Στο υπερσύγχρονο Εθνικό Στάδιο Στίβου ΓΣΠ οι φετινοί αγώνες της 25ης Μαρτίου "Τα Διαγόρεια"

Στο υπερσύγχρονο Εθνικό Στάδιο Στίβου ΓΣΠ οι φετινοί αγώνες της 25ης Μαρτίου "Τα Διαγόρεια"

Ο ΓΣΠ (Γυμναστικός Σύλλογος “Τα Παγκύπρια”) προσκαλεί όλους τους φιλάθλους να δουν από κοντά τους Κύπριους πρωταθλητές του στίβου και να απολαύσουν το ανακαινισμένο Εθνικό Στάδιο Στίβου ΓΣΠ το Σάββατο 25 Μαρτίου 2023, το απόγευμα στις 15:00.

Οι Αγώνες της 25ης Μαρτίου, με τους οποίους ανοίγει επίσημα κάθε χρόνο η αγωνιστική περίοδος για το Στίβο, διοργανώνονται από την ΚΟΕΑΣ (Κυπριακή Ομοσπονδία Ερασιτεχνικού Αθλητισμού), ώστε με την αθλητική δραστηριότητα να τιμά την επέτειο της έναρξης της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

Η φετινή επέτειος της 25ης Μαρτίου 1821, συμπίπτει με τη συμπλήρωση 55 χρόνων από τον θάνατο του Διαγόρα Νικολαΐδη, ενός από τους προέδρους του ΓΣΠ (1960 – 25/3/1968), προς τιμήν του οποίου διεξάγονταν από το 1968 τα «Διαγόρεια», από τον ΓΣΠ. Έτσι, με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΟΕΑΣ, οι φετινοί Αγώνες της 25ης Μαρτίου, από τη στιγμή που θα πραγματοποιηθούν στο Εθνικό Στάδιο Στίβου ΓΣΠ στη Λευκωσία, φέρουν την ονομασία «Διαγόρεια». Ο Διαγόρας Νικολαΐδης ήταν επίσης αθλητής της σφαιροβολίας και του ακοντίου. Το 1926 είχε κερδίσει την πρώτη θέση στους Δελφικούς Αγώνες, στην Ελλάδα, στο πένταθλο.

Στους φετινούς Αγώνες 25ης Μαρτίου «Διαγόρεια», θα διεξαχθούν τα αγωνίσματα: Άντρες: 100μ., 150μ., 300μ., 600μ., 3.000μ., μήκος, ύψος, επί κοντώ, σφαιροβολία. Γυναίκες: 100μ., 150μ., 300μ., 600μ., 3.000μ., μήκος, ύψος, επί κοντώ, δισκοβολία. Ο ΓΣΠ αθλοθέτησε με ειδικό κύπελλο τα αγωνίσματα της σφαίρας Ανδρών και των 600μ. Γυναικών.

Στο Εθνικό Στάδιο Στίβου ΓΣΠ έχει τοποθετηθεί μοντέρνος μπλε τάπητας και έγινε η γραμμογράφησή του από Γερμανό ειδικό. Κάτω από το νέο ταρτάν του Εθνικού Σταδίου, στην ευθεία των 110 μέτρων, υπάρχουν τρεις διάδρομοι με υποδαπέδια ηλεκτρονική
χρονομέτρηση, όπως και σε δύο διαδρόμους των 400μ. Παρόμοιος μηχανισμός υπάρχει και στον διάδρομο των οριζόντιων, απ’ όπου οι προπονητές μπορούν να μετρούν την ταχύτητα των αθλητών, κάτι που είναι αρκετά σημαντικό στις προπονήσεις. Στο Στάδιο υπάρχουν
τέσσερα σκάμματα για τα οριζόντια άλματα, δύο χώροι για τη διεξαγωγή του ύψους, θέση για το επί κοντώ, με προδιαγραφή σε δύο από τα σκάμματα των οριζόντιων αλμάτων να τοποθετηθεί η βαλβίδα υποδοχής κονταριού και στρώματα για το επί κοντώ, υπάρχουν δύο
μεγάλες βαλβίδες και κλωβοί για τη δισκοβολία και τη σφυροβολία, τέσσερις θέσεις για τη σφαιροβολία, δύο διάδρομοι για τον ακοντισμό και δύο διάδρομοι των 110 μέτρων.