Ο πρωτοπόρος με τη δεύτερη χειρότερη επίθεση στην Ευρώπη!

Ο Ολυμπιακός, παρότι δεν σκοράρει πολύ φέτος, καταφέρνει να συγκατοικεί στην κορυφή της Super League με τον ΠΑΟΚ, έχοντας την δεύτερη χειρότερη επιθετική συγκομιδή στην Ευρώπη ανάμεσα στους πρωτοπόρους των κορυφαίων πρωταθλημάτων.

Το πρόβλημα για ακόμα μία φορά απέναντι στον ΠΑΟΚ ήταν το γκολ. Η μπάλα δεν μπαίνει εύκολα φέτος στο πλεχτό και ο Ολυμπιακός δυσκολεύεται πολύ να κερδίσει, έχοντας πλέον τρεις γκέλες στις τέσσερις τελευταίες αγωνιστικές της SuperLeague. Οι ερυθρόλευκοι παραμένουν αήττητοι μετά από 12 αγωνιστικές, ωστόσο μετρούν ήδη τέσσερις ισοπαλίες, ενώ οι μισές νίκες (τέσσερις από τις οκτώ) είναι στο γκολ, οριακά. Λίγο πριν το τέλος του πρώτου γύρου σκοράρουν μόλις 1,66 γκολ ανά παιχνίδι, επίδοση που είναι από τις χειρότερες στην σύγχρονη ιστορία του Ολυμπιακού!

Στα φετινά παιχνίδια του Ολυμπιακού υπάρχει ένα στατιστικό παράδοξο. Αν και ο προπονητής έμεινε ο ίδιος, αν και ο βασικός κορμός παρέμεινε αναλλοίωτος, η εικόνα των αναμετρήσεων είναι εντελώς διαφορετική. Πέρσι στα ματς του Ολυμπιακού έμπαιναν κατά μέσο όρο τα περισσότερα γκολ στην Super League (2,9), ενώ φέτος μπαίνουν κατά μέσο όρο τα λιγότερα (2,1). Δεν είναι μόνο ότι οι ερυθρόλευκοι σκοράρουν πολύ λιγότερο, δέχονται γκολ και με μεγαλύτερη δυσκολία. Τα ματς τους είναι σφιχτά, κλειστά, τα γκολ είναι πολύ λίγα. Ο Ολυμπιακός (κατά το κοινώς λεγόμενο) δεν παίζει καμιά ιδιαίτερη μπάλα. Παίζει τόσο, όσο, κάτι που μπορεί να έχει πολλές εξηγήσεις.

Την αστοχία, το συνεχές rotation λόγω της Ευρώπης, την συντήρηση δυνάμεων ή την κούραση λόγω Champions League, την απουσία του Κώστα Φορτούνη, του Λάζαρου Χριστοδουλόπουλου και του Ματιέ Βαλμπουενά λόγω τραυματισμών, την διαφορετική προσέγγιση από τον Πέδρο Μαρτίνς σε κάποια παιχνίδια. Το θέμα είναι πως αίφνης μία φύσει επιθετική ομάδα, όπως ο Ολυμπιακός έχει γίνει (για να το πούμε και στοιχηματικά) ο βασιλιάς του under!

Το στατιστικό παράδοξο επιβεβαιώνεται από την τάση της τελευταίας πενταετίας που ο Ολυμπιακός είχε και πολύ καλές (2015-16), αλλά και πολύ κακές  (2017-18) ομάδες. Το 2015-16 στα ματς του Ολυμπιακού έμπαιναν 3,2 γκολ, η επίθεση του σταμάτησε στα 82 γκολ. Η διακύμανση αυτού του αριθμού πήγε στο 2,4 (2016-17) με προπονητή τον πιο συντηρητικό Πάουλο Μπέντο, στο 3 πρόπερσι και στο 2,9 πέρσι.

Ο Ολυμπιακός σκοράρει λίγο στο πρωτάθλημα και το νούμερο θα ήταν ακόμα πιο μικρό αν δεν είχε πετύχει τα 5 από τα 20 του γκολ από την λευκή βούλα, όπου φέτος διατηρεί το απόλυτο σε ευστοχία. Τα 15 τέρματα μετά από 12 αγωνιστικές σε open play είναι ένας πολύ μικρός αριθμός για ομάδα που κάνει πρωταθλητισμό.

Ναι, μεν μετρά 9 διαφορετικούς σκόρερ, όμως δεν έχει πάρει σχεδόν τίποτα από τους πλάγιους του σε ότι αφορά το γκολ. Ποντένσε και Μασούρας έχουν μόλις ένα, όλα τα τέρματα του Βαλμπουενά είναι από την λευκή βούλα, άλλος winger με γκολ δεν υπάρχει, κάτι που εξηγεί το μπλοκάρισμα απέναντι σε κλειστές άμυνες.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία από την σελίδα της Super League, ο Ολυμπιακός είναι πρώτος σε τελικές με 159, όμως δεν εμφανίζεται ιδιαίτερα άστοχος. Κάνει γκολ περίπου μία στις οκτώ τελικές του προσπάθειες, έχει μόλις δύο μεγάλες χαμένες ευκαιρίες (ο Άρης για παράδειγμα που είναι στην κορυφή έχει 14), ενώ έχει μόλις τρία δοκάρια. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι η ποιότητα των τελικών που φτιάχνει δεν είναι πολύ υψηλή. Δεν είναι άστοχος, ούτε άσφαιρος, απλώς δεν φτιάχνει πολλές μεγάλες φάσεις. Όσες φτιάχνει, τις τελειώνει με συνέπεια.

