Συνέντευξη με έναν Κύπριο... Ironman

Ο Δήμος Παπαδαυίδ έβαλε φέτος έναν μεγάλο στόχο: Να εκπροσωπήσει επάξια την Κύπρο στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα Ironman 70.3 αλλά και να προκριθεί στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα Ironman full distance. Ο αθλητής από την Πάφο μιλά στο www.kerkida.net για αυτό το άγνωστο για τους περισσότερούς μας αγώνισμα και τις θυσίες που χρειάζονται...

- Δήμο αρχικά θα ήθελα να εξηγήσουμε στον κόσμο τι είναι το Ironman αφού δεν είναι κάτι ιδιαίτερα διαδεδομένο στην Κύπρο...

"Οι διοργανώσεις «Ironman Triathlon», είναι μια σειρά αγώνων τριάθλου μεγάλων αποστάσεων, που γίνονται σε διάφορα μέρη του κόσμου και διοργανώνονται από το World Triathlon Corporation. Περιλαμβάνουν 3.86 χιλιόμετρα κολύμβηση, 180.25 χιλιόμετρα ποδηλασία και μαραθώνιο 42.19 χιλιομέτρων, με αυτή τη σειρά και χωρίς διακοπή. Οι περισσότερες εκδηλώσεις Ironman έχουν μια αυστηρή προθεσμία 17 ωρών για την ολοκλήρωση του αγώνα, ο οποίος ξεκινάει στις 7 το πρωί. Όλοι οι αθλητές πρέπει να ολοκληρώσουν το μαραθώνιο μέχρι τα μεσάνυχτα. Αντίστοιχα υπάρχουν και οι διοργανώσεις ironman 70.3 που είναι η μισή απόσταση ακριβώς και στα τρία αθλήματα. Συνολικά γίνονται περίπου 25 αγώνες τον χρόνο Παγκόσμια στην κάθε κατηγορία και από αυτούς επιλέγονται οι καλύτεροι αθλητές που συναγωνίζονται στα Παγκόσμια πρωταθλήματα Ironman και Ironman 70.3".

- Οι στόχοι σου για το 2017 ποιοί είναι;

"Φέτος μέσα από τον αγώνα Ironman 70.3 στο Dubai κατάφερα να κερδίσω την πρόκριση για το Παγκόσμιο πρωτάθλημα Ironman 70.3 που θα διεξαχθεί τον Σεπτέμβριο στην Αμερική με 2500 επίλεκτους αθλητές. Στόχος το 2017 είναι να έχω μια καλή αγωνιστική χρονιά. Προγραμματίζω να αγωνιστώ σε 4 αγώνες, 2 Ironman 70.3 και 2 Ironman full distance. Παράλληλα θα συμμετέχω και στο Κυπριακό πρωτάθλημα τριάθλου αλλά και σε αγώνες ποδηλασίας και τρεξίματος. Μέσα στους στόχους του 2017 είναι, όπως και πέρσι, η συμμετοχή μου σε φιλανθρωπικούς αγώνες. Επίσης στόχος ήταν και η συμμετοχή μου στο παγκόσμιο πρωτάθλημα τριάθλου 70.3 κάτι που έχει ήδη επιτευχθεί αλλά και η πρόκριση στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα full distance που γίνεται στην ΚΟΝΑ στη HAWΑII. Επιπλέον μέσα στους στόχους του 2017 έχουμε εντάξει μαζί με τον Δήμο Πάφου αλλά και τον Ναυτικό Όμιλο Πάφου την προσπάθεια της προβολής του αθλήματος του τριάθλου σε νεαρούς αθλητές και την υποστήριξη τους σε όποιο επίπεδο χρειάζεται και είναι εφικτό".

- Πόσο δύσκολο είναι να προετοιμαστεί κανείς για κάτι τέτοιο και τι απαιτείται να κάνει;

"Η προετοιμασία μια αθλητικής χρονιάς με υψηλούς στόχους προϋποθέτει καταρχήν αφοσίωση και συνοχή στις πολύωρες προπονήσεις που μπορεί να φτάσουν και τις 20+ ώρες την βδομάδα. Για να καταφέρω να φτάσω σε αυτό το επίπεδο ακολουθώ πρόγραμμα προπόνησης από επαγγελματία προπονητή τα τελευταία 3 χρόνια. Προϋποθέτει σωστό προγραμματισμό και θυσίες καθώς είμαι ερασιτέχνης αθλητής και παράλληλα εργάζομαι σαν δάσκαλος ενώ είχα πρόσφατα την χαρά να γίνω πατέρας, κάτι που πρόσθεσε και άλλες υποχρεώσεις στο πρόγραμμά μου. Ταυτόχρονα με τις πολύωρες προπονήσεις πρέπει να ακολουθείται συγκεκριμένη διατροφή η οποία μου δίνει την απαραίτητη ενέργεια για τις προπονήσεις αλλά και για την αποθεραπεία που χρειάζεται το σώμα μου. Φέτος η προετοιμασία μου για το παγκόσμιο πρωτάθλημα θα είναι αρκετά απαιτητική καθώς θα ανταγωνιστώ αθλητές πολύ υψηλού επιπέδου και θα ήθελα να επιδιώξω ένα αξιοπρεπή τερματισμό".