Μουσκάλλης: Η οικονομική σταθερότητα, προσφέρει υγεία και επιτυχίες σε μια ποδοσφαιρική ομάδα

Μουσκάλλης: Η οικονομική σταθερότητα, προσφέρει υγεία και επιτυχίες σε μια  ποδοσφαιρική ομάδα

Ο προπονητής Ανδρέας Μουσκάλλης, αρθρογραφεί για τη διαχείριση των σωματείων και κατ' επέκταση για την οικονομική σταθερότητα που προσφέρει υγεία και σταθερότητα σε μια ομάδα.

Αναλυτικά:

Νοιώθω μεγάλη απογοήτευση για την κατάσταση η οποία δημιουργήθηκε στην Ανόρθωση, όχι ιδιαίτερα για την φετινή της πορεία, αλλά για την οικονομική της κατάσταση και την φυγή αξιόλογων ποδοσφαιριστών της και την διαδικασία προσφυγών αρκετά μεγάλου αριθμού ποδοσφαιριστών της.

Γενικά θλίβομαι όταν ποδοσφαιρικές ομάδες του τόπου μας αποτυγχάνουν στην οικονομική διαχείριση και πληρώνουν αποζημιώσεις στους ποδοσφαιριστές τους. Ιδιαίτερα νιώθω λύπη για την ΑΝΟΡΘΩΣΗ λόγω και των σχέσεων μου με αυτή την Ιστορική προσφυγική ομάδα της πόλης μου, της σκλαβωμένης Αμμοχώστου. Επιθυμώ να εκφράσω και τις δικές μου απόψεις, οι οποίες εκπορεύονται μέσα από την εμπειρία, τις γνώσεις και τον χαρακτήρα μου. Όσον αφορά την Ανόρθωση, σημειώνω ότι συνεχείς αποζημιώσεις ποδοσφαιριστών της σε διάφορες συνεχείς περιόδους, δημιουργούν τεράστια προβλήματα στην βιωσιμότητα αλλά και στην πορεία της.

Είναι γεγονός ότι το Ποδόσφαιρο στην Κύπρο, πήρε μεγάλες διαστάσεις και ανάπτυξη. Η είσοδος των επενδυτών , των εταιρειών και των ψηλών προϋπολογισμών, ανάγκασε και παρέσυρε τις ποδοσφαιρικές της ομάδες να ανταγωνισθούν μεταξύ τους με ψηλές όμως πλέον οικονομικές απαιτήσεις. Αυτό είναι ένα γεγονός και μια πραγματικότητα. Πως όμως πρέπει τα Ποδοσφαιρικά Σωματεία να αντιμετωπίσουν την νέα κατάσταση και την νέα ποδοσφαιρική εποχή;

Κατά την ταπεινή μου γνώμη, με ηρεμία, νηφαλιότητα, εξυπνάδα, σοφία, επιστημονικότητα, με σοβαρότητα και υπομονή. Τα Σωματεία μας, οι ομάδες μας, δεν πρέπει να ενεργούν μόνο με συναισθηματισμό και ψευδαισθήσεις αλλά με σοβαρότητα και υπευθυνότητα.

Πρώτιστη προτεραιότητα πρέπει να είναι για κάθε ποδοσφαιρική ομάδα, η σοφή οικονομική διαχείριση, χωρίς ελλείμματα στον Προϋπολογισμό. Το Ποδόσφαιρο πλέον είναι επαγγελματικό. Ο κάθε εργαζόμενος θέλει να πληρώνεται με βάση το συμβόλαιο του κάθε μήνα. Είναι επιστημονικά και εμπειρικά αποδεδειγμένο ότι η συνέπεια στις πληρωμές προσφέρει στα Σωματεία υγεία και επιτυχίες.

Οι ποδοσφαιρικές μας ομάδες οφείλουν να ξοδεύουν τόσα χρήματα, όσα θα είναι τα πραγματικά έσοδα της χρονιάς και όχι στηριζόμενα σε φανταστικούς αριθμούς στα έσοδα. Αυτή η τακτική είναι άκρως λανθασμένη και καταστροφική.

