ΝΕΟΦΥΤΟΥ: "Δύσκολα θα σπάσει το ρεκόρ μου/Η πιο τυχερή ομάδα θα τα καταφέρει"

ΝΕΟΦΥΤΟΥ: "Δύσκολα θα σπάσει το ρεκόρ μου/Η πιο τυχερή ομάδα θα τα καταφέρει"

Με αφορμή το αφιέρωμα  της στήλης KERKIDA RETRO στον τελευταίο Κύπριο πρώτο σκόρερ του κυπριακού πρωταθλήματος, η ιστοσελίδα μας συνομίλησε με τον παλαίμαχο άσο Μάριο Νεοφύτου.

ζχψ

Ο 43χρονος σήμερα Μάριος μίλησε για το ρεκόρ του και αν πιστεύει ότι μπορεί κάποιος με τα σημερινά δεδομένα να το καταρρίψει. Επίσης, αναφέρεται στα νέα ταλέντα, την κατάσταση που επικρατεί λόγω κορονοϊού και το πόσο θα επηρεαστούν οι ομάδες. Τέλος, δίνει την δική του άποψη αν πρέπει να διακοπεί ή να συνεχιστεί το πρωτάθλημα… 

-Ο τελευταίος κύπριος σκόρερ… Πιο το σχόλιο σου στο αφιέρωμα της στήλης μας KERKIDA RETRO; 

‘’Ωραίο συναίσθημα… Πραγματικά ωραίο συναίσθημα γιατί σου θυμίζει τι έκανες στο παρελθόν. Το να κρατάς ένα ρεκόρ για τόσο καιρό και ακόμη να ξεπεραστεί δεν είναι λίγο πράγμα’’. 

-Από το μακρινό 2002/03 το ρεκόρ συνεχίζεται… Αυτό πιστεύεις μπορεί να ξαναγίνει; 
‘’Αν μιλάμε από πλευράς του αριθμού των 33 γκολ νομίζω είναι δύσκολο έως απίθανο να γίνει από κύπριο ποδοσφαιριστή.  Πέτυχα 33 γκολ σε 26 παιχνίδια. Τώρα είναι 32 ή 36 αγωνιστικές αλλά είναι ένας πολύ μεγάλος αριθμός για να ξεπεραστεί. Ίσως κάποιος ξένος ποδοσφαιριστής μπορεί να τα καταφέρει αλλά και πάλι είναι δύσκολο. Τα τελευταία χρόνια δεν βλέπω να μπορεί κάποιος’’. 

-Πιστεύεις πως κύρια αιτία είναι το γεγονός ότι οι ομάδες στηρίζονται σε ξένους ποδοσφαιριστές άρα oi κύπριοι παίρνουν λιγότερες ευκαιρίες ή είναι ξεκάθαρα θέμα ποιότητας και φουρνιάς ποδοσφαιριστών;
‘’Φυσικά, όλα παίζουν το ρόλο τους. Υπάρχει ταλέντο στους κύπριους αλλά κάποια στιγμή σταματά αφού χρειάζεται η ατομική δουλειά και προσωπικότητα. Δεν μπορείς να επαναπαυτείς στο ταλέντο σου. Πρέπει να απογοητευτείς, να πέσεις, να σηκωθείς και να έχεις πείσμα. Δεν υπάρχουν οι μεγάλες προσωπικότητες που ήταν παλιά και η αλήθεια είναι πως δεν βλέπω κάποιο μεγάλο ταλέντο για να πω ναι όντως ξεχωρίζει κάνοντας τη διαφορά’’. 

-Aλήθεια, ποιος ποδοσφαιριστής από το φετινό πρωτάθλημα  έχει την -ποδοσφαιρική αλητεία-; Αυτό που πάει κόντρα στην τακτική ή ποδοσφαιρική  λογική βγαίνοντας από τα καλούπια και ξεκάθαρα ηγείται της ομάδας του (σ.σ αν υπάρχει φυσικά);
‘’Αν μιλάμε για θέμα ταλέντου όπως  παλαιότερα δεν υπάρχει. Οι πιο παλιοί ποδοσφαιριστές ήταν διαφορετικοί, είχαν νοοτροπία νικητή, θράσος, τσαμπουκά και ηγετικές φυσιογνωμίες στο γήπεδο.  Για να είμαι ειλικρινής, όμως, φέτος είδα στην Ομόνοια 2-3 ποδοσφαιριστές να έχουν αυτά τα στοιχεία. Ένας από αυτούς είναι ο 17χρονος Τζιωνής που έχει αυτοπεποίθηση, καλή νοοτροπία και τσαμπουκά αλλά είναι λίγα τα παιχνίδια για να κριθεί. Δεν είναι μόνο ένα ή δύο παιχνίδια αλλά το βάθος χρόνου που θα δείξει. 

-Βλέποντας τα ρόστερ κατά βάση των ομάδων, ποια ομάδα νομίζεις θα μπορεί να παρουσιαστεί πιο έτοιμη στο ενδεχόμενο που συνεχιστεί το πρωτάθλημα;
‘’Όλες οι ομάδες είναι στον ίδιο παρονομαστή πραγματικά. Ό,τι και να κάνει στο σπίτι του ένας ποδοσφαιριστής για τη φυσική κατάσταση δεν αρκεί.  Είναι διαφορετική η προπόνηση με την επαφή με την μπάλα. Χρειάζεται να έχεις τριβή με τους συμπαίχτες σου.  Είναι δύσκολη η κατάσταση και πραγματικά δεν είναι εύκολο με ένα μήνα αποχή. Είναι λες… και ξεκινάς τώρα από τη διακοπή του καλοκαιριού.  Αναπόφευκτα θα υπάρχουν πολλά σκαμπανεβάσματα στην απόδοση και ίσως και τραυματισμοί.  Η ομάδα που θα είναι πιο τυχερή και πάρει τα αποτελέσματα θα τα καταφέρει’’.   

-Είσαι υπέρ να συνεχιστεί ή να διακοπεί το πρωτάθλημα και να βρεθεί άλλη σολομώντεια λύση;
‘’Καταρχάς πάνω απ’ όλα είναι η υγεία. Η ΟΥΕΦΑ θέλει να τελειώσουν όλα τα πρωταθλήματα κάνοντας συμπυκνωμένο το πρόγραμμα. Προσωπικά θέλω να τελειώσει στο γήπεδο αλλά είναι πολλοί άλλοι οι παράμετροι που πρέπει να λάβουμε σοβαρά όπως είναι βεβαίως το οικονομικό και τα θέματα συμβολαίων. Σίγουρα δεν είναι εύκολο αφού ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις.  Αν τραβήξει περισσότερο από έναν μήνα αυτή κατάσταση θα είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα όχι μόνο για το ποδόσφαιρο αλλά και σε άλλους τομείς". 

Παναγιώτης Χριστοφή