το τραγικό λάθος που τα επισκιάζει όλα

Τον κάνει μεγάλο το τραγικό λάθος του διαιτητή με την αποβολή του Βλασόπουλου, που επισκίασε ολόκληρο το παιχνίδι και στο τέλος της ημέρας αδικεί και τις δύο ομάδες. Αρχικά την Αναγέννηση που έμεινε αδίκως με δέκα ποδοσφαιριστές στο σημείο που προηγείτο με 2-0 και στην συνέχεια την ΕΝΠ που πραγματοποίησε μια σπουδαία ανατροπή, χωρίς να της πιστώνεται στον βαθμό που της αξίζει.

Σε διάφορες παραμέτρους

Το παιχνίδι χωρίζεται σε διάφορες παραμέτρους. Σε ότι αφορά το κεφάλαιο διαιτησία, ειπώθηκαν όσα έπρεπε να ειπωθούν. Κλικ ΕΔΩ και ΕΔΩ. Η διαιτησία δεν στάθηκε στο ύψος της, έκανε σοβαρά λάθη με αποκορύφωμα την αποβολή στον Βλασόπουλο. Πέραν αυτής όμως, είχε αρκετές άλλες λανθασμένες αποφάσεις. Είτε με κίτρινες που δεν έδωσε και έπρεπε να δώσει, είτε με κίτρινες που δεν έπρεπε να δώσει και έδωσε, είτε με τις καθυστερήσεις που αδικαιολόγητα επέτρεψε.

Πέτυχε δύο, μπορούσε περισσότερα

Αφήνοντας στην άκρη το κεφάλαιο διαιτησία, επικεντρωνόμαστε λίγο και στο αγωνιστικό κομμάτι το οποίο κακώς έχει παραμεληθεί. Η Αναγέννηση ξεκίνησε πιο δυνατά, αν και οι περισσότεροι περίμεναν να δώσει χώρο και να αμυνθεί από το πρώτο λεπτό, εντούτοις ανέβασε παίκτες ψηλά, άσκησε πίεση, κέρδισε μπάλες στο κέντρο, πετυχαίνοντας δύο γκολ και μπορώντας για περισσότερα. Η ΕΝΠ ήταν ασύνδετη στην μεσαία γραμμή, οι ακραίοι μεσοεπιθετικοί δεν έδιναν τις βοήθειες που χρειαζόταν οι μπακ και σε συνδυασμό με την έλλειψη σκληράδας και πάθους, έφερε δικαιολογημένα το 2-0.

ΙΔΑΝΙΚΟ διάβασμα και σωστές κινήσεις

Εκεί οι περισσότεροι θα πόνταραν τα χρήματά τους σε συντριβή και άνευ όρων παράδοση. Όχι γιατί η Ένωση έχανε με 2-0 αλλά διότι αυτό ήταν η συνέχεια της εκτός έδρας ισοπαλίας με τον Διγενή Ορόκλινης και της εντός έδρας ισοπαλίας με τον ΑΣΙΛ. Στο τελευταίο μάλιστα, έμεινε ξανά νωρίς  πίσω στο σκορ με δύο γκολ. Η αντίδραση ήρθε από τον πάγκο, με τον Απόστολο Μακρίδη και τους συνεργάτες του να έχουν καθαρό μυαλό, να διαβάζουν σωστά το παιχνίδι και να εκμεταλλεύονται ιδανικά την αποβολή του Βλασόπουλου, κάνοντας έγκαιρα όλες τις απαραίτητες κινήσεις και μετατρέποντας το 2-0 σε 2-3.

Ταχύτητα στα άκρα, ηρεμία στην άμυνα, κατοχή στο κέντρο και Κρίστης παντού!

Αρχικά έδωσε μεγαλύτερη ταχύτητα στο δεξί άκρο με τον Κυριάκου και μεγαλύτερη ηρεμία στο κέντρο της άμυνας με την μετακίνηση του Μέρτακκα. Παράλληλα με την είσοδο του Κουμή βελτίωσε την κατοχή και την σωστή μετάβαση από την μεσαία στην επιθετική γραμμή, με τον νεαρό άσο να είναι μάλιστα ο ποδοσφαιριστής που μείωσε σε 2-1 και έδωσε το… έναυσμα της ανατροπής. Τέλος, έκανε την τρίτη του αλλαγή στο 55’ βάζοντας… τρεις παίκτες στην θέση ενός. Μπήκε ένας Κρίστης στην άμυνα, ένας Κρίστης στο κέντρο και ένας Κρίστης στην επίθεση. Ήταν απίστευτο το ότι ΟΠΟΥ βρισκόταν η μπάλα, βρισκόταν και ο Κρίστης κάνοντας… rotation θέσεων από φάση σε φάση!

