(ΑΠΟΨΗ) Θα νικήσει ο αθλητισμός τον κορωνοϊό;

(ΑΠΟΨΗ) Θα νικήσει ο αθλητισμός τον κορωνοϊό;

Το μέλος του Δ.Σ του ΚΟΑ, Λεόντιος Τσέλεπος*, αρθρογραφεί μέσα από το kerkida.net για την κατάσταση που βιώνει όλος ο πλανήτης και ειδικότερα η "βιομηχανία" του αθλητισμού...

"Tου κορωνοϊού, αυτού του αόρατου εχθρού που έθεσε σχεδόν ολόκληρο τον κόσμο σε θέση μάχης και επέφερε τη καραντίνα αλλά και χιλιάδες θανάτους, έχει πέσει θύμα και ο αθλητισμός. O μαγικός κόσμος του αθλητισμού με μια αξία της τάξης των 160 δις αντιμετωπίζει πρωτοφανείς συνθήκες!!  Τα μαγικά του Μέσι, του Ρονάλντο, του Λεμπρόν, του Τσιτσιπά, του Αντετοκούνμπο και τόσων άλλων έχουν «παγώσει» και το αθλητικό οικοδόμημα μετρά τις ζημίες του και προσπαθεί να μαζέψει τα κομμάτια του για την επόμενη μέρα.

453

Χαρακτηριστικά να πούμε ότι οι 5 κορυφαίες ποδοσφαιρικές λίγκες (Αγγλίας, Ισπανίας, Γερμανίας, Ιταλίας και Γαλλίας) υπολογίζουν να χάσουν 4 δις ευρώ εσόδων. Ο μαγικός κόσμος του ΝΒΑ πέραν της πλειάδας κρουσμάτων σε αθλητές (που αξίζουν εκατομμύρια) δεν έχει υπολογίσει τη ζημιά του που μπορεί να ανέλθει επίσης σε κάποια δις. Η ΟΥΕΦΑ ήδη ακύρωσε το Euro 2020 για το επόμενο καλοκαίρι και αυτό πιθανώς να επηρεάσει και το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 στο Κατάρ. Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή τελευταία και καταϊδρωμένη, πριν αλέκτωρ λαλήσει τρις, ανέβαλε τους Ολυμπιακούς Αγώνες, οι οποίοι τελικά θα διεξαχθούν τον Ιούλιο του 2021.

Ερωτήματα ακόμα πλανώνται πάνω από τις περισσότερες επαγγελματικές λίγκες του πλανήτη σε αρκετά σπορ για το πώς θα ολοκληρώσουν τη σεζόν. Θα ακυρωθεί η αγωνιστική περίοδος 2019-2020 και άρα δεν θα υπάρχει πρωταθλητής? Θα επικυρώσουν τις βαθμολογίες μέχρι αυτή τη στιγμή και θα αναδείξουν «λειψούς» πρωταθλητές? Θα αποφασίσουν νέο κόμπακτ τρόπο διεξαγωγής και ολοκλήρωσης της περιόδου? Πως θα επιλεγούν οι ομάδες που θα συμμετάσχουν στο Τσάμπιονς Λίγκ 2020-2021? Και φυσικά υπάρχει και ο ανθρώπινος παράγοντας. Πόσο χρόνο χρειάζονται οι αθλητές να επανέλθουν αν θα ολοκληρώσουν τις σεζόν? Σε τι κατάσταση θα βρίσκονται? Τι μέτρα προστασίας θα παρθούν για όλους (αθλητές, θεατές, κ.ά) αλλά και στους αγωνιστικούς χώρους?

Τα υψηλά κλιμάκια και τα αρμόδια κέντρα αποφάσεων ήδη κάνουν ασκήσεις επί χάρτου και προσπαθούν να δουν την επόμενη μέρα της πανδημίας. Οι αποφάσεις θα είναι δύσκολες, πρωτόγνωρες και πιθανόν άδικες αφού θα χρειαστεί να μην κριθούν όλα επί ίσοις όροις στον αγωνιστικό χώρο. Το σημαντικό όμως είναι να αντιληφθούμε όλοι ότι πρέπει να υπάρξει επόμενη μέρα με τις λιγότερες απώλειες σε όλους τους τομείς.

ετ

Η υπεύθυνη στάση και η προσωπική ευθύνη που πρέπει να επιδεικνύει ο καθένας για να μην χαθούν ανθρώπινες ζωές πρέπει να συνεχιστεί και την επόμενη μέρα. Να δείξουμε αυτοσυγκράτηση στις αντιδράσεις μας ως φίλαθλοι/οπαδοί, να θυμηθούμε τις πραγματικές αξίες και ιδανικά του αθλητισμού και να αναλογιστούμε το συλλογικό καλό του κάθε αθλήματος. Επίσης να μείνουμε κοντά στο αγαπημένο μας άθλημα και γενικά τον αθλητισμό, να τον στηρίξουμε με οποιονδήποτε τρόπο μπορούμε για το καλό όλων μας. Μόνο έτσι ο αθλητισμός θα βγει νικητής. Την ίδια στάση πρέπει να επιδείξει και κάθε επίπεδο της αθλητικής πυραμίδας τόσο στην Κύπρο όσο και παγκοσμίως. Ας μην έχουμε πρωταθλητές το 2020!! Ας είμαστε όλοι πρωταθλητές!!

Υ.Γ. Επειδή οι συνθήκες μας κάνουν να αδημονούμε για περισσότερο «άρτον και θεάματα» και επειδή ο αθλητισμός είναι πολιτισμός, την ίδια αγάπη που αναμένει να επιδείξουμε ο αθλητισμός και οι αθλητές αναμένουν και οι καλλιτέχνες όλων των ειδών. Ας σταθούμε δίπλα τους με την ίδια αγάπη αφού όλο αυτό τον καιρό της καραντίνας οι τέχνες τους μας κρατούσαν συντροφιά και ομόρφαιναν την καθημερινότητα μας!!".

*(LLB, LLM, ΜA in Sports Management and Sports Law (FIFA Master)), Μέλος Δ.Σ. ΚΟΑ, Πρόεδρος Επιτροπών ΚΟΑ: Ακαδημίας Αθλητισμού & Πρωτοκόλλων, Αθλητικού Τουρισμού, Παρααθλητισμού – Παραολυμπισμού, μέλος Κυπριακής Εταιρείας Διοίκησης Αθλητισμού (ΚΕΔΑ)