Ζελένσκι: Ιστορική απόφαση το ένταλμα σύλληψης για τον Πούτιν

Ζελένσκι: Ιστορική απόφαση το ένταλμα σύλληψης για τον Πούτιν

Ο πραγματικός αριθμός των εκτοπισμένων παιδιών μπορεί να είναι «κατά πολύ» μεγαλύτερος από 16.000, τόνισε ο πρόεδρος της Ουκρανίας.

«Ιστορική» χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι την απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου να εκδώσει ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, τον οποίο κατηγόρησε για την εκτόπιση χιλιάδων παιδιών.

«Πρόκειται για μια ιστορική απόφαση που θα οδηγήσει σε ιστορική λογοδοσία» είπε ο Ζελένσκι στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του στην εφαρμογή Telegram. Ο πραγματικός αριθμός των εκτοπισμένων παιδιών μπορεί να είναι «κατά πολύ» μεγαλύτερος από 16.000, πρόσθεσε, καταγγέλλοντας ότι οι εκτοπίσεις συνιστούν μια πολιτική «κρατικού κακού που ξεκινά ακριβώς από τον κορυφαίο αξιωματούχο αυτού του κράτους».

«Θα ήταν αδύνατον να πραγματοποιηθεί μια τέτοια εγκληματική επιχείρηση χωρίς την έγκριση του ανθρώπου που βρίσκεται στο τιμόνι αυτού του κράτους-τρομοκράτη», πρόσθεσε.

Τι ισχύει για το ένταλμα σύλληψης για τον Πούτιν

Το τι ακριβώς σημαίνει το ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν εξηγούν οι διεθνείς αναλυτές. Σύμφωνα με τον γενικό εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, Καρίμ Καν, ο Πούτιν φέρει ποινική ευθύνη για αναγκαστικές απελάσεις εκατοντάδων παιδιών από την Ουκρανία.

Οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και αρκετών ευρωπαϊκών χωρών έχουν υποστηρίξει επανειλημμένα πως ο Πούτιν έχει εφαρμόσει ένα σχέδιο βίαιης απέλασης παιδιών από την Ουκρανία στη Ρωσία, όπου τα υποβάλλει σε πολιτική επανεκπαίδευση.

«Πολλά από αυτά τα παιδιά έχουν δοθεί από τότε για υιοθεσία στη Ρωσική Ομοσπονδία», είπε επίσης ο Καν, προσθέτοντας ότι μια αλλαγή του νόμου στη Ρωσία μέσω προεδρικών διαταγμάτων που εκδόθηκαν από τον Πούτιν είχε διευκολύνει την υιοθεσία των παιδιών από ρωσικές οικογένειες.

Μπορεί να συλληφθεί ο Πούτιν;

Σύμφωνα με αναλυτή του BBC, το Διεθνές Δικαστήριο έχει τη δύναμη να κατηγορεί τους πολιτικούς ηγέτες για «διεξαγωγή επιθετικού πολέμου», δηλαδή μια αδικαιολόγητη εισβολή που δεν πραγματοποιείται για αυτοάμυνα. Η Ρωσία όμως δεν ανήκει στα μέλη του δικαστηρίου, επομένως δεν είναι ανοιχτός ο δρόμος για τους εισαγγελείς της.

Έτσι, ορισμένοι εμπειρογνώμονες εγκλημάτων πολέμου ζητούσαν από τους παγκόσμιους ηγέτες να ιδρύσουν ένα δικαστήριο εγκλημάτων πολέμου στην Ουκρανία ως άλλο μέσο για να κατηγορηθούν οι ηγέτες της Ρωσίας.

Όπως υποστηρίζουν, κανένα άλλο έγκλημα εκτός από τη διεξαγωγή επιθετικού πολέμου δεν θα μπορούσε να αποδοθεί στον Πούτιν, που σημαίνει ότι οι μόνοι άνθρωποι που θεωρητικά θα μπορούσαν ποτέ να δικαστούν θα ήταν οι στρατηγοί του.

Ωστόσο, το Διεθνές Δικαστήριο φαίνεται πως βρήκε το «παραθυράκι» και κατηγορεί τον Ρώσο πρόεδρο για το αδίκημα της απέλασης παιδιών. Επομένως, δύο είναι οι επιλογές, είτε να περιοριστεί στη χώρα του, διότι αν βγει εκτός Ρωσίας θα μπορούσε να συλληφθεί, είτε να παραδοθεί οικειοθελώς στη Χάγη, πράγμα σχεδόν αδύνατο.

Πηγή: newsbomb.gr