Κέρδισε ΚΑΤΑ ΚΡΑΤΟΣ την μάχη του πάγκου

Οι μαζεμένες αλλαγές του Απόστολου που έκαναν την ΕΝΠ πιο γρήγορη, υπερφόρτωσε την δεξιά του πλευρά βγάζοντας πολλούς παίκτες απ’ εκεί, έχοντας και τους φρέσκους Κουμή – Κυριάκου, αφήνοντας σχεδόν όλη την αριστερή γραμμή στον Ευθυμίου αφού και ο Παύλου συνέκλινε στον άξονα για να βοηθήσει τον Σελεστίνο στην μετάβαση της μπάλας από το κέντρο στην επίθεση. Οι κινήσεις αυτές έμειναν… αναπάντητες από τον αντίπαλο πάγκο (υπήρχε και η ατυχία στο πρώτο μέρος με τον τραυματισμό του αρχηγού Γιώργου Γιαννακού) και αυτό έπαιξε καθοριστικό ρόλο ως προς την ανατροπή, ΚΕΡΔΙΖΟΝΤΑΣ ΚΑΤΑ ΚΡΑΤΟΣ την μάχη των πάγκων αφού όλο το παιχνίδι της Παραλιμνίτικης ομάδας παίχτηκε από δεξιά.

Το πρώτο και κομβικό του Γιώργου, ωραίος ο Σολάρι

Το γκολ του Κολοκούδια (πρώτο φετινό) ήρθε σε κομβικό σημείο και έχοντας άλλα δέκα λεπτά για την ολική ανατροπή, οι ποδοσφαιριστές των φιλοξενουμένων το πίστεψαν περισσότερο από ποτέ. Και αυτή την φορά ο Σολάρι στο φινάλε ήταν ωραίος κι όχι μοιραίος. Στην πρεμιέρα αστόχησε σε πέναλτι στο 89’, στην 2η αγωνιστική αστόχησε μόνος σε τετ α τετ στο 90’…

Η αποβολή δεν ισούται με ανατροπή

Είναι άδικο για μια ομάδα που βρέθηκε στα σχοινιά και βρήκε τον τρόπο να αντιδράσει και να πετύχει μια τέτοια νίκη να μην της πιστώνεται. Βεβαίως και υπήρξε σοβαρό λάθος που επηρέασε την ροή και την λογική του αγώνα, αλλά αυτό από μόνο του δεν ισούται με ανατροπή. Δεν σου την παρέχει μία κόκκινη. Άλλωστε έχουμε δει τόσες και τόσες φορές μια ομάδα να παίζει με παίκτη παραπάνω και να μην κερδίζει. Για να έρθει η ανατροπή έπρεπε ο προπονητής να έχει το καθαρό μυαλό, να διαβάσει σωστά τα νέα δεδομένα και να χτυπήσει στις αδυναμίες και στα κενά που προέκυψαν. Αν ήταν ένα απλό παιχνίδι, ίσως να μην ήταν τόσο μεγάλη έκπληξη, άλλωστε ο Απόστολος το έχει κάνει πολλές φορές στο παρελθόν, ανατρέποντας παιχνίδια που στραβώνουν μέσα από το διάβασμα του αγώνα και τις αλλαγές του (εξωτερικές και εσωτερικές). Μια ματιά στο ΑΕΛ – Εθνικός 2-2 και Πάφος – Ομόνοια 2-1 θα σας φρεσκάρουν την μνήμη…

Πέντε λόγοι που το κάνουν ξεχωριστό

Η συγκεκριμένη ανατροπή μετριέται σε μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας μιας και Α. Η ομάδα του προερχόταν από δύο σερί γκέλες και αν είχε τρίτη στην σειρά, θα έμεινε πολλούς βαθμούς μακριά από την κορυφή. Β. Το πέτυχε σε ένα παιχνίδι που η ΕΝΠ στο πρώτο μέρος (ειδικά στο πρώτο 20λεπτο) ήταν αποκαρδιωτική. Είναι μεγάλη υπόθεση να μπορείς μέσα σε ένα παιχνίδι να παίρνεις μια ομάδα που ξεκίνησε στην Ανατολή και να την τερματίζεις στην Δύση. Γ. Το πέτυχε απέναντι σε ένα κλασικό γειτονικό και εκτός έδρας ντέρμπι, με τις γνωστές ιδιαιτερότητες, το πάθος και την ένταση στις κερκίδες και κόντρα σε μια ομάδα που στάθηκε εξαιρετικά στο πρώτο μέρος. Δ. Δεν το πέτυχε σε ένα παιχνίδι του 0-0 που το έκανε 1-0 ούτε σε ένα παιχνίδι του 1-0 που το έκανε 2-1. Πέτυχε τρία ολόκληρα γκολ σε ένα ημίχρονο, απέναντι σε μια ομάδα που έδειξε απ’ την αρχή του πρωταθλήματος αλλά και στο εν λόγω παιχνίδι ότι είναι σφικτή αμυντικά. Και που δύσκολα άλλη ομάδα θα πετύχει στην έδρα της τόσα γκολ. Ε. Και τέλος, το πέτυχε με μια ομάδα που η πίεση την είχε σχεδόν λυγήσει. Ενδεικτικό είναι ότι μετά το τέλος του αγώνα και την ανατροπή, υπήρχαν ποδοσφαιριστές που δεν άντεξαν και ξέσπασαν σε κλάματα. Τόσο μεγάλη ήταν η πίεση και η συναισθηματική φόρτιση!

