(ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ) "Οι παίκτες που δούλεψαν σωστά δεν θα αντιμετωπίσουν τραυματισμούς"

(ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ) "Οι παίκτες που δούλεψαν σωστά δεν θα αντιμετωπίσουν τραυματισμούς"

Είναι μια… περίεργη σεζόν αυτή για τους ποδοσφαιριστές. Υπάρχουν κάποιοι που είναι σε μεγάλη απραξία μέχρι να ξεκινήσουν τα νέα πρωταθλήματα ενώ άλλοι παίζουν και θα συνεχίσουν να παίζουν καθώς τέλος του καλοκαιριού ξεκινά και πάλι η δράση. 

Ποδοσφαιριστές σε μεγάλη απραξία ή ποδοσφαιριστές των οποίων τα πρωταθλήματα συνεχίστηκαν και έρχονται τώρα Κύπρο; Ποια απ΄τις δύο κατηγορίες, είναι πιο επιρρεπής στους τραυματισμούς σ΄αυτή την ιδιαίτερη σεζόν; Είναι μια απορία που έχουν διάφοροι ενόψει της σέντρας. 

Parimatch: Παίξε στην Parimatch με Cashout, Cyberfootball, 100% bonus εγγραφής, Livestreaming και πολλές άλλες προσφορές!

Η ιστοσελίδα μας ζήτησε την γνώμη των ειδικών. Συγκεκριμένα μιλήσαμε με τον Γιάννο Γιωργαλλή (Strength and Conditioning Coach) με τον οποίο είχαμε μια ενδιαφέρουσα κουβέντα. 

δφσδγδσφγγφφδσσδσρεςρσδφσφσδφδσφδσγφδηγγξγ

Διαβάστε την συνέντευξη: 

Θα ήθελα ένα πρώτο σχόλιο για τις ιδιαιτερότητες αυτής της σεζόν… 

“Τόσο στο χώρο του ποδοσφαίρου, όσο και στους άλλους τομείς της ζωής μας, επιρρεαστήκαμε και χρειάστηκε να προσαρμοστούμε σε μια πρωτοφανή συνθήκη. Κατ’ επέκταση, και ο κόσμος του ποδοσφαίρου χρειάστηκε να βαδίσει σε αχαρτογράφητα μονοπάτια. Οι ομάδες προσπάθησαν να προσαρμόσουν και να κρατήσουν ενεργούς τομείς με νέες τακτικές. Για παράδειγμα, στις περιπτώσεις όπου τα πρωταθλήματα σταμάτησαν, είδαμε ομάδες να προβαίνουν σε προπονήσεις μέσω τηλεδιασκέψεων ώστε να κρατήσουν τους ποδοσφαιριστές ενεργούς. Αυτό βέβαια από μόνο του φαίνεται να μην κατέστη αρκετό να διατηρήσει τους ποδοσφαιριστές σε καλή σωματική κατάσταση. Από την άλλη, μετά από απόφαση κάποιων χωρών να συνεχίσουν τα πρωταθλήματα τους παρατηρούμε φαινόμενα τραυματισμών, κυρίως θλάσεων, και μη σταθερής απόδοσης στις ομάδες λόγω του ότι δεν ήταν επαρκώς προετοιμασμένοι τη δεδομένη φάση να πιεστούν σωματικά και πνευματικά για να τερματίσουν την αγωνιστική περίοδο έγκαιρα. Αξίζει βέβαια να σημειωθεί πως υπήρξαν και περιπτώσεις ποδοσφαιριστών οι οποίοι εκμεταλλευόμενοι την διακοπή και παρά τις ελλείψεις σε υποδομές, κατάφεραν με καθοδήγηση γυμναστών να προπονηθούν σε τομείς όπως ταχύτητες, αλλαγή κατεύθυνσης κ.α. με αποτέλεσμα την ομαλότερη επανένταξή τους.”

Τι γίνεται όταν μια ομάδα της Κύπρου πάρει έναν παίκτη του οποίου το πρωτάθλημα συνεχίστηκε;

“Όλες οι ομάδες οφείλουν να αναγνωρίσουν την σωματική και ψυχική κόπωση των ποδοσφαιριστών αυτών, και να δοθεί λογικός χρόνος αποκατάστασης.  Αυτό σημαίνει χρόνος ξεκούρασης, ώστε να επανέλθει το αγωνιστικό κίνητρο αλλά και η ανάλογη σωματική κατάσταση για να ανταπεξέλθουν στη νέα αγωνιστική περίοδο.”