Οι πληροφορίες για την κακή οικονομική κατάσταση των Σωματείων και η αδυναμία στην εξόφληση των Οικονομικών τους οφειλών, πληγώνει τα Σωματεία μας, σ’ όλους τους τομείς, αγωνιστικά, ηθικά, κοινωνικά. Θίγει το γόητρο και την αξιοπρέπεια τους. Θεωρώ ότι, τώρα με τα νέα δεδομένα στο ποδόσφαιρο, η τεχνολογία, οι άμεσες, γρήγορες πληροφορίες, μπορούν να εξασφαλισθούν για όλες τις ομάδες μας ποδοσφαιριστές πολύ καλοί με χαμηλά , συμβατά οικονομικά συμβόλαια. Να πάψουν επιτέλους oι ομάδες μας να σπαταλούν άδικα χρήματα , που δεν τα κατέχουν υπογράφοντας πολύ ακριβά συμβόλαια και μάλιστα πολλές φορές πολυετή.

Παρακολουθώντας τα τελευταία χρόνια το ανταγωνιστικό μας πρωτάθλημα, ψηλαφώ πάρα πολύ καλούς ποδοσφαιριστές με χαμηλά και πολύ χαμηλά συμβόλαια. Μάλιστα ισχυρίζομαι ότι με σοβαρή δουλειά και άριστη διαχείριση οι ποδοσφαιριστές αυτοί ανεβάζουν την Αξία τους.

Κατά την άποψη μου η χειρότερη εξέλιξη για ένα Ποδοσφαιρικό Σωματείο δεν είναι η βαθμολογική του θέση, αλλά η αδυναμία εκπλήρωσης των οικονομικών του υποχρεώσεων προς τους ποδοσφαιριστές , προπονητές , γενικά το προσωπικό του και τους διάφορους πιστωτές του. Δεν είναι ντροπή μια αποτυχημένη ποδοσφαιρική περίοδος. Ντροπή είναι η αποτυχία στην οικονομική διαχείριση ενός Σωματείου και στην κακή εικόνα που πλανάται σε όλη την κοινωνία και στην ίδια την ποδοσφαιρική ομάδα με αρνητικές
προεκτάσεις.

Με τις εμπειρίες που κουβαλώ εισηγούμαι τα εξής, για να απολαύσουν οι ομάδες μας συνεχείς, σταθερές επιτυχίες:

1.Προϋπολογισμός χρονιάς με βάση ασφαλή έσοδα και όχι με οποιεσδήποτε υποσχέσεις και φανταστικά έσοδα.
2.Ισοσκελισμένος Προϋπολογισμός αυστηρά δομημένος χωρίς ελλείμματα.
3.Οι μεταγραφές ποδοσφαιριστών να γίνονται από τεχνική ομάδα μαζί με τον προπονητή, με συγκεκριμένα Οικονομικά Συμβόλαια, τα οποία εξασφαλίζονται με βάση τον Προϋπολογισμό.
4.Δεν χρειάζονται στις ομάδες Τεχνικός Διευθυντής.
5.Αναπτυξιακή στήριξη των Ακαδημιών του Συλλόγου.
6.Προώθηση ταλαντούχων Κυπρίων ποδοσφαιριστών.
7.Προσεκτικά και προς το συμφέρον του Συλλόγου τα ποδοσφαιρικά συμβόλαια.
8.Γενικά σωστή , σοφή και σφικτή Οικονομική Διαχείριση.

