"ΜΕΓΑΛΗ ΚΥΡΙΑ" ΕΤΩΝ 112! (φώτος/βίντεο)

"ΜΕΓΑΛΗ ΚΥΡΙΑ" ΕΤΩΝ 112! (φώτος/βίντεο)

Σήμερα, 30 Ιανουαρίου 2023, η Ανόρθωση γιορτάζει τα 112ά γενέθλιά της. Ομάδα σύμβολο της Αμμοχώστου. Η “Μεγάλη Κυρία” κρατάει αναμμένη τη φλόγα της επιστροφής. 

«Συνεστήθη εν Βαρωσίοις και υφίσταται από 30 Ιανουαρίου 1911, αναγνωστήριον υπό την επωνυμίαν Ανόρθωσις, επί της ηθικής αναπλάσεως, της ελληνικής μορφώσεως και της ψυχαγωγίας των μελών αυτού».

Fonbet - Αποκτήστε το μπόνους καλωσορίσματος σας μέχρι €300! 

Υπό αυτά τα λόγια πριν από 112 χρόνια ιδρύθηκε το ιστορικότερο Σωματείο αυτού του νησιού. Σκοπός από την μέρα της ίδρυσης ήταν να μεγαλουργεί, να μορφώνει και να πρωτοστατεί στους αγώνες της Κύπρου και της Ελλάδας.

Όπως αναφέρει ενδεικτικά και το βιβλίο «Ένας Αιώνας Ανόρθωσις Αμμοχώστου»: Αποδείχθηκε ότι ο Ιανουάριος του 1911 ήταν η πιο γόνιμη περίοδος για τον σπόρο που θα γεννούσε το σύνολο εκείνο που θα έβαζε τη σφραγίδα του στην εξέλιξη της πόλης. Ενδεχομένως χάρις και σε μια αλληλουχία συγκυριών, όπως η πολιτική μεταβολή στην Ελλάδα, με την ανάληψη της εξουσίας από τον Ελευθέριο Βενιζέλο.

Σημαντικό ρόλο έπαιξε επίσης η καθοδήγηση από τον Νικόλα Καταλάνο (η προτομή του οποίου κοσμεί πλέον το Μουσείο της ομάδας στην Λάρνακα), ο οποίος επιθυμούσε διακαώς την ίδρυση ενός Αναγνωστηρίου στην Αμμόχωστο. Ο Μανιάτης μαθηματικός και δημοσιογράφος είχε ισχυρούς δεσμούς με την Αμμόχωστο, την επισκεπτόταν συχνά και η ομιλία του τον Οκτώβριο του 1908 χαρακτηρίζεται ως ιστορική και προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις.

Το τσουχτερό κρύο της ημέρας εκείνης (ο Τύπος της εποχής αναφέρει ότι ο Πενταδάκτυλος ήταν χιονισμένος), αντικαταστάθηκε με τη ζεστασιά της δημιουργίας ενός συλλόγου που είχε στόχο την ηθική ανάπλαση, την ελληνική μόρφωση και την ψυχαγωγία των μελών του.

Πλούσια η Εθνική δράση της Ανόρθωσης, όντας ένας φωτεινός φάρος για τους αγώνες του Έθνους. Η αρχή έγινε με τους Βαλκανικούς πολέμους, με τον Κωνσταντίνο Χαραλάμπους Ηλιασίδη Νατάρ εκ των ιδρυτικών μελών της Ανόρθωσης να αφήνει την τελευταία του πνοή κατά την διάρκεια των Βαλκανικών πολέμων.

Στις 28 Οκτωβρίου 1940 η Ανόρθωση φώναξε και πάλι δυνατά παρούσα. Την επόμενη μέρα της ιστορικής 28η Οκτωβρίου συγκαλείται έκτακτη συνεδρία του διοικητικού συμβουλίου και όπως αναφέρεται στα πρακτικά «Ρίγη εθνική συγκινήσεως εσκόρπισε εις τον Σύλλογον η εισδοχή της Ελλάδος εις τον πόλεμον, εναντίον του Φασισμού».

Το εγερτήριο σάλπισμα της πατρίδας την 1η Απριλίου 1955 βρήκε έτοιμη την Ανόρθωση. Γενιές και γενιές είχαν γαλουχηθεί και ανδρωθεί μέσα στον Σύλλογο με τα εθνικά ιδανικά και οράματα του αλύτρωτου κυπριακού Ελληνισμού.

Μέγιστη υπήρξε η προσφορά της και πρωταγωνιστικός ο ρόλος της στη δραματική εκείνη αναμέτρηση με τον ξένο δυνάστη. Η Ανόρθωση ήταν ένα εκκολαπτήριο αγωνιστών, η φύτρα που τροφοδότησε τον Αγώνα με κορυφαίες, με απαστράπτουσες μορφές όπως ο Γρηγόρης Αυξεντίου και ο Κυριάκος Μάτσης.

Ένας σύλλογος όπως η Ανόρθωση δεν θα μπορούσε να μην κινηθεί στα ίδια μονοπάτια και αθλητικά. Κατέκτησε συνολικά 13 πρωταθλήματα, 11 Κύπελλα και 7 ασπίδες ενώ υπήρξε η πρώτη Κυπριακή ομάδα που εισήλθε στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Η Ανόρθωση έγινε και η πρώτη κυπριακή ομάδα που προκρίθηκε στους ομίλους του Κόνφερενς Λιγκ.

Καταγραμμένη για πάντα στις μνήμες του Κύπριου οπαδού θα παραμείνει και η ιστορική πρόκριση επί της Τραπεζούντας, η οποία για πολλούς αποτελεί και την κορυφαία στιγμή στην ποδοσφαιρική τους καριέρα, ακόμα μεγαλύτερη και από την είσοδο της ομάδας στους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.

Η ομάδα της Αμμοχώστου πέρασε από πολλές δυσκολίες στην πορεία του χρόνου αλλά πάντα έβρισκε τον τρόπο να αναγεννιέται.  Από την ανατίναξη του Οικήματος το 1958 μέχρι και την εισβολή του 1974 αλλά και τα χρόνια που ακολούθησαν στην προσφυγιά.

Θα λέγαμε πως τόσα χρόνια μετά και ακόμη τα λόγια του Αναστάσιου Οικονομίδη μετά την ανατίναξη του Οικήματος παραμένουν επίκαιρα και ανατριχιαστικά προφητικά.

«Πλανάσθε, το πνεύμα της Ανορθώσεως δεν πτοάται, δεν καταστρέφεται, και η ωραία μας Ανόρθωσις ως ο Φοίνιξ που είναι το έμβλημα της, θα αναγεννηθεί και πάλιν, διά να συνεχίσει την ιστορικήν και μεγάλην πορείαν της.» 

Άρρηκτα ταυτισμένη με το έμβλημα της η Ανόρθωση. Η πορεία της στον χρόνο συνυφασμένη με την φθορά και την αναδημιουργία. Μόνιμο βίωμα της η εκ της κόνεώς της αναγέννηση.

*Χρησιμοποιήθηκαν πληροφορίες από το βιβλίο «Ένας Αιώνας Ανόρθωσις Αμμοχώστου»

Σάββας Πηλακούτας