Ολοκληρώθηκε το μεγάλο Grand Prix γυναικών στο σκάκι με νικήτρια τη Γερμανίδα Dinara Wagner

Ολοκληρώθηκε το μεγάλο Grand Prix γυναικών στο σκάκι με νικήτρια τη Γερμανίδα Dinara Wagner

Λευκωσία, 02.06.2023 – Το διεθνές τουρνουά σκακιού γυναικών, που ολοκληρώθηκε με την υποστήριξη της Freedom Finance Europe, έγινε η πρώτη παγκοσμίου κλάσης σκακιστική αναμέτρηση που έχει διοργανωθεί στη Δημοκρατία της Κύπρου.

Έχοντας ξεκινήσει στις 15 Μαΐου στη Λευκωσία, το grand prix γυναικών της FIDE για το 2022-2023 ολοκληρώθηκε επίσημα το Σάββατο 27 Μαΐου, με τη Dinara Wagner από τη Γερμανία να κερδίζει το τέταρτο σκέλος της διοργάνωσης.

Στην ομιλία του κατά την τελετή έναρξης, ο Timur Turlov, διευθύνων σύμβουλος της Freedom Holding Corp., ευχαρίστησε την κυπριακή κυβέρνηση για την εμπιστοσύνη και την υποστήριξή της. Όπως δήλωσε, «Ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην αθλητική ιστορία της Κύπρου, το οποίο θα εμπνεύσει μια νέα γενιά σκακιστών».

Το σκάκι εντάσσεται πλέον στην παγκόσμια στρατηγική της Freedom Finance. Σε συνεργασία με τη Διεθνή Ομοσπονδία Σκακιού FIDE, η εταιρεία έχει καταβάλει προσπάθειες για τη διοργάνωση μιας σειράς τουρνουά σκακιού στο Καζακστάν, συμπεριλαμβανομένου του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος στην Αστάνα τον Δεκέμβριο του 2022. Ταυτόχρονα, στην Κύπρο, η Freedom Finance Europe συνεργάζεται με την Κυπριακή Σκακιστική Ομοσπονδία.

Κατά την τελετή λήξης του grand prix γυναικών, ο Evgeniy Tyapkin, εκτελεστικός διευθυντής της Freedom Finance Europe, επιβεβαίωσε ότι η εταιρεία «δεσμεύεται να καλλιεργήσει το πλαίσιο, τον ανταγωνισμό και τον ενθουσιασμό σε συνεργασία με τη FIDE, στην Κύπρο και σε όλον τον κόσμο».

Εκπροσωπώντας τη FIDE, ο γενικός γραμματέας Lukasz Turlej εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς την Freedom Finance Europe για την πρόσκληση να φιλοξενήσει το τουρνουά στη Λευκωσία και για την εξαιρετική διοργάνωση του διαγωνισμού. Το grand prix φιλοξένησε 12 σκακίστριες και υποδέχτηκε εκατοντάδες επισκέπτες, μεταξύ των οποίων η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Αννίτα Δημητρίου, η υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης κ. Άννα Κουκκίδη, ο υπουργός Άμυνας κ. Μιχάλης Γιωργάλλας, η Επίτροπος Νομοθεσίας κ. Λουίζα Χριστοδουλίδου Ζαννέτου, η βουλευτής του Κόμματος των Πρασίνων κ. Αλεξάνδρα Ατταλίδη, η βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος κ. Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, η Επίτροπος Ισότητας των Φύλων κ. Τζόζη Χριστοδούλου και ο πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού κ. Ανδρέας Μιχαηλίδης.

Το παρών έδωσαν επίσης ξένοι διπλωμάτες και αξιωματούχοι, όπως η επικεφαλής του κοινοβουλίου της Δημοκρατίας της Πολωνίας κ. Elżbieta Witek και η Ύπατη Αρμοστής της Ινδίας στην Κύπρο κ. Madhumita Hazarika Bhagat, οι οποίες πραγματοποίησαν τις συμβολικές εναρκτήριες κινήσεις για τους πολωνούς και ινδούς αθλητές αντίστοιχα. Μεταξύ των επίσημων καλεσμένων της διοργάνωσης ήταν δύο θρυλικοί σκακιστές: ο επί σειρά ετών παγκόσμιος πρωταθλητής Viswanathan Anand και η διεθνής Grande Maître Γυναικών Edith Krizsán-Bilek.

Η επιτυχία και η προσοχή που προσέλκυσε η πρώτη μεγάλη διεθνής σκακιστική αναμέτρηση που φιλοξένησε η Κύπρος παρέχει περισσότερες ευκαιρίες για την ανάπτυξη αυτού του αθλήματος στη Δημοκρατία της Κύπρου. «Αυτό το τουρνουά έχει αποδείξει ότι το σκάκι έχει απήχηση και είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε νέες πρωτοβουλίες με στόχο την ανάπτυξη του αθλήματος στην Κύπρο», δήλωσε η Olga Milko, διευθύντρια επιχειρηματικής ανάπτυξης της Freedom Finance Europe.