Ο "άθλος" του Μαρίνου/ 12 χρόνια (και 19 προπονητές) μετά!

Ο "άθλος" του Μαρίνου/ 12 χρόνια (και 19 προπονητές) μετά!

Με την μαθηματική επίτευξη της ανόδου της ΕΝΠ στην Α’ Κατηγορία, ο Μαρίνος Σατσιάς ολοκλήρωση έναν… άθλο!

Μην προτρέχετε, ο άθλος δεν έχει να κάνει με την άνοδο της Παραλιμνίτικης ομάδας. Άλλωστε αυτό ήταν κάτι σαν «αυτονόητος στόχος», με βάση το όνομα και την ιστορία των «βυσσινί».

Η Parimatch δίνει δωρεάν στοίχημα αξίας €10! Χρησιμοποίησε τον κωδικό PARIMATCH10 στην εγγραφή σου!

Ο άθλος λοιπόν έχει να κάνει με το ότι ξεκίνησε και τελείωσε μια ολόκληρη σεζόν στον πάγκο της Ένωσης! Σε κάποια άλλη χώρα αυτό δεν θα έβρισκε χώρο ούτε σε μικρές στήλες των 20-30 λέξεων ωστόσο στην Κύπρο – και ειδικότερα στο Παραλίμνι – αποτελεί σημείο αναφοράς. Και αυτό γιατί συνέβη 12 (!!) χρόνια μετά!

Την σεζόν 2009-10, ο Τσέντομιρ Γιανέφσκι ανέλαβε το Καλοκαίρι την Ένωση, την οδήγησε με άνεση στην παραμονή (6η θέση με 40 βαθμούς, 19 περισσότερους απ’ την τρίτη ομάδα που υποβιβάστηκε). Από τότε, ΚΑΝΕΙΣ άλλος προπονητής είτε σε Α’ είτε σε Β’ Κατηγορία δεν κατάφερε να ξεκινήσει σεζόν και να την ολοκληρώσει! 

Αναλυτικά οι προπονητές της Ένωσης από το 2009 και μετά:

  • 2009-10 Τσέντομιρ Γιανέφσκι
  • 2010-11 Τσέντομιρ Γιανέφσκι, Νικόδημος Παπαβασιλείου
  • 2011-12 Νικόδημος Παπαβασιλείου, Νιρ Κλίγκερ, Μάριος Κκαράς
  • 2012-13 Ζουβάνης Ζουβάνη, Τον Κάανεν 
  • 2013-14 Σάσα Γιοβάνοβιτς, Μάριος Κκαράς, Νίκος Ανδρονίκου
  • 2014-15 Μάριος Κωνσταντίνου, Νίκος Καραγεωργίου
  • 2015-16 Νίκος Καραγεωργίου, Ρόνι Βαν Γιενέουγκτεν
  • 2016-17 Κώστας Καϊάφας, Γιώργος Κοσμά
  • 2017-18 Απόστολος Μακρίδης, Αντρέ Πάους
  • 2018-19 Αντρέ Πάους, Καρίτ Φελκ, Γιώργος Κοσμά
  • 2019-20 Γιώργος Κοσμά, Γκουστάβο Σιβιέρο, Τσέντομιρ Γιανέφσκι
  • 2020-21 Μάριος Κκαράς, Κάρλος Φερέρ, Σωτήρης Αντωνίου. 

**Συνολικά 19 διαφορετικοί προπονητές (κάποιοι πέραν της μίας φοράς) κάθισαν στον βυσσινί πάγκο σε αυτό το διάστημα! 

Τι ίσχυε το 2009-10, όταν ήταν η τελευταία φορά που προπονητής στην ΕΝΠ… έβγαλε ολόκληρη χρονιά:

-Το πρωτάθλημα τότε είχε διαφορετική δομή. Συμμετείχαν 14 ομάδες, μετά το τέλος της κανονικής διάρκειας υποβιβάστηκαν οι δύο τελευταίες (Νέα Σαλαμίνα – ΑΠΕΠ) και οι υπόλοιπες 12 δημιούργησαν τρία γκρουπ των τεσσάρων ομάδων. Οι τέσσερις του πρώτου γκρουπ πάλεψαν για τον τίτλο και τα Ευρωπαϊκά εισιτήρια, οι τέσσερις του τρίτου γκρουπ για την παραμονή (υποβιβάστηκε εντέλει ο Άρης) και οι τέσσερις του δεύτερου γκρουπ… έδιναν κάτι σαν αδιάφορα φιλικά ματς, χωρίς βαθμολογικό κίνητρο.

-Ο Μαρίνος Σατσιάς που είναι ο νυν προπονητής, αγωνιζόταν στο ΑΠΟΕΛ. Μάλιστα την σεζόν εκείνη είχε 29 συμμετοχές, μεταξύ των οποίων οι 8 στο Τσάμπιονς Λιγκ και οι 3 στους ομίλους του θεσμού (με Ατλέτικο Μαδρίτης εκτός, με Πόρτο εκτός και Πόρτο εντός).

rgytnb v

-Το ΑΠΟΕΛ είχε στο ρόστερ του έναν παίκτη που αγωνίστηκε νωρίτερα στην ΕΝΠ (Μάριο Μπρέσκα) και δύο που αγωνίστηκαν αργότερα (Χρύσης Μιχαήλ – Άθως Σολωμού).

