ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ στο kerkida: “Θα υπάρξουν προβλήματα/O Κύπριος… Κλοπ θα το έβλεπε από TV”

ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ στο kerkida: “Θα υπάρξουν προβλήματα/O Κύπριος… Κλοπ θα το έβλεπε από TV”

Μπορεί να βρέθηκε ουκ ολίγες φορές με την πλάτη στον τοίχο, αφού οι συγκυρίες και οι καταστάσεις τον ανάγκασαν να πρέπει να σηκώσει το γάντι και να λάβει καθοριστικές αποφάσεις, σε κρίσιμα χρονικά σημεία του αθλητικού κόσμου της Κύπρου. Πάντοτε όμως, ευπρόσδεκτος και χαμογελαστός, έτοιμος για την επόμενη πρόκληση που θα βρεθεί στον δρόμο του.

Ενάμιση χρόνο στον διοικητικό θώκο του ΚΟΑ (σ.σ. ανέλαβε την προεδρία 28 Ιανουαρίου 2019), ο κ. Ανδρέας Μιχαηλίδης, ανοίγει τα χαρτιά του στο kerkida.net, και αναφέρεται μεταξύ άλλων στην πανδημία που έπληξε τον ποδοσφαιρικό κόσμο και όχι μόνο, την απόφαση για τη διακοπή του πρωταθλήματος, την επιστροφή στους αγωνιστικούς χώρους, αλλά και το πώς βίωσε ο ίδιος τους τελευταίους μήνες την προεδρία του Οργανισμού, με τα όσα έλαβαν χώρα στο νησί μας. 

Ενδιαφέρουσα την ίδια ώρα, η εκτίμηση του κ. Μιχαηλίδη για την πορεία των κυπριακών ομάδων αλλά και για το εάν μπορεί η Ομόνοια για το ‘θαύμα’, όπως επίσης και η τρομερή παρομοίωση του προέδρου του ΚΟΑ, με Κλοπ και Φέργκιουσον. 

Αναλυτικά η συνέντευξη του πρόεδρου του ΚΟΑ, Ανδρέα Μιχαηλίδη στο kerkida.net:

Πώς βιώσατε τους τελευταίους μήνες που περάσαμε λόγω κορωνοϊού; “Ήταν μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδος, η οποία αφορούσε θέμα ζωής και θανάτου, γι’ αυτό και όλα τα άλλα έμπαιναν σε δεύτερη μοίρα στη ζωή μας, όπως φυσικά και ο αθλητισμός. Εμείς, ως η ανώτατη αθλητική Αρχή του τόπου, προσπαθήσαμε να διατηρήσουμε ψηλά το πνεύμα, το αίσθημα και την αγάπη για τον αθλητισμό, με φιλμάκια που κάναμε για εκγύμναση στο σπίτι όλων των ηλικιών, μετά χρησιμοποιήσαμε τους αθλητές μας που προκρίθηκαν για τους Ολυμπιακούς και με διάφορες συνεχείς ανακοινώσεις ενημερώναμε για το που βρίσκεται το θέμα του αθλητισμού και είχαμε στενότατη επαφή με τον Υπουργό Υγείας και τους  συνεργάτες του, ενημερώνοντας παράλληλα και τον Υπουργό Παιδείας. 

Εκείνα που με ικανοποίησαν ήταν δυο πράγματα. Πρώτον, οι θέσεις μας λαμβάνονταν υπόψη, παρόλο που η τελική απόφαση ήταν άλλων και το δεύτερο ότι οι επιδημιολόγοι είπαν σε αρκετές περιπτώσεις οι εισηγήσεις του ΚΟΑ ήταν λογικές”. 

Θεωρείτε ότι έπρεπε να διακοπεί το πρωτάθλημα ή ήταν λανθασμένη η απόφαση;
“Ήταν μια δύσκολη απόφαση και όποιος λέει το αντίθετο, νομίζω ότι δεν λέει όλη την αλήθεια. Η αλήθεια, είναι κάπου στη μέση. Όσοι λένε ότι 100% έπρεπε να συνεχιστεί, δεν είναι απόλυτα σωστοί, όπως απόλυτα σωστοί δεν είναι και εκείνοι που έλεγαν 100% να διακοπεί. 

