Από τον Zαμοράνο στον Πασχαλάκη: Οι πιο παράξενοι αριθμοί σε φανέλες παικτών

Από τον Zαμοράνο στον Πασχαλάκη: Οι πιο παράξενοι αριθμοί σε φανέλες παικτών

Ο Ολυμπιακός έκανε δικό του τον Αλέξανδρο Πασχαλάκη ανακοινώνοντας και επίσημα την απόκτηση του λύνοντας το πρόβλημα στον «άσσο» μετά και τον σοβαρό τραυματισμό του Τόμας Βατσλίκ.

Ωστόσο ο Έλληνας πορτιέρο παρά τη θέση του επέλεξε να φοράει τον αριθμό «9» που έμεινε... ορφανός μετά την αποχώρηση του Χασάν από τους «ερυθρόλευκους».

Με αφορμή την ασυνήθιστη επιλογή αριθμού από τον νέο πορτιέρε των πρωταθλητών, το sport-fm.gr θυμάται αντίστοιχες περιπτώσεις οι οποίες... κούφαναν τον κόσμο.

Τα... δεκάρια των μετόπισθεν

Το νούμερο «10» θεωρείται για πολλούς ο... βασιλιάς καθώς το έχουν φορέσει αμέτρητοι ποδοσφαιριστές τεράστιας κλάσης. Πελέ, Μαραντόνα, Μπάτζο, Πλατινί, Μέσι και αρκετοί ακόμη είναι οι άξιοι... πρεσβευτές του συγκεκριμένου αριθμού και όλοι τους επιθετικογενείς. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις που η «ιερή αγελάδα» των αριθμών έχει φορεθεί και από παίκτες που ποτέ δεν αποτέλεσαν ηγετικές φυσιογνωμίες ή έστω επιθετικής φύσεως.

Χαρακτηριστικότερα παραδείγματα ο Ουιλιάμ Γκαλάς και ο Βίνταρ Ρίσεθ. Ο πρώτος με μεγάλη θητεία στην Αγγλία και τη Γαλλία, μετακόμισε το 2006 από την Τσέλσι στη συμπολίτισσα Άρσεναλ. Στην παρουσίαση του από τους «κανονιέρηδες» ο Γάλλος αμυντικός έκανε το... μπαμ καθώς υψώνοντας τη φανέλα φάνηκε ο αριθμός «10» τον οποίο και φορούσε μέχρι την αποχώρηση του από την Άρσεναλ το 2010.
Περίπου την ίδια περίοδο αλλά λίγα χιλιόμετρα βορειότερα ο Βίνταρ Ρίσεθ, αρχηγός επί χρόνια της Ρόζενμποργκ ήταν κάτοχος του ίδιου αριθμού στη νορβηγική ομάδα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ρίσεθ παρότι στόπερ είχε φορέσει κατά το παρελθόν και το «9» την περίοδο που αγωνιζόταν στη Λίλεστρομ.

Η «χαλάστρα» που... γέννησε έναν νέο αριθμό

Μετά τη μεγαλειώδη του πορεία με τη φανέλα της Ρεάλ Μαδρίτης, ο Ιβάν Ζαμοράνο μετακόμισε στο Μιλάνο για λογαριασμό της Ίντερ το 1996. Εκεί ο Χιλιανός με την παρουσία των Ρονάλντο και Ρομπέρτο Μπάτζο δε μπορούσε να φορέσει το αγαπημένο του «9» ή εστώ το «10». Έτσι ο πολυμήχανος και σεσημασμένος σκόρερ αποφάσισε να... γεννήσει έναν νέο αριθμό και έτσι κατόπιν άδειας από την Ίντερ και την διοργανώτρια αρχή ο Ζαμοράνο έγινε ο κάτοχος του... 1+8.

Ένας... άσσος με το «2»

To καλοκαίρι του 2014 η Σαμπντόρια απέκτησε από την Παλέρμο τον Τζιανλούκα Βιβιάνο. Ο Ιταλός τερματοφύλακας είχε μέχρι τότε πραγματοποιήσει αξιοπρεπή πορεία στην χώρα του με την Φιορεντίνα, την Μπολόνια και την Ίντερ ωστόσο έψαχνε την ευκαιρία να εδραιωθεί ως ο βασικός πορτιέρε των Γενοβέζων.

Η παρουσία του στο «Λουίτζι Φεράρις» συνοδεύτηκε από το αιώνιο ερώτημα «Γιατί φοράει το "2" στη φανέλα;». Η απάντηση δε δόθηκε ποτέ, ωστόσο η... παράδοση συνεχίστηκε και τα επόμενα χρόνια τόσο στη Σπαλ όσο και στην σημερινή του ομάδα την Καραγκιουμρούκ όπου και συνεχίζει να φοράει τον ίδιο αριθμό.