Παρά την φτωχή αποτελεσματικότητα, η ομάδα του Πέδρο Μαρτίνς βρίσκεται στην κορυφή, παρότι σκοράρει 1,66 γκολ ανά παιχνίδι. Με αυτό το νούμερο είναι στην 19η θέση ανάμεσα στους πρωτοπόρους των 20 κορυφαίων πρωταθλημάτων, σύμφωνα με την βαθμολογία χωρών της ΟΥΕΦΑ. Αν συνεχίσει με ανάλογο ρυθμό πάει για σεζόν 60 τερμάτων (σε πρωτάθλημα 36 αγωνιστικών) που μπορεί να μπει ανάμεσα στις πιο αντιπαραγωγικές της ιστορίας του.

Όχι, πως ο συγκάτοικος του στην κορυφή, ο ΠΑΟΚ είναι πολύ πιο παραγωγικός. Έχει σκοράρει τρία γκολ περισσότερα (περίπου σε ίδιο αριθμό τελικών προσπαθειών), ωστόσο ο δείκτης δυσκολίας του προγράμματός του μάλλον ήταν μεγαλύτερος με εκτός έδρας παιχνίδια σε Καραϊσκάκη, ΟΑΚΑ και Ηράκλειο. 

Για να είμαστε πάντως απολύτως σωστοί, ίσως οι ομάδες του Πέδρο Μαρτίνς να αργούν να… ανοίξουν τελικά. Πέρσι, ο Ολυμπιακός ξεκίνησε με ανάλογο πρόβλημα ( 17 γκολ στις πρώτες 12 αγωνιστικές) ωστόσο υπήρχε το ελαφρυντικό πως ήταν μία νέα ομάδα, με νέο προπονητή και καινούργια φιλοσοφία. 

Δείτε εδώ τον μέσο όρο τερμάτων που έχουν οι πρωτοπόροι των 20 τοπ πρωταθλημάτων της Ευρώπης

ΑΥΣΤΡΙΑ: Σάλτσμπουργκ, 59 γκολ σε 16 αγωνιστικές Μ.Ο. 3.68

ΟΛΛΑΝΔΙΑ: Άγιαξ 52 γκολ σε 15 αγωνιστικές Μ.Ο. 3.46

ΣΚΩΤΙΑ: Σέλτικ 44 γκολ σε 14 αγωνιστικές Μ.Ο. 3,14

ΑΓΓΛΙΑ: Λίβερπουλ 40 γκολ σε 14 αγωνιστικές Μ.Ο. 2,85

ΟΥΚΡΑΝΙΑ: Σαχτάρ Ντόνετσκ, 45 γκολ σε 16 αγωνιστικές Μ.Ο. 2,81

ΙΣΠΑΝΙΑ: Μπαρτσελόνα 36 γκολ σε 14 αγωνιστικές Μ.Ο. 2,57

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ: Μπενφίκα 29 γκολ σε 12 αγωνιστικές Μ.Ο. 2,41

ΕΛΒΕΤΙΑ: Γιουνγκ Μπόις, 38 γκολ σε 16 αγωνιστικές Μ.Ο. 2.37

ΚΥΠΡΟΣ: Ανόρθωση, 23 γκολ σε 10 αγωνιστικές Μ.Ο. 2,3

ΒΕΛΓΙΟ: Μπριζ, 36 γκολ σε 16 αγωνιστικές, Μ.Ο. 2,25

ΣΕΡΒΙΑ: Ερυθρός Αστέρας, 38 γκολ σε 17 αγωνιστικές Μ.Ο. 2,23

ΙΤΑΛΙΑ: Ίντερ 31 γκολ σε 14 αγωνιστικές Μ.Ο. 2,21

ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Γκλάντμπαχ 28 γκολ σε 13 αγωνιστικές: Μ.Ο. 2,15

ΓΑΛΛΙΑ: Παρί Σεν Ζερμέν 30 γκολ σε 14 αγωνιστικές Μ.Ο. 2,14

ΤΣΕΧΙΑ: Σλάβια Πράγας, 38 γκολ σε 18 αγωνιστικές, Μ.Ο. 2,11

ΤΟΥΡΚΙΑ: Σίβασπορ 26 γκολ σε 13 αγωνιστικές Μ.Ο. 2

ΚΡΟΑΤΙΑ: Ντινάμο Ζάγκρεμπ, 31 γκολ σε 16 αγωνιστικές Μ.Ο. 1,93

ΕΛΛΑΔΑ: ΠΑΟΚ 23 γκολ σε 12 αγωνιστικές, Μ.Ο. 1,91

ΡΩΣΙΑ: Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης 34 γκολ σε 18 αγωνιστικές Μ.Ο. 1,88

ΕΛΛΑΔΑ: Ολυμπιακός 20 γκολ σε 12 αγωνιστικές Μ.Ο. 1,66

ΔΑΝΙΑ: Μίντιλαντ, 29 γκολ σε 18 αγωνιστικές, Μ.Ο. 1,61

Πηγή: sdna.gr