Εμένα αυτό που με κάνει να λέω ότι θα έπρεπε να συνεχιστεί το πρωτάθλημα, είναι διότι θεωρώ ότι θα αντιμετωπίζαμε όλα τα προβλήματα σχεδόν που θα είχαμε μπροστά μας και να είμαστε έτοιμοι για το επόμενο πρωτάθλημα. Τώρα στο επόμενο πρωτάθλημα, θα παρουσιαστούν δυσκολίες και προβλήματα, που νομίζω δεν θα είναι εύκολο να αντιμετωπίσουμε. Όπως τα κρούσματα για παράδειγμα σε ορισμένες ομάδες αλλά και τη μη πιστή εφαρμογή του πρωτοκόλλου”. 

Πώς βλέπετε την επιστροφή στην αγωνιστική δράση και την επανέναρξη του πρωταθλήματος;
“Θα υπάρξουν προβλήματα, αυτό είναι δεδομένο. Απλώς ελπίζω αυτά τα προβλήματα να μην είναι τεράστια, για να μπορέσουμε να τα αντιμετωπίσουμε. Ιδιαίτερα εκείνοι που έχουν και το γενικό πρόσταγμα, η Ομοσπονδία και οι ομάδες”. 

Για την επιστροφή του κόσμου στα γήπεδα και εάν θα ισχύει το 33%
“Το συζητούν και το μελετούν, αλλά εμείς δεν έχουμε ενημερωθεί ακόμη επίσημα. Έγινε μια ανεπίσημη επαφή και ενημέρωση, αλλά δεν είναι αρκετή ακόμη, αφού πρέπει να περιμένουμε την τελική κατάληξη και να πούμε την άποψή μας και εμείς ως ΚΟΑ”. 

Σε ποια κατάσταση βρίσκονται τα γήπεδα που είναι ιδιοκτησίας του ΚΟΑ και ποιες είναι οι σκέψεις για τη διατήρησή τους;
“Όσο αφορά τα δυο γήπεδα ποδοσφαίρου που ανήκουν στον ΚΟΑ, το Μακάρειο και το ‘Στέλιος Κυριακίδης’, κάνουμε ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό, με τις εισηγήσεις των τεχνικών μας, μέσα στα οικονομικά πλαίσια πάντοτε που κινείται ο Οργανισμός μας και ακολουθούμε τις υποδείξεις της Αρχής Αδειοδότησης, έτσι ώστε να αδειοδοτούνται τα γήπεδα και να διευκολύνουμε τις ομάδες που τα χρησιμοποιούν. Αυτή είναι η δουλειά του ΚΟΑ, δεν είναι υπεύθυνος για όλα τα γήπεδα της Κύπρου”. 

Πως βιώσατε μέχρι σήμερα τη θητεία σας στην προεδρία του ΚΟΑ και ποιες δυσκολίες σας σημάδεψαν;

“Για να είμαι εντελώς ειλικρινής, ανέμενα ότι θα ήταν μια λεωφόρος χωρίς εμπόδια, παρόδους και δυσκολίες. Αντίθετα, από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε με τους συναδέλφους στο Διοικητικό Συμβούλιο, αντιμετωπίσαμε τεράστια προβλήματα. Μόλις καθίσαμε στο γραφείο, ήταν το περιβόητο δελτίο υγείας του Ουζόχο, που μας πήρε δυο-τρεις μήνες περίπου και δεν ασχολούμασταν με τίποτα άλλο. Θεωρώ ότι, όλοι κρινόμαστε εκ τους αποτελέσματος. Και λάθος χειρισμός να γίνει, που αυτό το συζητώ και έχω έντονες απόψεις, όταν το αποτέλεσμα είναι εκείνο που θεωρείται σωστό, δικαιώνεται και η προσπάθεια του καθενός. Είχαμε το τεράστιο πρόβλημα με Ουζόχο, μετά ακολούθησε το θέμα με το Μακάρειο και την Ομόνοια, κολλητό ήταν το θέμα του γηπέδου Λεμεσού και τα μπάζα. Και μετά που θεωρήσαμε ότι όλα επιλύθηκαν, ήρθε αυτό το παγκόσμιο φαινόμενο με την πανδημία που έφερε και τη διακοπή του πρωταθλήματος και μας ταρακούνησε”. 