Η σωστή ανάγνωση...

Στο τέλος της ημέρας, η σωστή ανάγνωση του ντέρμπι είναι ότι επηρέασε η κόκκινη, αλλά δεν έδωσε την νίκη στην ΕΝΠ η κόκκινη. Ναι μεν έπαιξε ρόλο, αλλά αν δεν διαχειρίζονταν σωστά τα δεδομένα οι «βυσσινί», τότε η αποβολή δεν θα τους έδινε από μόνη της τρία γκολ. Αλήθεια πιστεύει κανείς ότι αν η Ένωση είχε και στο δεύτερο μέρος την ίδια παρουσία όπως και στο πρώτο θα κέρδιζε; Όχι με δέκα, ούτε με εννιά να ήταν ο αντίπαλος, δεν θα κέρδιζε. Αντιθέτως θα δεχόταν και τρίτο γκολ…

Όσες φάσεις φτιάχνει μια μέση ομάδα σε όλη την σεζόν

Στα τρία παιχνίδια που έχει δώσει μέχρι σήμερα η ΕΝΠ, έχει φτιάξει όσες φάσεις μπορεί να φτιάξει μια μέση ομάδα σε μια σεζόν. Αυτός είναι και ο λόγος που ο κόσμος δεν απογοητεύτηκε παρά τις δύο σερί ισοπαλίες, αφού βλέπει μια ομάδα που βάζει την μπάλα κάτω, την κυκλοφορεί, έχει αυτοματισμούς και δημιουργεί μέσα από το παιχνίδι που επιδιώκει να παίξει. Το αν θα μπει ένα πέναλτι στο φινάλε και αν μια κεφαλιά πάει δοκάρι και μέσα αντί δοκάρι και έξω, είναι οι λεπτομέρειες και η τύχη που χρειάζεται μια ομάδα για να πετύχει. Κι όλα τέλεια να τα κάνει, αν είναι άτυχη τότε είναι καταδικασμένη να αποτύχει.

Το μοναδικό ψεγάδι και η δωδέκατη θέση

Το μοναδικό ψεγάδι, έχει να κάνει με την ανασταλτική λειτουργία και με την ευκολία που δέχεται γκολ. Πέντε γκολ σε τρία παιχνίδια, στα οποία συνολικά οι αντίπαλοι ζήτημα είναι να έφτιαξαν δέκα φάσεις. Η τεχνική ηγεσία οφείλει να σκληρύνει το κέντρο της (ειδικά σε εκτός έδρας και σε ντέρμπι παιχνίδια), να βάλει περισσότερο τους ακραίους στο ανασταλτικό κομμάτι και (χαριτολογώντας) να επινοήσει μια δωδέκατη θέση για να παίζει ο Κρίστης!

Ο κόσμος έχει σωστό κριτήριο, γι' αυτό είναι δίπλα στην ομάδα

Εν κατακλείδι, ο κόσμος που πάει στο γήπεδο και παρακολουθεί την ομάδα του, έχει κριτήριο. Τις περισσότερες φορές σωστό. Υπό άλλες συνθήκες με μια Ένωση που ξεκινούσε με Χ με τον Διγενή Ορόκλινης και Χ με τον ΑΣΙΛ, θα γκρίνιαζε, θα δυσανασχετούσε, θα αποδοκίμαζε και θα… έλιωνε τους πάντες στην κριτική. Ωστόσο βλέπει ότι κάτι καλό χτίζεται (παρά τις δεδομένες αδυναμίες τις οποίες σωστά σχολιάζει) βλέπει ότι η ομάδα αυτή έχει την ποιότητα για να πετύχει τον πολυπόθητο στόχο της ανόδου και γι’ αυτό την στηρίζει. Και πρέπει να συνεχίσει να την στηρίζει, αφού όσες φορές το έκανε με συνέπεια, η ΕΝΠ μόνο χαμένη δεν βγήκε…

Πιο κάτω δείτε τον τρόπο με τον οποίο πανηγύρισαν την νίκη οι ποδοσφαιριστές της Ένωσης, σε βίντεο και φωτογραφίες...