Θεωρώ ότι το κλειδί της επιτυχίας των ποδοσφαιρικών μας συλλόγων είναι η σωστή, σοβαρή, πειθαρχημένη, έξυπνη και σοφή Οικονομική Διαχείριση, χωρίς ταλαντεύσεις και ευσεποθισμούς. Μήπως η αρχή αυτή, δεν είναι για την κοινωνία, την οικογένεια και τις επιχειρήσεις μοναδική και αναντικατάστατη;

Υπάρχουν πάρα πολλά παραδείγματα, στο Κυπριακό Πρωτάθλημα , στο οποίο ομάδες με μικρό προϋπολογισμό φέρνουν στις ομάδες τους πολύ καλούς ποδοσφαιριστές, οι οποίοι υλοποιούν τους στόχους τους.

Ένα θετικό παράδειγμα αποτελεί η ΝΕΑ ΣΑΛΑΜΙΝΑ. Με ένα πολύ μικρό προϋπολογισμό, έπαιξε καλό ποδόσφαιρο, ανταγωνιστικό, έφερε στις τάξεις της πολύ καλές ποδοσφαιρικές μονάδες και υλοποίησε τους στόχους της, μπορούσε δε να μπει στην πρώτη εξάδα του πρωταθλήματος. Υπήρχε μια τεχνική ομάδα μεταγραφών στην Νέα Σαλαμίνα, με ηγέτη τον προπονητή της, οι οποίοι αντλούσαν πληροφορίες και συμφωνούσαν ομαδικά, κυρίαρχο ρόλο και λόγο έχει ο προπονητής, για τους ποδοσφαιριστές που τους ενδιέφεραν.

Μέρα και νύκτα ασχολούνταν με εκατοντάδες ή και χιλιάδες ποδοσφαιριστές με τα Βιογραφικά τους. Μόχθησαν οι άνθρωποι πάρα πολύ, όμως πέτυχαν τον σκοπό τους. Διάλεξαν ποδοσφαιριστές καλούς με μικρά οικονομικά συμβόλαια, τόσα όσα ο Προϋπολογισμός της το επιτρέπει. Αυτή είναι η ιδανική μέθοδος κτισίματος μιας ομάδας. Και αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στον προπονητή της και στους συμβούλους του και στο Διοικητικό της Συμβούλιο , για την σταθερή του θέση του, όσον αφορά την παραβίαση του Προϋπολογισμού.

Και κάτι σημαντικό. Η Νέα Σαλαμίνα πέραν από την καλή της πορεία, πώλησε και δύο ποδοσφαιριστές της, τον Τσίκο και τον Ντορεγκάραϊ. Υπάρχουν λαμπρά παραδείγματα στην Κύπρο από ομάδες με σωστή οικονομική διαχείριση. Στην Ευρώπη του έντονου ανταγωνισμού και επαγγελματισμού, οι ποδοσφαιρικές ομάδες κτίζονται ανάλογα με τον Προϋπολογισμό τους. Χωρίς παρεκτροπές.

Ιδιαίτερα στην φλεγματική Αγγλία, οι πλείστες ποδοσφαιρικές ομάδες συμπεριφέρονται μέσα στα πλαίσια των οικονομικών τους δυνατοτήτων. Επιτέλους ας ακολουθήσουμε το παράδειγμα τους, χωρίς φόβο, αναστολές και ψευδαισθήσεις, δημιουργώντας ομάδες με προοπτική και επιτυχίες. Σ’ αυτή την προσπάθεια των Σωματείων μας, απαραίτητα αρχηγός, εμπνευστής και καθοδηγητής είναι ο
προπονητής και οι συνεργάτες του. Η ομαδική σκληρή δουλειά και η εξυπνάδα κερδίζει και φέρνει επιτυχίες.

Αν θέλουμε να παρακολουθούμε ένα ισορροπημένο, ποιοτικό και ανταγωνιστικό ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα, οφείλουμε να ακολουθήσουμε πιστά την συνταγή της σωστής, σοβαρής και σταθερής οικονομικής διαχείρισης, χωρίς παλινδρομήσεις, με αυστηρή πειθαρχία. Η οικονομική σταθερότητα προσφέρει υγεία και επιτυχίες σε μια ποδοσφαιρική ομάδα.