Ας περάσουμε λίγο στις κυπριακές ομάδες… Πώς βλέπετε την πορεία της Ομόνοιας στο Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά και των υπόλοιπων ομάδων στο Γιουρόπα Λιγκ;

“H πορεία των ομάδων μας στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια, θα έλεγα είναι από πολύ καλή μέχρι εντυπωσιακή, λαμβάνοντας υπόψη τα μεγέθη μας. Φέτος, είναι μια ιδιάζουσα περίπτωση, μια special case, και θα πρέπει να περιμένουμε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα. Γιατί οι ομάδες μας προετοιμάζονται μέσα στα πλαίσια του κορωνοϊού με πρωτόκολλα και διάφορες δυσκολίες, μέσα σε μια πρωτόγνωρη οικονομική κρίση”. 

H Ομόνοια μπορεί να ελπίζει και να πάει για το ‘θαύμα’ στα… αστέρια;

“Εξαρτάται, διότι στην Ευρώπη αντιμετωπίζεις κατά κανόνα πιο ισχυρούς αντιπάλους, εξαρτάται από την κλήρωση, από την τύχη που θα έχει και από τη μέρα στην οποία θα βρεθείς. Αυτά δεν μπορούν να παραβλεφθούν και να παραγνωριστούν. Είναι θέματα τα οποία ένας πρέπει να λάβει υπόψη όταν μετρά τις προοπτικές των ομάδων μας στην Ευρώπη”. 

Ένα καταληκτικό μήνυμα για τη νέα χρονιά 
“Κάθε χρόνο χρειάζεται πολλή προσπάθεια, φέτος με τις δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε, χρειάζεται και αρκετή υπομονή. Εμείς στην Κύπρο, είμαστε ανυπόμονοι. Θέλω να δώσω δυο παραδείγματα, αν και φυσικά όταν κάνουμε σύγκριση με την Αγγλία, τον ναό του ποδοσφαίρου, κάνουμε ιεροσυλία, αλλά εγώ πάντα κοιτάζω προς Αγγλία για να παραδειγματίζομαι. Είχα ζήσει από κοντά, την προσπάθεια του Φέργκιουσον στη Γιουνάιτεντ και ήταν πολύ κοντά να χάσει τη δουλειά του στον 5ο χρόνο. Πήγε τελικό και κέρδισε το πρώτο του κύπελλο. Έβαλε ένα γκολ με την Έβερτον στο τελευταίο λεπτό και πέρασε τελικό και κέρδισε. Ο Κλοπ επίσης,, για τον οποίο τώρα ανάβουν κεριά,  όχι αδικαιολόγητα, προσελήφθη το 2015, κέρδισε την Πρέμιερ Λιγκ το 2020. Στην Κύπρο, ο Κλοπ της Κύπρου, θα το παρακολουθούσε από την τηλεόραση. Χρειαζόμαστε περισσότερη υπομονή. 

Όταν ήμουν στην Ομόνοια, χάσαμε ένα πρωτάθλημα με το πέναλτι του Ράουφμαν και την επόμενη χρονιά με διαφορά τερμάτων. Έφυγα τότε, συμπληρώνοντας τρία χρόνια. Την επόμενη χρονιά, η Ομόνοια κέρδισε το πρωτάθλημα. Πολύ πιθανόν, επειδή έφυγα εγώ και έκανα κάτι λάθος, παρόλο που δεν είμαι εγώ που κτύπησα το πέναλτι. Η ομάδα ήταν έτοιμη όμως. Και ο Κλοπ ετοίμασε ομάδα και τον περίμεναν, όπως και ο Φέργκιουσον. Στην Κύπρο, δεν έχουμε όμως τέτοια υπομονή. Επαναλαμβάνω τη λέξη υπομονή, αλλά είναι και η χρυσή ευκαιρία να κοιτάξουμε επίσης και προς στον Κύπριο ποδοσφαιριστή”.

Πέτρος Πετρή