Η καλύτερη επίθεση είναι η «άμυνα»

Φτάνουμε στο σήμερα για να συναντήσουμε δύο ποδοσφαιριστές οι οποίοι αγωνίζονται στη θέση του σέντερ φορ. Ραδαμέλ Φαλκάο και Άντι Κάρολ διανύουν εδώ και αρκετά χρόνια μια κάθετη πτώση στην καριέρα τους. Και οι δυο έχουν κατά το παρελθόν αγωνιστεί σε μεγάλους συλλόγους με τον μεν Κολομβιανό να εντυπωσιάζει με την Πόρτο και την Ατλέτικο και τον Άγγλο να έχει περάσει από Λίβερπουλ, Γούεστ Χαμ, Νιούκαστλ και πολλές ακόμη ομάδες.

Ωστόσο και αμφότεροι κατέληξαν στους σημερινούς σταθμούς της καριέρας τους στις τελευταίες ημέρες των μεταγραφών του 2021 και του 2022 αντίστοιχα.

Ο Φαλκάο, κάτοικος Μαδρίτης και πάλι, φοράει στη φανέλα το αγαπημένο του «9». Όμως καθ' όλη τη διάρκεια της περασμένης σεζόν φορούσε τον αριθμό «3» μιας και ήταν ο μοναδικός που είχε απομείνει ελεύθερος.

Στην αντίπερα όχθη ο Άντι Κάρολ μετά τις εξωγηπεδικές του περιπέτειες άργησε να βρει την νέα του ομάδα αλλά εν τέλει επέστρεψε πριν από λίγες ημέρες στη Ρέντινγκ. Εκεί ο υψηλόσωμος στράικερ επέλεξε να φορέσει τη φανέλα με τον αριθμό «2» μάλλον για να κάνει μια νέα αρχή στη ζωή του.

Πριν τον Πασχαλάκη... ο Λέμαν

To καλοκαίρι του 2006 μετά από συζήτηση του τότε προπονητή της εθνικής Γερμανίας Γιούργκεν Κλίνσμαν με τον μάνατζερ της Όλιβερ Μπίρχοφ είχαν καταλήξει στην απόφαση ότι ενόψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου τα «πάντσερ» θα φορούν τους ίδιους αριθμούς τους οποίους κατείχαν και στους συλλόγους που αγωνίζονταν τότε.

Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν ήταν εύκολο να συμβεί καθώς ο Γενς Λέμαν και ο Όλιβερ Καν που αμφότεροι θα αγωνίζονταν στο τελευταίο τους τουρνουά ήταν κάτοχοι του «1» σε Στουτγκάρδη και Μπάγερν Μονάχου αντίστοιχα. Έτσι στις λίγο πριν την έναρξη του τουρνουά ο Λέμαν αναγκάστηκε να υπερασπιστεί τη γερμανική εστία φορώντας... τη φανέλα με το νούμερο «9» γεγονός το οποίο και άλλαξε με την έναρξη του Μουντιάλ λίγες μέρες αργότερα.

Οι Έλληνες τις λίστας

Φυσικά από μια τέτοια κατηγορία δε θα μπορούσαν να λείψουν και οι Έλληνες. Οι περιπτώσεις των... κουφών αριθμών ωστόσο περιορίζονται μόλις σε δύο ποδοσφαιριστές.

Η πρώτη αφορά τον Παντελή Καφέ και το αγαπημένο του όπως αποδείχθηκε νούμερο «1». O Θεσσαλονικιός μεσοαμυντικός με θητεία σε ΠΑΟΚ, Ολυμπιακό, ΑΕΚ και Βέροια αποχωρίστηκε τον άσσο μόνο στη «βασίλισσα του βορρά» και την Εθνική ομάδα στην οποία φορούσε το «16».
Ιδιάζουσα ήταν και η περίπτωση του Κυριάκου Παπαδόπουλου. Ο 30χρονος στόπερ της Κραϊόβα μετά και την αποχώρηση του από τον Ολυμπιακό το καλοκαίρι του 2010 μετακόμισε στη Γερμανία, όπου αγωνίστηκε αρχικά στη Σάλκε και εν συνεχεία σε Μπάγερ Λεβερκούζεν, Λειψία και Αμβούργο. Στο γερμανικό λιμάνι ο Έλληνας αμυντικός που ενίοτε αγωνιζόταν και ως αμυντικό χαφ ήταν κάτοχος του ιστορικού για την ομάδα του Αμβούργου «9» που στο παρελθόν είχαν φορέσει ο Ούβε Ζέλερ και ο Κέβιν Κίγκαν.

sport-fm.gr