Βία στα γήπεδα/Αυτά δεν θα έπρεπε να μπαίνουν σε.... μνημόνια

Βία στα γήπεδα/Αυτά δεν θα έπρεπε να μπαίνουν σε.... μνημόνια

Υπογράφηκε την Παρασκευή στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως το Μνημόνιο για την αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα, ή αλλιώς το "Εθνικό Οριζόντιο Σχέδιο Δράσης για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας στους Αθλητικούς Χώρους", όπως ονομάστηκε επίσημα.

Ενοείται ότι επικροτούμε κάθε προσπάθεια που γίνεται για αντιμετώπιση αυτού του σοβαρού προβλήματος που ταλαιπωρεί εδώ και δεκαετίες την Κυπριακή κοινωνία, όμως ταυτόχρονα είμαστε προβληματισμένοι. Προβληματισμένοι γιατί στο "μνημόνιο" περιλαμβάνονται αναφορές που θα έπρεπε να είναι τρόπος ζωής, μέρος της κουλτούρας μας και όχι... πρόνοιες σε ένα μνημόνιο.

Διαβάζουμε μέσα από την παρουσίαση:

-Ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και καλλιέργεια κουλτούρας σεβασμού στις βασικές αρχές του αθλητισμού, τέτοιες όπως ανοχή, σεβασμός και ευγενής άμιλλα.

-Ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση μαθητών και φοιτητών.

-Ενθάρρυνση όλων των εμπλεκομένων φορέων / οργανισμών να επισημαίνουν την ανάγκη για παίκτες, προπονητές ή άλλους εκπροσώπους των συμμετεχόντων ομάδων, να ενεργούν σύμφωνα με βασικές αρχές αθλητισμού, τέτοιες όπως ανοχή, σεβασμός και ευγενής άμιλλα, και να αναγνωρίζουν ότι ενεργώντας με βίαιο, ρατσιστικό ή άλλο προκλητικό τρόπο μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στη συμπεριφορά των θεατών.

Το θέμα σε καμία περίπτωση δεν είναι ότι το Υπουργείο συμπεριέλαβε αυτές τις αναφορές στο σχέδιο. Το πρόβλημα είναι ότι σαν κοινωνία... φτάσαμε στο σημείο να πρέπει οι αρμόδιοι φορείς να αναφέρονται σε αξίες που θα έπρεπε να είναι αυτονόητες.

Ας μας προβληματίσει όλους αυτό, ας δούμε ο καθένας τον εαυτό μας στα μάτια και να αναλάβουμε την ευθύνη που μας αναλογεί. Δημοσιογράφοι, φίλαθλοι, γονείς, εκπαιδευτικοί, αξιωματούχοι του κράτους και γενικά όλη η Κυπριακή κοινωνία. Αν όλοι μαζί δεν αλλάξουμε την κουλτούρα μας, κανένα μέτρο δεν πρόκειται να μας σώσει.