Εμβόλια Covid στην ΕΕ – Πότε θα είναι έτοιμα

Εμβόλια Covid στην ΕΕ – Πότε θα είναι έτοιμα

Αποκλειστικές δηλώσεις της Επιτρόπου Υγείας ΕΕ στο Business Hour της DigitalTv

Στις εν εξελίξει διαδικασίες για έγκριση ασφαλούς και αποτελεσματικού εμβολίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αναφέρθηκε σε αποκλειστικές δηλώσεις της στην εκπομπή Business Hour της DigitalTv η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ, Στέλλα Κυριακίδου, τονίζοντας πως «η ασφάλεια των εμβολίων είναι πρώτη μας προτεραιότητα».

Ερωτηθείσα πότε αναμένεται η έγκριση των εμβολίων στην ΕΕ, η κα Κυριακίδου ανέφερε αρχικά πως, «η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εφαρμόσει μία στρατηγική που αφορά την εξασφάλιση εμβολίων εδώ και 6 μήνες και διαπραγματευόμαστε και εκ μέρους των 27 κρατών-μελών με ένα αριθμό από φαρμακευτικές βιομηχανίες φαρμάκων ώστε να εξασφαλίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες συμφωνίες, αυξάνοντας με αυτόν τον τρόπο και την πιθανότητα να φθάσουμε σ’ ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο», σημειώνοντας ότι «έχουμε ήδη υπογράψει συμφωνίες με 6 εταιρείες και τις επόμενες μέρες θα υπογραφεί και η συμφωνία με την εταιρεία Moderna». 

«Όπως καταλαβαίνεται αυτή η διαδικασία που έχουμε ξεκινήσει μαζί με όλα τα κράτη-μέλη έχει φέρει και τα αποτελέσματα τα οποία εμείς επιθυμούσαμε. Οι δύο εταιρείες, η BioNTech/Pfizer και η Moderna έχουν υποβάλει αίτηση στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων την Δευτέρα (30/11) το βράδυ μέσα στο πλαίσιο αίτησης για χορήγηση άδειας κυκλοφορίας και βρίσκονται τώρα στο στάδιο της αξιολόγησης», πρόσθεσε.

Κληθείσα να αναφέρει τι περιλαμβάνει ακριβώς η συμφωνία με αυτές τις εταιρείες είπε πως, «οι συμφωνίες με αυτές τις εταιρείες συμπεριλαμβάνουν προαγορά ενός αριθμού εμβολίου για τα κράτη-μέλη». 

«Με αυτόν τον τρόπο έχουμε ενδυναμώσει την διαπραγματευτική μας ικανότητα και δυνατότητα και με αυτόν τον τρόπο, επίσης, εξασφαλίσαμε, κάτι το οποίο θεωρώ εξίσου σημαντικό, ότι όλα τα κράτη-μέλη θα έχουν πρόσβαση ταυτόχρονα σε ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο, όταν αυτό εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Και για μας αυτό ήταν ένα μεγάλο στοίχημα ώστε καμία χώρα να μην βρεθεί σε μία δύσκολη θέση, όπως έχουμε δει στο παρελθόν με την πρόσβαση στα φάρμακα εξαιτίας πιθανότατα του μεγέθους της και των δυνατοτήτων της», εξήγησε. 

Ως προς το πότε να αναμένουμε την έγκριση των εμβολίων η κα Κυριακίδου ανέφερε πως, «ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων έχει ήδη ξεκινήσει και συνεχίζει μία εμπεριστατωμένη και ανεξάρτητη επιστημονική αξιολόγηση των αιτήσεων. Αυτές διενεργούνται από επιστημονικές επιτροπές εμπειρογνωμόνων και έχουν ήδη δώσει ως ημερομηνίες για το εμβόλιο BioNTech/Pfizer πιθανότατα το αργότερο μέχρι τις 29 Δεκεμβρίου», συμπλήρωσε. 