Ποιοι είναι αυτό το χρονικό διάστημα; 

“Αν αναλογιστούμε ότι υπήρξαν περιπτώσεις παικτών που αποκλείστηκαν μακριά από οικογένειες αλλά και ποδοσφαιριστών που χρειάστηκε να δώσουν αρκετούς αγώνες σε σύντομο χρονικό διάστημα, οι προπονητικές ομάδες θα πρέπει να λάβουν και τα αντίστοιχα μέτρα με βάση τις ανάγκες των ποδοσφαιριστών τους. Το χρονικό περιθώριο που δίνεται συνήθως, έτσι ώστε να μην χαθούν οι προσαρμογές των αθλητών είναι 10-14 ημέρες με βάση τη βιβλιογραφία. Θεωρώ ότι στην περίπτωση αυτή ένα χρονικό διάστημα 7-10 ημερών είναι αρκετό. Αν ένας ποδοσφαιριστής ξεπεράσει τις 14 ημέρες απραξίας, χάνει μεγάλο ποσοστό των προσαρμογών τόσο της αερόβιας ικανότητας αλλά και της δύναμης του, ως εκ τούτου καταλήγει, όσο και αν ακούγετε παράλογο να ξεκινά από μηδενική σχεδόν βάση. Αυτό βέβαια είναι ένας μέσος όρος που μπορεί να επηρεαστεί από πολλούς παράγοντες όπως την προπονητική ηλικία του ποδοσφαιριστή πέραν της γενέθλιας ηλικίας.”

Τι συμβαίνει με τους ποδοσφαιριστές του κυπριακού πρωταθλήματος; Με δεδομένο ότι αυτοί, έμειναν στην απραξία για μεγάλο χρονικό διάστημα; 

“Οι ομάδες μας, κατά την περίοδο των περιορισμών εκτελούσαν μέσω τηλεδιάσκεψης προγράμματα εκγύμνασης  και στη συνέχεια ακολούθησαν περιορισμένης έκτασης προγράμματα σε μικρές ομάδες μέχρι να αρθεί η απόφαση για οριστική διακοπή. Από την στιγμή που σταμάτησαν οι προπονήσεις , οι ποδοσφαιριστές θα έπρεπε σε ατομικό επίπεδο να εργαστούν προς βελτίωση των αδυναμιών τους. Θεωρώ ότι υπήρχε και υπάρχει διαθέσιμος  χρόνος για μεγαλύτερο όγκο προπονήσεων, ώστε να αποφευχθούν οι τραυματισμοί. 
Συγκριτικά με την περσινή χρόνια και ειδικότερα για τους ποδοσφαιριστές ομάδων με υποχρεώσεις στη Ευρώπη που δεν είχαν πολύ χρόνο εκτός αγωνιστικής δράσης, υπάρχει μεγαλύτερη δυνατότητα ενδυνάμωσης.”

Οι ομάδες ξεκινούν προετοιμασία, θεωρείς ότι το διάστημα αποχής που υπήρξε είναι μια σημαντική αιτία για να δούμε τραυματισμούς στην προετοιμασία; 

“Θεωρώ ότι αυτοί που δούλεψαν σωστά αυτή τη περίοδο δεν θα αντιμετωπίσουν τραυματισμούς, εκτός και εάν αυτοί προέλθουν από επαφή.”

Πιο συγκεκριμένα, ποια κομμάτια θεωρείς ότι έπρεπε να δουλευτούν περισσότερο; 

"Η μεταβατική περίοδος έχει σαν κύριο στόχο τη διατήρηση των χαρακτηριστικών της φυσικής κατάστασης όπως η αντοχή, η δύναμη και η  ταχύτητα. Συνεπώς, η πλήρης αποχή από οποιαδήποτε αθλητική δραστηριότητα φέρνει τον εκάστοτε αθλητή σε μειονεκτική θέση την επόμενη αγωνιστική περίοδο. Είναι τεκμηριωμένο ότι η απραξία οδηγεί σε μείωση της αερόβιας ικανότητας μετά τις 14 μέρες, καθώς στις 4 εβδομάδες χάνεται το 50 % της ωφέλειας. Είναι ευκαιρία λοιπόν να δοθεί έμφαση στο αθλητικό και τεχνικό κομμάτι καθώς επίσης και σε τυχόν αδυναμίες που έχουν στους τομείς αυτούς. Ο βασικός στόχος του προγράμματος θα δίνει έμφαση στη ταχύτητα ,ταχυδύναμη, πλειομετρία, δύναμη και αντοχή. Σ αυτό το σημείο θα ήθελα να τονίσω ότι είναι η μοναδική περίοδος που μπορεί ο ποδοσφαιριστής να δεχθεί μεγαλύτερο όγκο προπόνησης"

Από τις δύο αυτές κατηγορίες ποδοσφαιριστή… Αυτοί της αποχής κι΄αυτοί των οποίων τα πρωταθλήματα συνεχίστηκαν, ποιοι είναι πιο επιρρεπείς στους τραυματισμούς;

"Θεωρώ ότι δεν έχει να κάνει με τις δυο κατηγορίες παρά μόνο με τη δουλεία που έκανε ο ποδοσφαιριστής. Απλά οι ποδοσφαιριστές που θα έρθουν από πρωταθλήματα που συνεχίζονται και λαμβάνοντας υπόψιν το βεβαρημένο πρόγραμμα που είχαν σ αυτό το διάστημα θα πρέπει να γίνει σταδιακά η επανένταξη  τους στο κανονικό ρυθμό των προπονήσεων"