Σήμερα 2 Ιουλίου γιορτάζουν οι Αθλητικοί Συντάκτες!

Σήμερα 2 Ιουλίου γιορτάζουν οι Αθλητικοί Συντάκτες!

Η 2α Ιουλίου εορτάζεται σε όλο τον κόσμο ως η Παγκόσμια Ημέρα του Αθλητικού Συντάκτη. Σαν σήμερα, το 1924 στο Παρίσι, λίγες μέρες πριν την τελετή έναρξης των 8 ων Ολυμπιακών Αγώνων, με πρωτοβουλία των διαπιστευμένων δημοσιογράφων που κάλυπταν το «Παρίσι 1924», δημιουργήθηκε η Παγκόσμια Ένωση Αθλητικών Συντακτών (AIPS), σε ιδρυτική συνέλευση που έλαβε χώρα σε ρινγκ πυγμαχίας.

Η ιστορική φωτογραφία από εκείνη την μέρα, διασώζεται και αναδεικνύεται μέχρι σήμερα, με την καθιέρωση της 2ας Ιουλίου ως της Παγκόσμιας Ημέρας του Αθλητικού Συντάκτη (World Sports Journalists Day)!

Σήμερα στην AIPS ανήκουν πάνω από 160 χώρες, ανάμεσα τους και η Κύπρος, η οποία εκπροσωπείται από την Ένωση Αθλητικογράφων Κύπρου (ΕΑΚ). Με τη σειρά της, η ΕΑΚ ιδρύθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου 1973 και αποτελεί την αναγνωρισμένη από το κράτος επαγγελματική ένωση των δημοσιογράφων του αθλητικού ρεπορτάζ στη χώρα μας. Το 2023 η ΕΑΚ κλείνει 50 χρόνια δράσης, με τον προγραμματισμό των εορτασμών της επετείου να έχουν ήδη ξεκινήσει.

Το 2022, οι αθλητικοί συντάκτες, όπως όλοι οι εργαζόμενοι, διανύουν δύσκολες στιγμές, λόγω των προκλήσεων της πανδημίας και του πολέμου που προκλήθηκε από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Την ίδια στιγμή, οι ελευθερίες των δημοσιογράφων, σε πολλές περιοχές του πλανήτη, απειλούνται. Ο αθλητισμός, όμως, αποτελεί φάρο ειρήνης και οι δημοσιογράφοι του αθλητικού ρεπορτάζ, τους «πομπούς» αυτών των μηνυμάτων.

Στην Κύπρο, η ΕΑΚ, εκπροσωπώντας άνω των 300 επαγγελματιών, συνεχίζει τις προσπάθειες για ενδυνάμωση του κλάδου, με δράσεις σε διάφορους τομείς.

Με την ευκαιρία, η ΕΑΚ ευχαριστεί θερμά τους χορηγούς και υποστηρικτές της για την καθοριστική στήριξή τους. Τον Μέγα Χορηγό ΟΠΑΠ Κύπρου.

Τους Χρυσούς Χορηγούς και Υποστηρικτές UNICARS, Cytavision και Τράπεζα Κύπρου. Τους Χορηγούς και Υποστηρικτές CNP CYPRIALIFE, Hercules Trophiew και Psaltis Auto Parts.

Και φυσικά, τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού (ΚΟΑ), υπό την αιγίδα του οποίου τελεί η ετήσια Γιορτή των Αρίστων. Τους Ακαδημαϊκούς Συνεργάτες University of Nicosia και Frederick University. Το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου (ΡΙΚ) και το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας για την όλη στήριξη.

ΕΑΚ