«Είναι σημαντικό, και εγώ αυτό θα ήθελα να το τονίσω ότι, για μας είναι εξαιρετικά σημαντικό να δίνουμε σημασία στα θέματα που αφορούν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα. Η ασφάλεια των εμβολίων είναι η πρώτη μας προτεραιότητα και γι’ αυτό εμείς θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να είναι πιο σύντομες και γρήγορες οι διαδικασίες που αφορούν τα διαδικαστικά, αλλά δεν θα πιέσουμε όσον αφορά τα θέματα που αφορούν την επιστημονική ανεξάρτητη αξιολόγηση ασφάλειας και αποτελεσματικότητας των εμβολίων», τόνισε περαιτέρω.  

Ερωτηθείσα, εξάλλου, πώς θα καθοριστεί το ποσοστό των εμβολίων που θα λάβει το κράτος-μέλος ανά εταιρεία η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ επεσήμανε ότι «αυτό είναι ήδη καθορισμένο μέσα στα συμβόλαια». «Αφορά το μέγεθος του πληθυσμού του κάθε κράτους-μέλους και αυτό είναι ήδη προκαθορισμένο, όπως είναι επίσης προκαθορισμένο ότι όλα τα κράτη-μέλη θα έχουν πρόσβαση στα εμβόλια ταυτόχρονα», εξήγησε. 

Σε σχέση με τον αριθμό των αιτήσεων που εξετάζει αυτή τη στιγμή ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, η κα Κυριακίδου είπε πως ο Οργανισμός εξετάζει δύο αιτήσεις από τις BioNTech/Pfizer και Moderna. «Αναμένουμε να υποβληθούν κι άλλες, αλλά δεν γνωρίζουμε πότε θα είναι. Αυτό εξαρτάται από τις ίδιες τις εταιρείες πότε θα είναι έτοιμα τα δικά τους τα δεδομένα», συμπλήρωσε. 

Ερωτηθείσα, δε, εάν ένα φάρμακο ή εμβόλιο λάβει έγκριση στην Αμερική, αυτό σημαίνει αυτόματα ότι μπορεί να κυκλοφορήσει και στην Ευρώπη, η κα Κυριακίδου απάντησε αρνητικά. «Για να κυκλοφορήσει ένα φάρμακο ή εμβόλιο στην Ευρώπη θα πρέπει να λάβει έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Αυτός είναι και ο τρόπος που εξασφαλίζεται και για μας μία αξιόπιστη και αντικειμενική ανεξάρτητη επιστημονική αξιολόγηση», υπογράμμισε.

«Υπάρχει τρόπος ο οποίος μπορεί να πάρει μία κατ’ εξαίρεση έγκριση κάποιο φάρμακο, αλλά τα 27 κράτη-μέλη, όλοι μαζί, έχουμε αποφασίσει ότι θα προχωρήσουμε με αυτόν τον τρόπο, ώστε να είμαστε και βέβαιοι ότι, όταν και εφόσον υπάρχει αξιολόγηση, θα μιλούμε για ένα εμβόλιο το οποίο θα είναι ασφαλές και αποτελεσματικό. Διότι, όπως κι εσείς βλέπετε κι εμείς το βλέπουμε σε όλες τις χώρες, υπάρχει και μία διστακτικότητα για το θέμα του εμβολιασμού και θεωρώ ότι πιο σημαντικό είναι να μπορούμε να είμαστε ειλικρινής προς τους πολίτες ότι έγινε πραγματικά μία σωστή αξιολόγηση για τα θέματα ασφάλειας», συμπλήρωσε. 

Επιπρόσθετα η κα Κυριακίδου τόνισε πως «δεν είναι τα εμβόλια που σώζουν ζωές», αλλά «είναι ο εμβολιασμός». «Εάν δεν μπορούμε να πείσουμε ότι έχουν γίνει όλες οι διαδικασίες σωστά, ιδιαίτερα όσον αφορά τα θέματα ασφάλειας, δεν θα μπορέσουμε να πείσουμε και τους πολίτες ότι πρέπει να εμβολιαστούν. Γι’ αυτό είμαστε σε ένα καλό δρόμο, έχουν υποβληθεί δύο αιτήσεις τη Δευτέρα, αναμένουμε κι εμείς να δούμε τα αποτελέσματα της αξιολόγησης και αμέσως, αν τα αποτελέσματα είναι θετικά, τα κράτη-μέλη ήδη προετοιμάζονται για να μπορούν να παραλάβουν τα πρώτα εμβόλια», κατέληξε.