-Ο Γιάννης Σατσιάς, γιος του Μαρίνου που είναι 19 ετών και αγωνίζεται στο ΑΠΟΕΛ (39 συμμετοχές τις δύο τελευταίες σεζόν) ήταν μόλις 7 ετών!

-Δεύτερος σκόρερ της Ένωσης τότε ήταν ένας νεαρός και άγνωστος επιθετικός απ’ τα Σκόπια. Το όνομα του, Ιβάν Τρισκόφσκι!

;γη5τρω

-Την σεζόν εκείνη η ΕΝΠ τερμάτισε στην 6η θέση. Δεν μπόρεσε κάποια απ’ τις επόμενες (μέχρι και σήμερα) να την ξεπεράσει.

-Πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος ήταν ο Χοσέ Σεμέδο της Πέγειας (μαζί με τον Ζοεάνο) με 22 γκολ. Μετά από δύο χρόνια η Ένωση τον απέκτησε αφού μεσολάβησε μια αποτυχημένη σεζόν στον Απόλλωνα.

-Τέταρτος σκόρερ του πρωταθλήματος και πρώτος για την Ένωση, ήταν ο Ντίτερ Φαν Τόρναουτ με 12 γκολ.

-Πρωταθλήτρια αναδείχθηκε η Ομόνοια έχοντας ως πρώτο σκόρερ έναν Παραλιμνίτη, τον Μιχάλη Κωνσταντίνου με 11 γκολ (όσα και ο Αλωνεύτης).

ρτυτυγρβ

-Άλλοι τρεις παίκτες με θητεία στην ΕΝΠ στέφθηκαν πρωταθλητές με την Ομόνοια. Χριστοφή, Ζλόγκαρ και Κασέκε.

-Κυπελλούχος αναδείχθηκε ο Απόλλωνας. Επικράτησε στον τελικό του ΑΠΟΕΛ με 2-1.

-Στον Κυπελλούχο Απόλλωνα υπήρχε ένας παίκτης που αγωνίστηκε νωρίτερα στην ΕΝΠ (Άλντο Ατόρνο) και ένας που αγωνίστηκε αργότερα (Μίλιαν Μιρντάκοβιτς).

-Στην Ελλάδα κατέκτησε το νταμπλ ο Παναθηναϊκός (τελευταίο του πρωτάθλημα μέχρι και σήμερα). 

-Στην Πρέμιερ Λιγκ πρωταθλήτρια αναδείχθηκε η Τσέλσι, με ένα βαθμό διαφορά απ’ την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Στον πίνακα των πρώτων σκόρερ, ο Ντιντιέ Ντρογκμπά κέρδισε στο… νήμα τον Γουέιν Ρούνεϊ (29 έναντι 28).

-Στην Πριμέρα Ντιβιζιόν η Μπαρτσελόνα με 100 παρά 1 βαθμούς πήρε το πρωτάθλημα, με την Ρεάλ να έρχεται δεύτερη. 34 γκολ και πρώτος σκόρερ ο Λίο Μέσι, ακολούθησε ο Γκονζάλο Ινγκουαΐν με 27.

δατηβτφρω

-Στην Σέρια Α πρωταθλήτρια ήταν η Ίντερ, με 2 βαθμούς διαφορά απ’ την Ρόμα. Πρώτος σκόρερ ο Αντόνιο Ντι Νατάλε της Ουντινέζε με 29 γκολ, ακολούθησε ο Ντιέγκο Μιλίτο της Ίντερ με 22.

-Στην Μπουντεσλίγκα, μια απ’ τα… ίδια. Πρωταθλήτρια η Μπάγερν Μονάχου, με πρώτο σκόρερ τον Έντιν Τζέκο της Βόλφσμπουργκ με 22 γκολ.

-Στο Σαμπιονά πρωταθλήτρια στέφθηκε η Μαρσέιγ, με έξι βαθμούς διαφορά απ’ την Λυών. Πρώτος σκόρερ, ο Μαμαντού Νιάνγκ των πρωταθλητών με 18 γκολ.

-Το Τσάμπιονς Λιγκ το κατέκτησε η Ίντερ το Μουρίνιο, κερδίζοντας στον τελικό την Μπάγερν με 2-0 με τα γκολ του Ντιέγκο Μιλίτο. 

-Το Γιουρόπα Λιγκ το κατέκτησε η Ατλέτικο Μαδρίτης. Επικράτησε με 2-1 της Φούλαμ στον τελικό, με ισάριθμα γκολ του παικταρά Ντιέγκο Φορλάν. 

-Στο Μουντιάλ του 2010, πρωταθλήτρια κόσμου στέφθηκε η Ισπανία στον τελικό με την Ολλανδία, με το γκολ του Αντρές Ινιέστα στην παράταση.

υδνγρφ φδ

EXTRA: Mία καινούρια μορφή γρίπης, που ξεκίνησε από το Μεξικό και προκάλεσε ανησυχία στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Πρόκειται για τη γρίπη των χοίρων, η οποία αργότερα μετονομάστηκε σε νέα γρίπη Η1Ν1. Τα πρώτα κρούσματα καταγράφηκαν σε Μεξικό και ΗΠΑ, αλλά στη συνέχεια εξαπλώθηκαν σε όλο τον κόσμο και πρώτοι θάνατοι καταγράφτηκαν στο Μεξικό.
 

Σταύρος Παπαδημητρίου